De evolutie van de prijzen op de Belgische energiemarkt

Een antwoord op al je vragen

 • Wat zijn de oorzaken van de prijsstijgingen?

  De prijzen voor elektriciteit en aardgas zijn sinds augustus 2021 niet gestopt met stijgen. De prijzen hebben ongekende hoogtes bereikt en jammer genoeg lijkt die trend zich ook in 2022 voort te zetten. Ter illustratie: de prijzen staan twee keer zo hoog als bij de energiecrisis van 2018 en zijn vertienvoudigd sinds het voorjaar van 2020.
  Dit heeft te maken met verschillende factoren:

  • Het economisch herstel na de coronacrisis.
  • De daling van de invoer van aardgas vanuit Noorwegen en Rusland sinds begin 2021.
  • De oorlog in Oekraïne die voor nog meer druk zorgt op de gastoevoer.
  • De hoge kosten van CO2-emissierechten die worden doorgerekend in de elektriciteitsprijzen.

  Heb je een vast contract en wordt je contract in de komende maanden hernieuwd?

  Het type contract zal in dat geval behouden blijven. We bieden momenteel echter geen vaste contracten aan. Daarom zullen we je contract hernieuwen met een gelijkaardig variabel tarief, ook al had je de voorbije periode een vast tarief. Op die manier willen we voorkomen dat je als klant het komende jaar aan de huidige prijzen blijft betalen. Mega houdt de markt in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessanter is om je tarieven vast te zetten.

 • Worden alle energieleveranciers getroffen door deze verhoging?

  Ja. Het zijn de prijzen op de energiemarkt die zijn gestegen. De energieleveranciers hebben er dus niet zelf voor gekozen om hun prijzen te verhogen. Alle energieleveranciers moeten hun prijzen daarom aanpassen aan de huidige marktprijzen.

 • Wanneer zal de situatie zich herstellen?

  We kunnen de toekomst helaas niet voorspellen. Men verwachtte bijvoorbeeld dat de energieprijzen deze lente zouden dalen. De oorlog in Oekraïne was jammer genoeg niet te voorzien en speelt een belangrijke rol in de huidige energiesituatie. De overheid nam alvast een aantal maatregelen om de energiefacturen van de Belgen te doen dalen. Je leest er alles over op onze blog. We kunnen dus alleen maar hopen dat er zowel op nationaal vlak als op Europees vlak passende maatregelen zullen worden genomen om de burgers door deze crisis heen te helpen.

  Mega houdt de markt in ieder geval in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessant is om je voorschotbedrag weer aan te passen of om je tarieven weer vast te zetten.