Budgetmeter Vraag en antwoord

Een antwoord op al je vragen

 • Wat is een budgetmeter?

  Een budgetmeter is een elektriciteits- of gasmeter met een elektronisch systeem dat een herlaadbare kaart kan uitlezen. Hiermee heb je toegang tot elektriciteit (en gas in Wallonië) voor een bepaald bedrag dat je op voorhand hebt gestort op die kaart. Om elektriciteit (en aardgas in Wallonië) te kunnen verbruiken, moet je de kaart in de meter steken. Zodra je het volledige bedrag hebt verbruikt, valt de meter uit en moet je de kaart herladen in een oplaadpunt (bv. OCMW, kantoor distributienetbeheerder, boekhandel, etc.).

 • Is het normaal dat ik een afrekeningsfactuur ontvang terwijl ik een budgetmeter heb?

  Ja! Om energie te kunnen verbruiken met een budgetmeter moet je de herlaadkaart in de budgetmeter steken. Je betaalt dan een bepaald tarief per kWh. Dit is een gemiddelde prijs die ingesteld is in je meter. Je kan energie verbruiken aan dit gemiddelde tarief, voor het bedrag dat je stortte op de kaart.

  Met een budgetmeter betaal je je energieverbruik op voorhand. Het ingestelde, gemiddelde tarief komt meestal niet overeen met het tarief van je leveringscontract met je leverancier. Het is voor de netbeheerder onmogelijk om al die tarieven per klant in te stellen in de verschillende budgetmeters.

  We verrekenen daarom via de afrekening het verschil tussen het tarief van je contract en het ingestelde, gemiddelde tarief in je budgetmeter.

 • In mijn nieuwe woning is er een actieve budgetmeter. Hoe kan ik die laten verwijderen?

  Stuur ons hiervoor gewoon je energieovernamedocument. Daarmee kunnen we een aanvraag tot deactivering indienen bij je netbeheerder. Je netbeheerder stuurt je dan een deactiveringskaart die je in je meter kan steken. Na de deactivering maak je opnieuw gebruik van de "gewone" energiemeter.