Een goede nachtrust, zelfs in de winter!

/ Nina

De winter komt eraan en de nachten worden kouder. Heel wat mensen kunnen tijdens deze periode moeilijker de slaap vatten. We geven je daarom een aantal tips om als een roos te slapen en je de hele winter fit te voelen. 

Regel de temperatuur van je slaapkamer

Men denkt vaak dat men beter slaapt in een warme kamer. Niets is minder waar! Bij te hoge temperaturen val je moeilijker in slaap en kan je nachtrust verstoord worden. De ideale temperatuur om te slapen ligt daarom tussen de 17 en 19 graden. Bij die temperaturen zal je ‘s nachts minder snel wakker worden én zal je energiefactuur dalen, da’s mooi meegenomen! 

Kies je kleding goed uit

chaussettes nuitTijdens de winter hebben we het graag lekker warm. Toch is het niet zo’n goed idee om te slapen met warme kleding.

Terwijl je flanellen pyjama ideaal is om te ontspannen in de zetel, kies je om te slapen best kleren van natuurlijk katoen. Die stof zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur geregeld wordt, hetgeen niet gebeurt bij synthetische materialen. Heb je het toch te koud? Trek dan warme sokken aan; de uiteinden van je lichaam zijn de delen waar je de kou het meeste voelt. 

Als je geen koukleum bent, kan je ook overwegen om in je adams- of evakostuum te slapen! Naakt slapen is heel gezond en stimuleert de bloedsomloop. 

Aangepast beddengoed

Het advies voor je beddengoed komt overeen met dat voor je kledingkeuze. Je kiest best natuurlijke materialen die je warm houden, maar die tegelijk ook voldoende lucht doorlaten. Verkies daarom een donzen of wollen dekbed boven synthetische materialen. Je kan, voor je gaat slapen, ook een warme kruik onder je lakens leggen ter hoogte van je voeten. Wanneer het dan tijd is om onder de wol te kruipen, kom je in een lekker warme cocon terecht. Zalig! 

Isoleer je slaapkamer

rideaux nuitWe zeiden eerder al dat de temperatuur in je slaapkamer best niet te hoog is. Dat betekent echter niet dat je niet hoeft te isoleren. We willen namelijk te allen tijde tocht vermijden. Tocht verhindert niet alleen je slaap, maar laat ook warmte ontsnappen. We raden je daarom aan om je ramen goed te isoleren, dikke gordijnen of rolluiken te installeren of zelfklevende tochtstrips te gebuiken. Ook onderaan je deuren kan je tochtwering plaatsen!

Een goede voorbereiding…

Misschien doe je dit al, maar vaste rituelen inplannen voor het slapengaan heeft een positieve invloed op je nachtrust. Door telkens dezelfde handelingen uit te voeren, zal je lichaam begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen. De regelmaat zorgt er met andere woorden voor dat je hersenen in “slaapstand” gaan. Kom volledig tot rust door bijvoorbeeld warme thee te drinken, een ontspannend bad te nemen, een goed boek te lezen,… 

Probeer, in de mate van het mogelijke, ook een aantal van deze tips te volgen:

  • Probeer ‘s avonds niet te veel en niet te laat te eten (maximum 3u voor het slapengaan): Zo vermijd je een zwaar gevoel en een moeilijke spijsvertering. Beide zaken kunnen een goede slaapkwaliteit verhinderen. 
  • Zet schermen (smartphone, computer, televisie) één tot twee uur voor het slapengaan uit: het blauwe licht van de schermen doet de productie van melatonine dalen. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden wanneer het donker wordt. Gebruik je toch schermen voor het slapengaan? Zet ze dan in “donkere modus”. 
  • Lichaamsbeweging: ja, maar niet te veel! Door ‘s avonds aan lichaamsbeweging te doen, kruip je moe je bed in. Ideaal dus! De voorwaarde is wel dat je door het sporten niet té actief wordt en dat je het niet te laat doet.  Sporten zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur verhoogt en dat er endorfines vrijkomen die voorkomen dat je in slaap valt. Probeer de lichaamsbeweging dus minstens een uur voor het slapengaan in te plannen!
  • Slaap in het donker: het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar de kleinste lichtbron kan jouw slaap verstoren. Zelfs met je ogen dicht kan het schijnsel van een nachtlampje voorkomen dat je hersenen begrijpen dat het nacht is. Probeer dus alle lichtbronnen uit te schakelen en sluit je gordijnen of doe je rolluiken naar beneden.
  • Het belang van een regelmatig slaapritme: je nacht bestaat uit verschillende slaapcycli (tussen de drie en zes). Als je de eerste tekenen van slaap negeert (slaperigheid, geeuwen, etc.) zal het tot de volgende cyclus duren voor je in slaap kan vallen. Je nacht wordt op die manier al meteen verkort. Ga dus in bed liggen zodra je je moe begint te voelen. Slaap moet ook regelmatig zijn, ga dus niet te vaak te laat naar bed en probeer niet te vaak uit te slapen. Kortom, respecteer je natuurlijk ritme!
  • Vermijd dutjes: dutjes verstoren je hoeveelheid slaap ‘s nachts. Heb je een zeer korte nacht gehad? Doe dan een dutje van maximaal 30 minuten. Op die manier heb je opnieuw wat meer energie zonder je nachtrust te beïnvloeden!

Tot slot…

Tijdens de winter worden de dagen korter en is het soms moeilijker om in slaap te vallen. Dat komt omdat er in deze periode minder zonlicht is. Daarom is het belangrijk om (een aantal van) deze tips op te volgen. Je behoudt zo een goed slaappatroon én je blijft de hele winter fit. Onthoud dus dat je niet per se lang moet slapen om je uitgerust te voelen, de kwaliteit van de slaap en je gewoontes vooraf zijn veel belangrijker!

Recente artikelen

Betaal jij te veel voor je gsm-abonnement? Tijd om te besparen met Mega!

Wist je dat heel wat mensen maandelijks véél meer betalen voor hun gsm-abonnement dan nodig is? In de praktijk verbruiken de meeste gebruikers slechts een beperkt aantal belminuten en sms’jes per maand. Toch blijven vele gebruikers betalen voor dur...

Lees het artikel

Nu isoleren, straks profiteren: kleine werken in de lente voor een koele zomer!

De lente: een goed moment om je huis voor te bereiden op de zomer en de thermische isolatie ervan te verbeteren. Het is de perfecte periode om kleine, eenvoudige maar effectieve isolatiemaatregelen te nemen om je huis comfortabeler te maken. Deze verbe...

Lees het artikel

Besparen en genieten: ontdek de Scandinavische hygge-stijl

Bij Mega koppelen we graag het nuttige aan het aangename. Maak kennis met ‘hygge’, een Scandinavisch concept dat gezelligheid en eenvoud aan elkaar linkt. En je kunt er ook mee besparen! Met onze tips maak je ‘hygge’ onderdeel van je leven ...

Lees het artikel

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving! Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.

Word klant