De evolutie van de prijzen op de Belgische energiemarkt

Een antwoord op al je vragen

 • Wat zijn de oorzaken van de prijsstijgingen?

  De prijzen voor elektriciteit en aardgas zijn het voorbije jaar enorm gestegen. Sinds een aantal weken is er dan ook sprake van recordprijzen, die steeds verder blijven stijgen. Ter illustratie: de prijzen staan twee keer zo hoog als bij de energiecrisis van 2018 en zijn vertienvoudigd sinds het voorjaar van 2020. Dit heeft te maken met de grotere vraag naar aardgas door een strengere wereldwijde winter. Ook het vele telewerken heeft de vraag naar aardgas en elektriciteit doen stijgen en dat duwt de prijs omhoog.

  Heb je een vast contract en wordt je contract in de komende maanden hernieuwd?

  Het type contract zal in dat geval behouden blijven. We bieden momenteel echter geen vaste contracten aan. Daarom zullen we je contract hernieuwen met een gelijkaardig variabel tarief, ook al had je de voorbije periode een vast tarief. Op die manier willen we voorkomen dat je als klant het komende jaar aan de huidige prijzen blijft betalen. In september 2021 beslisten we daarom ook om tijdelijk geen vaste tarieven meer aan te bieden. Ook voor de komende maand(en) zal het niet mogelijk zijn om dit bij ons in te stellen. Het wordt dan ook ten sterkste afgeraden om nu je prijzen nog vast te leggen. De prijzen kunnen de komende maanden nog een beetje stijgen, maar vanaf 2022 worden er dalingen verwacht en met vaste tarieven zal je daar niet van kunnen genieten. Mega houdt de markt in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessanter is om je tarieven vast te zetten.

 • Worden alle energieleveranciers getroffen door deze verhoging?

  Ja. Het zijn de prijzen op de energiemarkt die zijn gestegen. De energieleveranciers hebben er dus niet zelf voor gekozen om hun prijzen te verhogen. Alle energieleveranciers moeten hun prijzen daarom aanpassen aan de huidige marktprijzen.

 • Wanneer zal de situatie zich herstellen?

  We kunnen de toekomst natuurlijk niet voorspellen. Toch verwachten we dat de prijzen zich volgende lente zullen herstellen. De energieprijzen zijn altijd hoger tijdens de wintermaanden en dalen vervolgens weer wanneer het mooier weer wordt. Mega houdt de markt in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessant is om je voorschotbedrag weer aan te passen of om je tarieven weer vast te zetten.

 • Kies ik best voor een vast of een variabel contract?

  We raden je op dit moment af om voor een vast contract te kiezen. Nu een vast contract vastleggen zou immers betekenen dat je als klant het komende jaar aan de huidige prijzen blijft betalen. In september 2021 beslisten we daarom ook om tijdelijk geen vaste tarieven meer aan te bieden. Ook voor de komende maand(en) zal het niet mogelijk zijn om dit bij ons in te stellen. De prijzen kunnen de komende maanden nog een beetje stijgen, maar vanaf 2022 worden er dalingen verwacht en met vaste tarieven zal je daar niet van kunnen genieten. Mega houdt de markt in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessanter is om je tarieven vast te zetten.