Capaciteitstarief FAQ | Mega

Een antwoord op al je vragen

 • Wat is het capaciteitstarief?

  Het capaciteitstarief is een nieuwe manier om de nettarieven te berekenen. Het gaat dus niet om een bijkomende kost, maar wel om een andere berekening van een bestaand deel van jouw factuur.

  Eén van de onderdelen van jouw jaarlijkse energiefactuur zijn de nettarieven. Deze tarieven dekken de kosten voor de aanleg, het onderhoud en het gebruik van het elektriciteitsnet. Je betaalt deze via jouw energieleverancier aan je netbeheerder. Momenteel wordt dat tarief nog berekend op basis van je totale jaarlijkse afname van het net in kWh.

  Vanaf 1 januari 2023 past de VREG de berekening van de nettarieven aan door de introductie van het capaciteitstarief.

  Dat houdt in dat men in plaats van enkel te kijken naar je totale jaarlijkse afname van het net (verbruik in kWh), men nu ook zal kijken naar de maandelijkse pieken in jouw verbruik (piekvermogen in kW). Hoe hoger jouw maandelijkse piek, hoe hoger de netkost.

  Een deel van jouw nettarieven zullen dus nog steeds worden berekend op basis van je verbruik terwijl er voor het overige deel gekeken zal worden naar de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijk verbruik (piekvermogen).

  Opgelet: het capaciteitstarief is uitsluitend gelinkt aan de nettarieven. Er verandert dus niets aan de tarieven van Mega of aan de energieprijs zelf.

 • Wat is het piekvermogen?

  Het piekvermogen (in kW) is een maat voor hoe sterk jij het elektriciteitsnet op een bepaald moment belast met jouw toestellen. Wanneer je verschillende grote energieverslindende toestellen (zoals een warmtepomp en de laadpaal van een elektrische wagen) tegelijk gebruikt, veroorzaak je namelijk pieken in je verbruik. Als je een digitale meter hebt, kun je jouw piekvermogen na registratie nakijken via de online tool van Fluvius.

 • Waarom wordt het capaciteitstarief geïntroduceerd?

  Met het oog op de energietransitie zal het distributienet voor elektriciteit in de toekomst veel meer belast worden. Door het capaciteitstarief in te voeren, probeert de overheid ons te stimuleren om ons verbruik zoveel mogelijk te spreiden en zo een overbelasting van het net te vermijden. Door je verbruik te spreiden, zullen jouw maandelijkse pieken immers lager zijn en zal het capaciteitstarief dat wordt toegepast op jouw energiefactuur minder hoog zijn.

 • Hoeveel bedraagt de minimale vaste bijdrage?

  Ondanks dat het te betalen capaciteitstarief minder hoog zal zijn wanneer je jouw verbruik goed spreidt, moet iedereen wel een minimale vaste bijdrage betalen. Die bijdrage komt overeen met een piek van 2,5 kW en moet dus ook worden betaald wanneer jouw werkelijke maandpiek lager ligt. Met deze vaste bijdrage wil de VREG ervoor zorgen dat iedereen evenredig bijdraagt aan de netkosten.

 • Ik heb een digitale meter, hoe wordt mijn capaciteitstarief berekend?

  Voor mensen met een digitale meter zal het gemiddelde van de laatste 12 maandpieken bepalen capaciteitstarief je zult moeten betalen. Maandelijks registreert de digitale meter per kwartier het hoogst verbruikte vermogen. Dat kwartiervermogen dient als basis voor de maandpieken. In dit filmpje leer je meer over de precieze berekening van die maandpieken. Je kunt jouw piekvermogen ook controleren door je te registreren op mijn.fluvius.be. Aangezien het capaciteitstarief slechts een deel van de netkosten bevat, wordt het overige deel nog steeds berekend zoals voordien, namelijk op basis van jouw jaarlijks verbruik.

  Jouw maandpiek komt overeen met het hoogste kwartiervermogen in de maand (in kW). De gemiddelde maandpiek wordt vervolgens berekend aan de hand van het gemiddelde van de pieken van de voorafgaande 12 maanden. Die gemiddelde maandpiek is ten slotte bepalend voor de berekening van jouw capaciteitstarief. 

  • Jaarafrekening:
   X kW (piekvermogen) x Y euro (capaciteitstarief in €/kW/jaar*) = Z euro
   Het piekvermogen dat gebruikt wordt voor de afrekening is hier gelijk aan het gewogen gemiddelde van de gemiddelde maandpieken sinds jouw vorige afrekening**.
  • Maandafrekening:
   X kW (piekvermogen) x Y euro (capaciteitstarief in €/kW/jaar*)/12 = Z euro

   Het piekvermogen dat gebruikt wordt voor de afrekening is hier gelijk aan de laatste maandpiek.

   *Het bedrag dat gebruikt wordt voor de berekening is afhankelijk van het netgebied waar je woont.
   **Voor de berekening van het capaciteitstarief wordt er enkel gekeken naar de maandpieken vanaf 1/01/2023. Als er minder dan 12 maandpieken beschikbaar zijn dan wordt voor de berekening van de gemiddelde maandpiek enkel rekening gehouden met de beschikbare maandpieken.

 • Ik heb een analoge meter, hoe wordt mijn capaciteitstarief berekend?

  Aangezien analoge meters geen pieken kunnen registreren, betalen mensen met een analoge meter een minimumbijdrage van 2,5 kW. Aangezien het capaciteitstarief slechts een deel van de netkosten bevat, wordt het overige deel nog steeds berekend zoals voordien; op basis van jouw jaarlijks verbruik.

 • Wat is de impact van het capaciteitstarief op mijn factuur?

  6 op de 10 Vlaamse gezinnen zouden met deze nieuwe nettarieven minder of hoogstens 10% meer moeten betalen. Via de simulator van de VREG kun je de impact van het capaciteitstarief op jouw factuur berekenen.

  Opgelet: het capaciteitstarief is uitsluitend gelinkt aan de nettarieven. Er verandert dus niets aan de tarieven van Mega of aan de energieprijs zelf.

  Om de impact van het capaciteitstarief op jouw energiefactuur te beperken, hoef je jouw gewoontes ook niet volledig te veranderen. Probeer vooral het gebruik van grote energieverslinders zoals je elektrische boiler, het opladen van je elektrische wagen, je warmtepomp, etc. te spreiden. Door gebruik te maken van slimme toestellen kan je jouw verbruik trouwens nog beter onder controle houden!

  Raadpleeg de website van de VREG voor meer informatie over de nieuwe nettarieven.