×

Federaal basispakket voor de maanden januari, februari en maart 2023: de FOD bezorgt ons in februari 2023 de lijsten van klanten die in aanmerking komen voor het basispakket. Als je in aanmerking komt voor het basispakket ontvang je binnenkort meer informatie over de precieze toekenning ervan.

Jouw elektriciteits- en gascontract aan de beste prijs.

V sign

Al bijna 10 jaar meer dan 600.000 tevreden klanten!

V sign

Groene elektriciteit en steun voor de productie van hernieuwbare energie.

V sign

Word nu klant van Mega en bespaar op je elektriciteits- en gasfactuur.

Dezelfde energie. Gewoon goedkoper.

Wij besparen zo veel mogelijk om jou het meest voordelige contract aan te kunnen bieden, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van onze dienstverlening.

Meer dan 600.000 klanten vertrouwen ons.

... net zoals talrijke organisaties (Wikipower, Test-Aankoop, La Libre, etc.), gemeenten en provincies zoals Antwerpen, Limburg, Oostende en Oost-Vlaanderen, etc. En jij? Mega is al bijna 10 jaar trouw aan haar waarden en houdt zich aan haar missie, namelijk elektriciteit en gas leveren tegen de beste prijs. Dat wordt mogelijk gemaakt door :

Een efficiënt kostenbeheer

Er bestaat geen magische formule. Om jou de best mogelijke gas- en elektriciteitstarieven te kunnen aanbieden, proberen we jouw energiecontract zo slim mogelijk te beheren door zo weinig mogelijk kosten te maken en onze marges te beperken.

Het vertrouwen van onze klanten

Jouw contract is bij Mega in goede handen. Onze experts volgen de energiemarkt op de voet, anticiperen op de complexiteit van de sector en stellen proactief oplossingen voor om onaangename verrassingen te voorkomen of om jou geld te laten besparen.

Een snelle en gecontroleerde groei

In de loop der jaren heeft Mega zich gevestigd als een van de grootste energieleveranciers in België. Vandaag bieden wij onze energie ook aan in Frankrijk en Nederland, als de ultieme uitdager van de grote energieleveranciers.

Maximale transparantie

Tijdens de volledige duur van jouw contract, tot aan jouw hernieuwing, is het voor ons prioriteit om jou maximale transparantie te bieden in het beheer van jouw energiecontract. Onze medewerkers zijn bereikbaar via e-mail of telefoon om al jouw vragen te beantwoorden.

Energiecrisis: de overheid grijpt in.

In het kader van de huidige energiecrisis heeft de federale overheid een aantal maatregelen genomen (en blijft ze er nemen) om de Belgische consumenten te helpen met het beheer van hun energiebudget. Bij Mega vinden we het belangrijk om je te informeren over de laatste updates en hoe deze worden toegepast in jouw klantendossier.

Het beste aanbod voor jouw energie.

Hoe doen we dat?

Mega is dé kampioen van het kostenbeheer. We beheren je energiecontract net zo goed, maar geven minder uit. Zo kunnen we altijd goedkoper zijn dan onze concurrenten!

Je contract tekenen illustration

Geen dure reclamecampagnes. Onze klanten maken de beste reclame.

Je factuur opmaken illustration

Digitale facturen en betalingen via domiciliëring, zodat jouw energiekosten lager zijn.

Je betaling vergemakkelijken illustration

Geen onnodige kosten. Kleine kantoren en lokale verankering met adviseurs uit de buurt.

Helpen met je verhuis illustration

Continue verbetering van onze managementtools voor betere prestaties en een grotere efficiëntie.

Je vragen beantwoorden illustration

Volledig "home made": boekhouding, backoffice, IT, klantendienst,... We bundelen al deze expertise intern!

Onze laatste blogartikels

Kom te weten hoe je kan besparen op je energiefactuur. Gebruik onze tips om je gas- en elektriciteitsverbruik te verminderen. Laat je inspireren door onze goede ideeën die je dagelijks tijd en geld kunnen besparen. Blijf bovendien ook op de hoogte van het nieuws over de energiemarkt.

Het federaal basispakket voor energie: deel 2.

Naar aanleiding van het begrotingsakkoord voor 2023-2024 heeft de overheid besloten om het federaal basispakket voor energie te verlengen voor januari, februari en maart 2023. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze maatregel.

Renovatie- en isolatiepremies in 2023

De goedkoopste energie is nog steeds de energie die je niet verbruikt. Daarom kan het interessant zijn om renovatie- en isolatiewerken uit te (laten) voeren om jouw woning energiezuiniger te maken. Ontdek op welke energiepremies je in 2023 kunt rekenen voor jouw energiebesparende investeringen! 

Het capaciteitstarief: 4 tips om jouw verbruik te spreiden.

Zoals we eerder hebben meegedeeld, verandert de berekening van de nettarieven op de Vlaamse elektriciteitsfactuur vanaf 2022. Dat komt omdat de VREG het capaciteitstarief introduceert. In dit artikel vind je 4 tips om jouw verbruik te spreiden met een digitale meter.

Mega, da's ook...

Werken bij Mega.

Als Belgische start-up die haar diensten continu optimaliseert, zijn we dan ook steeds op zoek naar nieuwe talenten om onze verschillende afdelingen. Ga jij geen enkele uitdaging uit de weg en heb je zin om jouw steentje bij te dragen? Solliciteer nu en kom terecht in een aangename werkomgeving met boeiende toekomstperspectieven.

Een antwoord op al je vragen

 • Vanwaar komt de beslissing om over te gaan naar 6% btw voor elektriciteit en gas?

  Zoals je weet, rijzen de energieprijzen al maanden de pan uit en stijgen ze nog steeds.

  In het licht van de spectaculaire stijging van de energieprijzen (zie de tabel op de website van de CREG) heeft de Belgische federale regering in februari 2022 gestemd voor een verlaging van de btw op de elektriciteitsfactuur. Het gaat om een verlaging van 21% naar 6% die aanvankelijk gedurende 4 maanden geldig zou zijn en die dan werd verlengd tot 31 maart 2023.

  Midden maart heeft de overheid besloten om de verlaging naar 6% btw ook toe te passen op de gasfactuur. Aanvankelijk zou de 6% btw op gas geldig zijn voor een periode van 6 maanden die vervolgens werd verlengd ook tot 31 maart 2023.

  Het doel van deze verlaging is om de energiefacturen te verlichten voor de consumenten die rechtstreeks en zwaar worden getroffen door deze ongekende situatie op de energiemarkt.

 • Wie profiteert van deze btw-verlaging?

  • Alle Belgische residentiële consumenten die een elektriciteits- en/of gascontract hebben afgesloten met hun leverancier. De Belgische elektriciteitsleveranciers zullen deze maatregel toepassen vanaf 1 maart 2022 voor elektriciteit. Voor gas wordt de maatregel toegepast vanaf 1 april.
  • In juni 2022 besloot de overheid om de groep consumenten waarop de btw-verlaging naar 6% van toepassing is, uit te breiden. Vanaf 1 augustus 2022 wordt het verlaagd btw-tarief van 6% ook toegepast op professionele gascontracten. Ook plaatsen met collectieve verwarmingsinstallaties (zoals appartementsgebouwen, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere gebouwen) genieten voortaan dus van het verlaagd tarief voor hun gascontract.

 • Waarom was dit verlaagde btw-tarief van 6% eerst enkel van toepassing op elektriciteit?

  Aanvankelijk had de regering besloten deze btw-verlaging alleen toe te passen op elektriciteit om geen onevenwicht te creëren tussen huishoudens die gas gebruiken en huishoudens die alleen elektriciteit gebruiken.

  Daarbij werd echter geen rekening gehouden met de veranderende geopolitieke situatie en de oorlog die momenteel in Oekraïne woedt. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot een verdere stijging van de energieprijzen en vooral van de gasprijzen.

  Om de Belgische burgers te helpen, heeft de overheid daarom midden maart besloten om de btw-verlaging ook toe te passen op gas.

 • Vanaf en tot wanneer zal deze maatregel op mijn facturen van toepassing zijn?

  Residentiële contracten
  De 6% btw zal worden toegepast op jouw residentieel elektriciteitscontract voor een periode van 13 maanden, namelijk van 1 maart 2022 tot 31 maart 2023 (aanvankelijk was de maatregel geldig tot 30 juni 2022, maar ze werd een eerste keer verlengd tot 30 september, vervolgens tot het einde van 2022 en daarna tot eind maart 2023). De 6% btw op het residentieel gascontract is geldig voor een periode van 1 jaar, dat wil zeggen van 1 april 2022 tot 31 maart 2023..

  De verlaging zal alle kostenposten van jouw factuur, die onderworpen zijn aan btw, beïnvloeden: de energiekosten van Mega, de kosten voor hernieuwbare energie, transport- en distributiekosten, kortingen,…

  Vanwege operationele redenen zal de btw-verlaging pas zichtbaar zijn op voorschotfacturen die vanaf 1 april 2022 (voor elektriciteit) en vanaf 1 mei 2022 (voor gas) aan klanten worden gefactureerd of in rekening worden gebracht.

  Dat betekent dat jouw voorschotfacturen vóór deze datum nog met een btw-tarief van 21% zullen worden uitgereikt. Wees gerust, dat wil niet zeggen dat je voor jouw verbruik in maart (voor elektriciteit) en/of april (voor aardgas) niet zult kunnen profiteren van de 6% btw. Wij zullen hier uiteraard rekening mee houden tijdens de opmaak van jouw afrekeningsfactuur.

  Voorbeeld: Stel dat jouw meterstanden in januari worden opgenomen. In januari 2023 zal jouw afrekeningsfactuur rekening houden met 2 maanden verbruik aan 21% btw en 10 maanden aan 6% btw voor elektriciteit en 3 maanden verbruik aan 21% btw en 9 maanden aan 6% btw voor gas. Of je nu een contract met Mega aangaat in maart 2022, in juni 2022 of dat je klant bent geworden vóór de invoering van deze maatregel, het resultaat blijft hetzelfde: op jouw elektriciteits- en/of gasverbruik zal 6% btw worden geheven gedurende de leveringsmaanden waarop de btw-verlaging van toepassing is. Is jouw energielevering door Mega bijvoorbeeld begonnen in juni 2022? Dan zal alleen jouw verbruik van juni tot en met december (bij Mega) onder de 6%-regeling vallen.

  Elektriciteit in 2022 (*)

  2022 2023
  Maand Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. Jan.
  btw (%) 21% 6% 6%
  RLP 11% 9% 9% 8% 7% 7% 7% 7% 7% 8% 9% 10% ?
  80%

  Berekening van de maandelijkse RLP op basis van een gemiddelde van alle Belgische netbeheerders.

  Opgelet: de 6% btw zal dus niet worden toegepast op 10/12de van jouw verbruik, maar op 80% van jouw verbruik.

  Gas in 2022 (*)

  2022 2023
  Maand Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. Jan.
  btw (%) 21% 6% 6%
  RLP 17,68% 15,24% 12,82% 7,09% 3,81% 1,90% 1,58% 1,70% 2,85% 6,75% 11,99% 16,58% ?
  54,26%

  Berekening van de maandelijkse RLP.

  Opgelet: de 6% btw zal dus niet worden toegepast op 9/12de van jouw verbruik, maar op 54,26% van jouw verbruik.

  Samengevat zullen de facturen van de maand april opgemaakt worden volgens twee verschillende btw-tarieven: 6% voor elektriciteit en 21% voor gas. Vanaf mei zal het btw-tarief van 6% worden toegepast op de twee energieën en dat tot en met 31/03/2023.

  Waarom en hoe hebben we dit berekend? Aangezien we geen toegang hebben tot dagelijkse verbruiksgegevens van de consumenten, kunnen we ons enkel baseren op de jaarlijkse meteropname. Om het verbruik in de periode van maart tot eind december 2022 te kennen, moeten we dus gebruik maken van de zogenaamde verbruiksprofielen (RLP*). Dankzij de RLP kunnen we het gemiddeld verbruik voor elke maand berekenen en daarop het btw-tarief toepassen dat op dat ogenblik van kracht is.

  * Deze technologie, bekend als de « Real Load Profile » (RLP),werd ontworpen door de netbeheerders en is voor alle energieleveranciers gelijk. De verbruiksprofielen die aan de hand van deze methode ontwikkeld worden, dienen als basis voor de verdeling van het verbruik van een klant over een bepaalde periode. De RLP wordt gebruikt om de verdeling te bepalen voor energietarieven, distributiekosten, transportkosten en belastingen die tussen twee jaarlijkse meteropnames kunnen veranderen.

  Professionele contracten
  De 6% btw zal worden toegepast op professionele gascontracten voor een periode van 8 maanden, namelijk van 1 augustus tot 31 maart 2023. Vanwege operationele redenen zal de btw-verlaging pas zichtbaar zijn op de voorschotten voor gas die vanaf 1 september 2022 aan klanten worden gefactureerd of in rekening worden gebracht.

  * Aangezien de SLP en RLP profielen voor het jaar 2023 nog niet gekend zijn, kunnen we nog geen nauwkeurige berekening uitvoeren voor de maand januari, februari en maart 2023.

 • Welke veranderingen zijn er naast de facturering?

  Sinds 1 maart 2022 houden onze tariefkaarten voor elektriciteit (voor residentiële klanten) rekening met het btw-stelsel van 6%.

  Voor de tariefkaarten van onze gasproducten (voor residentiële klanten) is dat het geval vanaf 1 april 2022.

  De tariefkaarten voor professionele klanten worden steeds exclusief btw weergegeven.

  Onze tariefkaarten kunnen te allen tijde worden geraadpleegd op onze website.

  Wil je de tarieven van Mega vergelijken? Weet dan dat onze simulatietool ook rekening houdt met de 6% btw voor onze (residentiële) elektriciteits- en gasproducten. Voor professionelen houdt de tool geen rekening met btw.

 • Welke andere maatregelen heeft de regering genomen om de Belgische gezinnen te helpen?

  Sinds januari 2022 zijn er, naast de 6% btw op elektriciteit, een aantal maatregelen ingevoerd om de Belgische gezinnen te helpen:

  • De betaling van een bedrag van 80 euro aan de rechthebbenden van het Sociaal Tarief.
   Bij Mega verloopt de betaling van het eenmalig forfait in twee fases. De eerste vond eind januari 2022 plaats, de andere in maart 2022.
  • De uitbreiding van het Sociaal Tarief (en de verlenging van de toekenning tot maart 2023 in plaats van tot december 2022 zoals eerder aangekondigd) naar verschillende categorieën van consumenten.
  • Een bijkomende spijzing van het Gas- en Elektriciteitsfonds dat de OCMW’s kunnen gebruiken om materiële steun te geven aan gezinnen die moeite hebben om hun energiefacturen te betalen.
  • De vervanging van de federale bijdrage door een accijns: terwijl de federale bijdrage automatisch stijgt naargelang de hoeveelheid verbruikte elektriciteit en gas, is de accijns een indirecte verbruiksbelasting die dus vast ligt. Volgens minister van Energie Tinne Van Der Straeten zouden de Belgische gezinnen met de bevriezing van deze federale bijdrage een verhoging van hun factuur met 30 euro per jaar kunnen vermijden.
  • De toekenning van een Federale verwarmingspremie ter waarde van 100 euro. Dit bedrag zal automatisch worden afgetrokken van de elektrciteitsfactuur van residentiële klanten (ongeacht het soort tarief: vast of variabel). Dat deze korting wordt toegekend op de elektriciteitsfactuur en niet op de gasfactuur is de beste manier om de premie aan alle Belgische huishoudens toe te kennen. De premie wordt verrekend via de voorschot- of afrekeningsfactuur voor elektriciteit ofwel via een creditnota. Je ontvangt de premie van de leverancier bij wie je op 31/03/2022 een elektriciteitscontract hebt. Mega-klanten zullen de premie tussen eind april en eind juli 2022 ontvangen.
  • Midden maart werd er besloten om de btw-verlaging naar 6% ook toe te passen op gas vanaf 1 april 2022 tot en met 30 september 2022. In juni werd deze maatregel verlengd tot 31 maart 2023.
  • De btw-verlaging naar 6% btw op elektriciteit werd verlengd tot 31 maart 2023(in plaats van tot 31 december 2022).
  • Vanaf 1 augustus 2022 zal de btw-verlaging naar 6% ook worden toegepast op professionele gascontracten. Ook plaatsen met collectieve verwarmingsinstallaties (appartementsgebouwen, woonzorgcentra, ziekenhuizen en andere gebouwen) vallen hieronder.
  • De toekenning van een stookoliepremie ter waarde van 300 euro. Deze maatregel komt bovenop de eerdere maatregelen voor elektriciteit en gas.
  • De toekenning van een eenmalige premie voor pellets ter waarde van 250 euro. Deze premie wordt enkel toegekend aan wie uitsluitend met pellets verwarmt.