blog Mega

Zero waste: geen afval, geen probleem!

2021-06-30 / Nina

Je bent de term “zero waste” vast al tegengekomen in je omgeving in de voorbije jaren. Om zero waste te leven, gebruik je bijvoorbeeld best zo weinig mogelijk (single-use) plastic en probeer je niets te verspillen. Maar hoe doe je dat nu precies? Hieronder vind je heel wat tips om je op weg te helpen!

Zero waste in de keuken

De keuken is de gemakkelijkste plek om te beginnen aan je zero waste avontuur. Je kan namelijk al een groot verschil maken door op de volgende zaken te letten:

 

Boodschappen

Heb jij ook genoeg van al die plastic verpakkingen rond jouw boodschappen? Ga eens naar een verpakkingsvrije winkel! De naam zegt het zelf: je vindt hier geen, of toch nauwelijks, in plastic verpakte producten terug. Je neemt wel best zelf potjes, zakjes en bakjes mee om te vullen. Je kan ter plaatse ook papieren zakjes of herbruikbare potjes kopen. Je vindt online of er in je buurt een verpakkingsvrije winkel is.

Pas op met herbruikbare tassen: Als je bij elk winkelbezoek een nieuw exemplaar koopt, dan is dit niet ecologischer dan een plastic zakje, integendeel! Vergeet dus niet om je herbruikbare tas mee te nemen wanneer je gaat winkelen. Het helpt bijvoorbeeld als je je herbruikbare tas op een zichtbare plek bij de voordeur bijhoudt.

Koop lokaal! Als de coronacrisis ons iets geleerd heeft, dan is het dat het belangrijk is om onze lokale economie te ondersteunen. Koop je groenten eens op de markt of bij de boerderij in jouw buurt. Ga langs bij een lokale elektrowinkel voor die nieuwe smartphone in de plaats van hem online te kopen. Zo verklein je ook nog eens je ecologische voetafdruk. Handig, toch?

 

Recycleren & composteren

De zero waste levensstijl gaat in de eerste plaats over geen of zo weinig mogelijk afval genereren. Maar wat als je toch afval hebt? Dan is het noodzakelijk om dit correct te recycleren!

Als je een tuin hebt, dan kan je je keukenrestjes gebruiken als compost. Let er wel op dat je niet alle natuurlijk afval mag gebruiken als compost! Over het algemeen geldt: als het in je gft-bak mag, dan mag je het composteren.

 

Schoonmaken

Staat jouw kast ook vol met tientallen verschillende schoonmaakproducten en hun bijhorende plastic verpakking? Als je op de zero waste-manier wil schoonmaken, dan zal je heel wat meer ruimte in je kast overhouden! Je kan bijvoorbeeld zelf schoonmaakproducten maken op basis van enkele veelzijdige ingrediënten:

(*) We geven hier twee opmerkingen mee:

1) Er bestaan verschillende soorten soda! De minst agressieve vorm is baking soda (natriumbicarbonaat). Kijk altijd op de verpakking om zeker te zijn dat je de juiste koopt!

2) Als je jouw apparaten schoonmaakt, kijk dan altijd na in de handleiding of je ze mag schoonmaken met azijn. Vooral schoonmaakazijn is soms te zuur om puur of zelfs verdund te gebruiken.

 

Zero waste in de badkamer

Ondertussen heb je al door dat “zero waste” vooral gaat om zo weinig mogelijk plastic verpakking en afval. Maar hoe moet dat dan in je badkamer?

 

 

Onderweg

Als je vaak onderweg bent en graag een koffie of thee afhaalt, dan ken je ze wel: de wegwerpbekers. Ze lijken van papier, maar aan de binnenkant zit een plastic laagje om de buitenkant te beschermen van je drank. Niet zo milieuvriendelijk, dus. Je kan ervoor kiezen om je eigen beker mee te nemen. Vaak krijg je dan zelfs korting op je drankje!

zero waste
Bij Mega gebruiken we herbruikbare waterflessen in plaats van plastic flessen!

Zin in een salade of broodje onderweg? Neem zelf bestek mee! Ja, je kan gewoon bestek uit je eigen keukenlade meenemen en in een (liefst stoffen) servet wikkelen. Je kan natuurlijk ook een setje met reisbestek kopen, als je voor een iets praktischere versie wil gaan.

 

Zero waste in je kleerkast

De kledingindustrie is een belangrijke speler in milieuvervuiling. Denk maar eens aan al die kleren die geproduceerd worden, om dan uiteindelijk niet verkocht te worden. Die kleren belanden dan in de verbrandingsoven of op de vuilnisbelt.

Kleren maken kost ook enorm veel water. Voor één katoenen T-shirt verbruikt men maar liefst 2700 liter!

Je kan dus best geen nieuwe kleren kopen. Maar wat als je toch een (voor jou) nieuwe outfit wil? Dan kan je nadenken over een tweedhandsoptie:

Of neem kleine stappen: draag je huidige kleren langer en vaker en koop enkel nieuwe kleren als je die nodig hebt. Of kies eens voor een ecologisch kledingmerk. OK, die kleren zijn vaak duurder, maar ook van betere kwaliteit! Als laatste (en misschien wel belangrijkste) tip geven we je graag nog het volgende mee…

 

Koop zo weinig mogelijk nieuwe spullen

Het is heel aanlokkelijk om al die mooie duurzame alternatieven te kopen, maar dit is niet altijd nodig! Je kan veel van je oude spullen blijven gebruiken tot ze versleten zijn. Uiteindelijk is dit duurzamer dan nieuwe spullen te kopen!

Wil je toch iets nieuws kopen, gooi dan je bruikbare spullen niet weg. Maak er iemand anders blij mee door ze te verkopen of weg te geven (bijvoorbeeld aan de kringwinkel in jouw buurt).