Hulp >

Ik heb zonnepanelen

>

Prosumententarief

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is een jaarlijkse forfaitaire vergoeding die moet worden betaald door prosumenten met een terugdraaiende teller. Deze vergoeding is gekoppeld aan het gebruik van het elektriciteitsnet en de bijhorende kosten van de distributienetbeheerder. Het bedrag dat de prosument moet betalen, is afhankelijk van het vermogen van de omvormer en wordt bepaald door de netbeheerder. Aangezien elke regio een andere netbeheerder heeft, kan de kost dus ook verschillen op basis van je woonplaats.

Het prosumententarief dekt de distributiekosten die gelinkt zijn aan de werkelijke afname van het net door de prosument. Voor de invoering van het prosumententarief moesten zonnepaneleneigenaars immers enkel energiekosten, nettarieven en taksen betalen op het verschil tussen de afgenomen en opgewekte stroom. Ze moesten met andere woorden dus niet betalen om hun te veel geproduceerde stroom op het net te laten circuleren. Dat systeem was niet helemaal eerlijk voor verbruikers zonder zonnepanelen die wel gewoon voor volledige afname moesten betalen.

Zoals hierboven reeds werd vermeld, betalen enkel prosumenten met een terugdraaiende teller het prosumententarief. Heb je een digitale meter die de afname van het net en de injectie op het net apart meet? Dan betaal je geen prosumententarief. De prosument wordt met een bidirectionele meter immers aangemoedigd om vooral elektriciteit te verbruiken op de momenten waarop deze geproduceerd wordt en zo dus meer zelfvoorzienend te zijn.