blog Mega

Huurders en verhuurders: wie doet wat?

2023-08-02 / Charlotte

Voor wie droomt van huisje, tuintje, boompje is een appartement of huis huren vaak de eerste stap. Huren biedt heel wat vrijheid en je hoeft je niet bezig te houden met al te veel administratie. Toch heb je als huurder, net zoals de verhuurder, een aantal verplichtingen. Wij zetten ze op een rijtje!

In het algemeen geldt dat de eigenaar grote werken of herstellingen op zich neemt en dat de huurder verantwoordelijk is voor kleine reparaties. Om eventuele geschillen te voorkomen, is het natuurlijk altijd beter om te weten wat je rechten en plichten zijn. Hieronder geven we alvast een overzicht van de voornaamste verantwoordelijkheden van beide partijen. Neem voor een volledig overzicht per regio zeker een kijkje op de onderstaande websites:

Verantwoordelijkheid van de eigenaar

De belangrijkste verantwoordelijkheid van de verhuurder is dat de woning voldoet aan de kwaliteitsnormen voor veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid.

Het is dan ook de taak van de eigenaar om cruciale informatie aan de huurder te bezorgen zoals of de woning al dan niet in een overstromingsgevoelig gebied ligt en hoe energiezuinig de woning is. Dat laatste gebeurt via het energieprestatiecertificaat (EPC). Die informatie is erg nuttig aangezien er in een energieverslindende woning veel meer energie verloren gaat, met hoge energiefacturen tot gevolg.

Zoals eerder vermeld is de verhuurder ook verantwoordelijk voor grote werken en herstellingen zoals dak- of gevelrenovaties, waterschade (omdat de kelder bijvoorbeeld niet waterdicht is), een kapotte hoofdschakelaar in de zekeringskast, etc. Dit soort herstellingen mogen enkel worden uitgevoerd met toestemming van de huurder. Al is de huurder wel verplicht om dringende herstellingen toe te staan.

De verplichting van de huurder om de verwarmingsketel te onderhouden: een must. 

Tobligations_locataire_déménagementerwijl jouw huisbaas ervoor moet zorgen dat de woning die je betrekt in goede staat is, is het als huurder jouw verantwoordelijkheid om die goede staat ook te behouden zolang je er woont.

Je bent als huurder dan ook verplicht om elke twee jaar een controle in te plannen voor jouw verwarmingsketel op gas (in Wallonië geldt er een uitzondering voor ketels met een vermogen dat lager is dan 100kW, voor die ketels vindt de periodieke controle om de drie jaar plaats). Beschikt jouw woning over een mazoutinstallatie? Dan moet deze jaarlijks gecontroleerd worden.

Deze controles moeten steeds worden uitgevoerd door erkende technici, die tegelijk ook een onderhoud uitvoeren om ervoor te zorgen dat de ketel correct is afgesteld en naar behoren werkt. De erkende technicus zal jou ook steeds het attest van periodieke controle bezorgen, dat jouw huisbaas te allen tijde kan opvragen. Je bent dan ook verplicht om de 2 laatste attesten te bewaren.

Wat als je de ketel niet onderhoudt? 

Weet eerst en vooral dat je er alle baat bij hebt om je ketel te onderhouden. Een goed onderhouden ketel verlaagt het risico op koolmonoxidevorming en storingen tijdens de winter. Bovendien zal een slecht onderhouden ketel meer energie verbruiken en dus ook je energiefactuur doen stijgen!

Behalve een hogere energiefactuur kan een niet onderhouden ketel nog meer extra kosten met zich meebrengen. Indien blijkt dat de ketel defect is omdat hij niet of niet correct onderhouden werd, kan de verhuurder de herstellingskosten namelijk naar jou doorschuiven. Veroorzaakt de ketel een brand? Dan kan jouw verzekering zelfs weigeren om de schade te betalen. Je ketel correct onderhouden is dus de boodschap!

Zijn mankementen aan je ketel gelinkt aan ouderdom, normaal gebruik of overmacht? Dan neemt de verhuurder de herstellingskosten wel op zich.

Mijn andere verplichtingen als huurder
obligations_locataire_s

Onthoud ook: Goede afspraken maken goede vrienden. In onderling overleg kan de herstellingsplicht van de huurder bijvoorbeeld tot een minimum worden beperkt. Daarnaast kun je ongetwijfeld ook heel wat kosten besparen door een goed contact te behouden met je huisbaas en hem/haar op tijd te verwittigen bij problemen!

Hoe beheer ik mijn energiecontract?

Hoewel je als huurder vaak geen ingrijpende werken mag uitvoeren om je woning energiezuiniger te maken, zijn er tal van andere manieren om energie te besparen als huurder.

Een eerste stap is alvast om zelf een voordelig energiecontract af te sluiten bij Mega. Soms beheren verhuurders de energiecontracten en betaal je boven op jouw huur een vast bedrag voor je verbruik. Dit klinkt misschien interessant aangezien jij je dan niet moet bezighouden met administratie, maar je loopt echter wel het risico dat je gas- en elektriciteitsvoorziening wordt afgesloten wanneer je verhuurder bijvoorbeeld in gebreke blijft met betalen aan de energieleverancier.

Door rechtstreeks een energiecontract af te sluiten met Mega, ben je zeker dat je voorschotbedrag is aangepast aan jouw verbruiksprofiel en dat je volledige controle hebt over de betalingen.

Kijk voor meer energiebesparende tips en trucs regelmatig op onze blog!