Energieverslinders in huis: waar gaat je stroom écht naartoe?

/ Charlotte

Energie besparen begint met inzicht. Veel huishoudens hebben geen duidelijk beeld van welke toestellen de meeste stroom verbruiken. Door je grootste energieverslinders te identificeren, kun je gericht actie ondernemen om je verbruik – en dus je energiefactuur – te verlagen.

De grootste energieverslinders in huis

Volgens gegevens van VEA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) zou een gemiddeld huishouden de volgende verdeling zien in hun energieverbruik:

Zoals je ziet, zijn verwarming en warm water goed voor bijna 70% van je totale energieverbruik in je huishouden huis. Dat is niet verwonderlijk aangezien dat dit de grootste basisbehoeftes zijn in het dagelijkse leven.

Om echt te besparen op jouw energiefactuur, zijn deze posten dé prioriteit, en laat Mega daar nu de prijskampioen zijn! Met onze voordelige tarieven voor gas kun je besparen terwijl je met de CO2-compensatie van Mega ook financiële steun verleend aan milieuvriendelijke initiatieven. Win-win!

1. Verwarming – 55%

De grootste slokop is zonder twijfel de verwarming. Slecht geïsoleerde woningen, oude ketels of verkeerd ingestelde thermostaten zorgen voor nodeloos hoge kosten. Tijdig een onderhoud voor jouw cv-ketel inplannen kan het rendement van jouw ketel aanzienlijk verhogen. Ook met kleine werken kun je jouw huis al een pak beter isoleren om warmteverlies tegen te gaan.

Tip: Verlaag je thermostaat met één graad. Dat lijkt weinig, maar het kan tot 7% op je verbruik besparen!

2. Warm water – 15%

Warm water is goed voor zo’n 15% van je totale energieverbruik – en dat loopt snel op als je gezin uit meerdere personen bestaat of je toestellen verouderd zijn. Een elektrische boiler of doorstromer verbruikt namelijk continu stroom, zeker als hij slecht geïsoleerd is of op een te hoge temperatuur staat ingesteld. Ook lange, warme douches of onnodig heet water bij de afwas dragen flink bij aan je verbruik.

Tip: Installeer een spaardouchekop om tot 50% minder water en energie te gebruiken. Stel je boiler daarnaast in op 55 tot 60°C – dat is warm genoeg voor comfort én veilig tegen legionella.

3. Koelkast en diepvries – 8%

Koelkasten en diepvriezers zijn altijd aan het werk – 24 uur per dag, 7 dagen per week. Logisch dus dat ze samen goed zijn voor zo’n 8% van je energieverbruik. Vooral oudere modellen, met een lager energielabel of versleten isolatie, verbruiken veel meer dan nodig. Ook de locatie van jouw koelkast is erg belangrijk: vlak naast een oven of in direct zonlicht kan ervoor zorgen dat jouw koelkast onnodig hard moet werken om op temperatuur te blijven.

Tip: Vervang toestellen ouder dan 10 jaar door een energiezuinige variant met een A-label. Laat voldoende ruimte achter het toestel voor ventilatie en ontdooi je diepvriezer regelmatig voor een optimaal rendement.

4. Wasmachine en droogkast – 7%

Samen zijn de wasmachine en vooral de droogkast verantwoordelijk voor zo’n 7% van het huishoudelijk energieverbruik. De droogkast is hierbij de grootste verbruiker, vooral als je meerdere keren per week wast. Hoe warmer en langer het programma, hoe hoger het verbruik. Ook de wasmachine zelf kan een energieverslinder zijn, zeker als je altijd op hoge temperaturen wast.

Tip: Laat je was bij voorkeur aan de lucht drogen – buiten of op een droogrek binnen. Gebruik het eco-programma van je wasmachine en was op lage temperaturen (30°C) om stroom te besparen. Draai enkel met volle trommels en kies voor toestellen met een energielabel A.

5. Elektronica en stand-by verbruik – 7%

Veel toestellen verbruiken ook stroom wanneer je denkt dat ze uitgeschakeld zijn: dat heet ook wel sluipverbruik. Denk aan laders, televisies, gameconsoles, routers en printers. Dit zogenaamde stand-by verbruik is goed voor gemiddeld 7% van je jaarlijks verbruik – puur verspilde energie dus.

Tip: Gebruik stekkerdozen met een schakelaar of investeer in slimme stopcontacten waarmee je alles in één keer uitzet.

Krijg inzicht in je verbruik

Energie besparen begint bij weten waar je stroom naartoe gaat. Met een slimme meter én jouw klantenzone myMega heb je alvast een globaal inzicht over jouw verbruik. Bovendien bestaan er vandaag heel wat handige (gratis) apps waarmee je je verbruik in realtime kunt opvolgen, meldingen instelt bij pieken en zelfs je stroomverbruik per toestel afzonderlijk monitort. In dit artikel over energie-apps ontdek je onze favoriete hulpmiddelen – eenvoudig, slim en meteen inzetbaar.

Heb je interesse in nog meer artikels over energie besparen? Dan ben je bij Mega aan het juiste adres! Bezoek snel onze blog voor nog meer handige tips en inzichten!

Recente artikelen

Betaal jij te veel voor je gsm-abonnement? Tijd om te besparen met Mega!

Wist je dat heel wat mensen maandelijks véél meer betalen voor hun gsm-abonnement dan nodig is? In de praktijk verbruiken de meeste gebruikers slechts een beperkt aantal belminuten en sms’jes per maand. Toch blijven vele gebruikers betalen voor dur...

Lees het artikel

Nu isoleren, straks profiteren: kleine werken in de lente voor een koele zomer!

De lente: een goed moment om je huis voor te bereiden op de zomer en de thermische isolatie ervan te verbeteren. Het is de perfecte periode om kleine, eenvoudige maar effectieve isolatiemaatregelen te nemen om je huis comfortabeler te maken. Deze verbe...

Lees het artikel

Besparen en genieten: ontdek de Scandinavische hygge-stijl

Bij Mega koppelen we graag het nuttige aan het aangename. Maak kennis met ‘hygge’, een Scandinavisch concept dat gezelligheid en eenvoud aan elkaar linkt. En je kunt er ook mee besparen! Met onze tips maak je ‘hygge’ onderdeel van je leven ...

Lees het artikel

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving! Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.

Word klant