Energiecrisis: de overheidsmaatregelen.

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden niet gestopt met stijgen. Om de Belgische bevolking te helpen met hun energierekeningen kondigde de overheid een reeks maatregelen aan. Hieronder en in onze blogartikels vind je een overzicht van de meest recente maatregelen.

De huidige geopolitieke situatie blijft de energiemarkt onder druk zetten. Het ziet er dan ook niet naar uit dat de energieprijzen de komende maanden weer "normaal" zullen worden. Daarom herziet de overheid regelmatig de reeds genomen en ingevoerde steunmaatregelen. Via deze pagina houden onze experts jou op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Compenserende energiepremie in Brussel

Als gevolg van de energiecrisis in 2022 kent de Brusselse Gewestregering een compenserende energiepremie toe aan Brusselse bedrijven die actief zijn in (erg) energiegevoelige sectoren. De premie dekt 30% van de extra energiekost die in 2022 moest worden voorzien voor gas- en/of elektriciteit en is begrensd tot een maximumbedrag dat afhankelijk is van de energiegevoeligheid van de sector.

Raadpleeg de website over de Brusselse energiepremies voor meer informatie over deze steunmaatregel en de verschillende voorwaarden waaraan jouw bedrijf moet voldoen om ervoor in aanmerking te komen.

Definitieve verlaging naar 6% btw voor jouw energie

In het licht van de spectaculaire stijging van de energieprijzen heeft de Belgische federale regering besloten om de btw op energie definitief te verlagen van 21% naar 6%. Deze maatregel is van toepassing op elektriciteit en gas voor residentiële klanten, voor professionele klanten is dat enkel voor gascontracten. Als Mega-klant hoef je hier niets voor te doen, de btw van 6% zal automatisch worden toegepast op jouw facturen.

Vanaf 1 april 2023 zal ook de accijnshervorming van toepassing zijn. Deze wordt ook automatisch doorgevoerd op je energiefacturen.

Federaal basispakket voor energie.

Het basispakket wordt toegekend aan elk gezin met een residentieel variabel energiecontract of een residentieel vast contract, dat vanaf 1 oktober 2021 ondertekend of hernieuwd werd, voor hun officiële woonplaats.

In eerste instantie zal de premie worden toegekend aan alle huishoudens die ervoor in aanmerking komen. Als het totale inkomen van jouw huishouden een bepaalde grens overschrijdt, zal het bedrag later teruggevorderd worden via de belastingen.

Deze maatregel werd eerst toegekend voor de maanden november en december 2022 en zal binnenkort toegekend worden voor de maanden januari, februari en maart en bestaat uit:

 • Een korting van 5 x € 61 (dus € 305) voor elektriciteit.
 • Een korting van 5 x € 135 voor gas (dus € 675).

Federale verwarmingspremie

In het kader van de hoge energieprijzen kent de Federale Overheid de Belgische consumenten een verwarmingspremie van 100 euro toe. Elk gezin met een residentieel elektriciteitscontract heeft recht op deze eenmalige toekenning en dat voor hun officiële woonplaats.

Als Mega-klant, hoef je hier niets voor te doen. Wees gerust, wij informeren je binnenkort over onze toekenningsprocedure. Voor meer informatie over de federale verwarmingspremie kun je terecht op de website van de FOD Economie.

Bezoek onze blog.

 • Alles over het federaal basispakket voor energie.

  Tijdens het laatste Overlegcomité heeft de federale overheid een reeks nieuwe maatregelen genomen om de Belgische consumenten te helpen met hun energiefacturen. De toekenning van een “basispakket” voor energie is er daar één van. Wij vertellen je alles over deze maatregel.

 • Verhoging van het sociaal tarief.

  Zoals we weten, zijn de energieprijzen het afgelopen jaar niet gestopt met stijgen. Tot nu toe bleven de begunstigden van het federale Sociaal Tarief nog enigszins gespaard van deze verhogingen. Sinds 1 juli is dat echter niet langer het geval en stegen ook de prijzen van het sociaal tarief. Wij vertellen je er alles over.

 • Ik ontving nog geen federale verwarmingspremie. Wat nu?

  De eerste fase van de toekenning van de federale verwarmingspremie is intussen voorbij. Wie recht heeft op de premie en deze op 31 juli 2022 nog niet ontving, komt in de tweede fase van de toekenning terecht. Maar hoe verloopt die tweede fase precies? Wij vertellen je er alles over.

 • De stookoliepremie van € 300: toekenningsprocedure.

  Vanwege de hoge energieprijzen besloot de overheid in maart om consumenten die hun woning met stookolie of propaan verwarmen een duwtje in de rug te geven met een energiecheque van € 200. Op 18 juni werd besloten om dat bedrag te verhogen tot € 225. In dit artikel gaan we dieper in op de voorwaarden en de toekenningsprocedure van Read More

 • Energiecrisis: Verlenging en uitbreiding van de steunmaatregelen.

  In februari 2022 nam de overheid een aantal maatregelen om de Belgische consumenten te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Aangezien de situatie op de energiemarkt vandaag nog steeds onstabiel is, heeft de overheid besloten om die steunmaatregelen te verlengen en deels uit te breiden. Wij vertellen je er in dit artikel alles over!  

 • Uitgelegd: De tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor gas.

  Als reactie op de nieuwe prijsstijgingen op de energiemarkt, heeft de Belgische overheid een reeks nieuwe beslissingen genomen om de consumenten te helpen. Zo zal de tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor elektriciteit, nu ook worden toegepast op gas. In dit artikel bekijken we samen met jou wat dit precies betekent.  

 • Energiecrisis: de overheid onderneemt actie.

  Dat we in België sinds enkele maanden een explosie van de energieprijzen meemaken, is geen nieuws. Naar aanleiding van de ongekende prijsstijgingen heeft de federale regering dan ook een aantal maatregelen genomen om de Belgische huishoudens te helpen. We zetten ze even op een rijtje.  

 • Energiepremies en het capaciteitstarief: wat verandert er in 2022?

  Het nieuwe jaar brengt steeds veranderingen met zich mee. In dit artikel lees je welke premies je in 2022 kunt aanvragen en ontdek je alles over het nieuw capaciteitstarief!