Maandelijkse afrekening

Een antwoord op al je vragen

 • Wat is een maandelijkse afrekening?

  Een afrekening is het resultaat van het verschil tussen twee meterstanden tijdens een bepaalde periode.

  Een maandelijkse afrekening is bijgevolg het resultaat van het verschil tussen jouw meterstand aan het begin van de maand en jouw meterstand aan het einde van de maand. Op die manier betaal je enkel voor je werkelijk verbruik. Je betaalt in dat geval immers niet langer voorschotfacturen, enkel nog afrekeningsfacturen en er worden ook geen verbruiksprofielen meer gebruikt om jouw jaarlijks verbruik te verdelen.
  Mega-klanten die in Vlaanderen wonen kunnen sinds een aantal maanden kiezen voor een maandelijkse afrekening.

  Als je een digitale communicerende meter hebt, stuurt die maandelijks jouw meterstanden door naar de netbeheerder. Aan de hand van die meterstanden kan Mega een afrekening opmaken voor jouw werkelijk maandelijks verbruik.

  Wens je jouw facturatiemethode graag aan te passen? Stuur dan een e-mail naar info@mega.be

 • Wie komt in aanmerking voor een maandelijkse afrekening?

  Momenteel is de maandelijkse afrekening enkel beschikbaar in Vlaanderen. Daarnaast is een belangrijke voorwaarde om de maandelijkse afrekening te ontvangen dat je een digitale communicerende meter hebt. Dat is namelijk het enige type meter dat jouw maandelijkse meterstanden automatisch kan doorsturen naar de netbeheerder.

 • Wat zijn de nadelen van een maandelijkse afrekening?

  Zoals bij elk facturatiesysteem zijn er ook aan de maandelijkse afrekening voordelen en nadelen verbonden.

  Het grootste nadeel van een maandelijkse afrekening is dat deze erg seizoensgevoelig is. Tijdens sommige maanden (zoals de zomermaanden) zullen jouw facturen erg laag zijn, terwijl jouw facturen tijdens de wintermaanden hoog kunnen oplopen, aangezien je dan veel meer verbruikt.

  Wanneer je daarentegen het hele jaar door hetzelfde voorschotbedrag betaalt, spreid je jouw energiekost over het hele jaar. Aangezien je maandelijks hetzelfde bedrag betaalt voor jouw energie is de impact op jouw budget minder hoog dan wanneer er bij de maandelijkse afrekening van een wintermaand plots een grote hap uit jouw budget wordt genomen.

 • Hoe kan je een maandelijkse afrekening aanvragen?

  Opgelet: Enkel wie in Vlaanderen woont en een digitale communicerende meter heeft, kan een maandelijkse afrekening aanvragen.

  Wil je jouw facturatiemethode aanpassen? Stuur dan een e-mail naar info@mega.be.

  Wanneer wij jouw aanvraag ontvangen, controleren we via de netbeheerder of jij wel degelijk in aanmerking komt voor een maandelijkse afrekening. Als dat het geval is, zal je maandelijkse facturen ontvangen op basis van je werkelijk verbruik.

  Je zult dan ook geen voorschotfacturen meer ontvangen, maar enkel nog afrekeningsfacturen die zullen schommelen volgens jouw verbruik.

  Koos je voor een maandelijkse afrekeningsfactuur en wens je opnieuw over te schakelen naar een jaarlijkse afrekeningsfactuur en dus ook voorschotfacturen? Geen probleem! Stuur hiervoor een mail naar info@mega.be.

 • Wat zijn de voordelen van een maandelijkse afrekening?

  Zoals bij elk facturatiesysteem zijn er ook aan de maandelijkse afrekening voordelen en nadelen verbonden.

  Het belangrijkste voordeel van een maandelijkse afrekening is dat je betaalt voor je werkelijk verbruik tijdens een bepaalde maand. Je kunt jouw verbruik op die manier ook beter opvolgen. Heb je meer verbruikt dan verwacht? Dan kun je meteen ingrijpen door je verbruiksgewoontes aan te passen en vermijd je een hoge jaarlijkse afrekeningsfactuur. Aan het eind van het jaar kun je dus niet langer voor verrassingen komen te staan en vermijd je een hoge jaarlijkse afrekeningsfactuur.