Distributiekosten in 2021: wat is de tendens?

18-07-2022 / Dieter

Sinds enkele jaren dalen de distributiekosten. Dit is goed nieuws! Dit jaar kunnen we eerder spreken van een stabilisatie maar het gemiddelde daalt opnieuw lichtjes. Voor we naar de cijfers van dit jaar gaan, geven we eerst een opfrissing over de term ‘distributiekosten’.

Wat zijn distributiekosten?

Je betaalt als energieverbruiker voor het gebruik en het onderhoud van het net en daarnaast ook voor bepaalde diensten van de netbeheerder (bv. meteropname). De kosten omvatten respectievelijk 36% en 23% van de gas- en elektriciteitsfactuur. Als ze dalen heeft dit dus een redelijke impact op je factuur. Bovendien is het interessant om te weten dat de distributiekosten gelijk zijn bij alle leveranciers. Ze verschillen enkel per netbeheerder. Veel hangt dus af van de regio waarin je woont. Hieronder vind je de distributienetkosten (of distributienettarieven) in 2021 voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Vlaanderen

De distributiekosten voor elektriciteit dalen opnieuw en dit al voor het vierde jaar op rij. Een gezin met een verbruik van 3500 kWh per jaar betaalde in 2020 nog gemiddeld 382 euro. In 2021 is dit ongeveer 366 euro, of een daling van 16 euro. De distributiekosten voor aardgas blijven stabiel. Een gezin dat gemiddeld 23 260 kWh per jaar verbruikt zal dit jaar 307 euro betalen. In 2020 was dit 305 euro. De bedragen verschillen per woonplaats en zijn dus afhankelijk van de netbeheerder. (Bron: Vreg)

De distributiekosten voor elektriciteit en aardgas dalen ook voor bedrijven. Kleine of middelgrote ondernemingen betalen dit jaar gemiddeld 249 euro minder dan vorig jaar. Voor aardgas betalen ze dit jaar gemiddeld 41 euro minder.

In 2021 besliste het Grondwettelijk Hof om de terugdraaiende teller af te schaffen. In eerste instantie was het de bedoeling dat eigenaars konden kiezen of ze het nieuwe systeem al zouden gebruiken of niet, maar dit werd tenietgedaan door die beslissing van het Grondwettelijk Hof. Als je nog maar net zonnepanelen hebt laten installeren, kom je eventueel in aanmerking voor een eenmalige financiële compensatie.

 

Wallonië

In Wallonië zien we de omgekeerde tendens: daar stijgen de distributiekosten van elektriciteit (Bron: CWaPE). Voor een verbruik van 1600 kWh (dag) en 1900 kWh (nacht) betaalt de Waalse verbruiker gemiddeld 269 euro. In 2020 was dat nog 264 euro. Dit is dus een stijging van 1,89%.

Ook voor aardgas stijgt de prijs (Bron: CWaPE). Voor een verbruik van 34 890 kWh moest je in 2020 nog 656 euro distributiekosten betalen, terwijl dat bedrag dit jaar 666 euro is, of een stijging van 1,52%.

Vanaf 1 oktober 2020 betalen gezinnen met zonnepanelen in Wallonië ook prosumententarief. Dit zal dus ook een invloed hebben op de afrekeningsfactuur.

Brussel

Op 1 januari 2020 werd het compensatieprincipe al afgeschaft voor eigenaars van zonnepanelen in Brussel. Dit wil zeggen dat de distributie- en transportkosten niet meer verrekend worden op basis van het verschil tussen het totale verbruik en totale injectie. Vanaf 2020 betaal je dus per kWh die je van het net neemt. Het is daarom interessanter voor je budget om zo veel mogelijk energie direct te verbruiken na productie.

Op het gebied van distributiekosten blijven de prijzen ongeveer gelijk aan die van 2020 voor zowel elektriciteit als aardgas. Voor het verbruik van een gemiddeld gezin ligt de prijs voor de distributiekosten rond de 254 euro voor elektriciteit voor een verbruik van 1600 kWh dag en 1900 kWh nacht. Voor aardgas bedraagt dit gemiddeld 172 euro voor een jaarverbruik van 12728 kWh.

 

De aanpassing van de distributiekosten kan een impact hebben op je jaarlijkse energiekost. Je zal deze nieuwe kosten kunnen terugvinden op je afrekeningsfactuur in 2021. Na je afrekening wordt je voorschotfactuur ook automatisch aangepast. We passen je voorschotfactuur dus niet noodzakelijk nu al aan met deze nieuwe prijzen. Raadpleeg je klantenzone om te kijken wanneer jouw jaarlijkse meteropname gebeurt.

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving!

Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.