Klassement Greenpeace 2021

/ Dieter

Zoals elk jaar publiceerde Greenpeace onlangs het klassement van de leveranciers van groene elektriciteit in België. Mega kreeg de indicatie “kan beter”. Wij geven hieronder, in alle transparantie, uitleg bij onze visie op het klassement.

Groene energie… we maken even de balans op

verdeling energie mega

Groene elektriciteit is elektriciteit die geproduceerd werd vanuit hernieuwbare energiebronnen. We hebben het hier dus niet over de elektriciteitsproductie op basis van fossiele brandstoffen en nucleaire energie. In de praktijk is het moeilijk te zeggen of de elektriciteit die van het distributienet tot in je huiskamer komt echt groen is. Alle geproduceerde energie wordt immers geïnjecteerd op hetzelfde netwerk en wordt vervolgens verdeeld onder de consumenten. Aangezien elektron een vrij element is, is het onmogelijk om het te “traceren” en na te gaan welke energie waar naartoe gaat. We illustreren dit aan de hand van een voorbeeld; een gezin woont tussen de nucleaire centrale van Tihange en het windmolenpark van Villers-le-Bouillet. Afhankelijk van de wind zal de energie die het gezin ontvangt de ene keer eerder groen zijn en de andere keer eerder grijs. Het is met andere woorden onmogelijk om vast te stellen welke “soort” energie je dagelijks verbruikt. 

Mega werkt zo veel mogelijk samen met lokale groene producenten. We stellen contracten met hen op voor de aankoop van groene energie. Momenteel kopen we 70% van onze energie aan bij groene producenten (voornamelijk wind- en zonne-energie).

De overige 30% kopen we aan op de markt. Dit is grijze elektriciteit. We compenseren dit door garanties van oorsprong te kopen bij groene producenten. Anders gezegd: als we niet voldoende groene elektriciteit kunnen aankopen, subsidiëren we de groene producenten in Europa. 

 

De methodologie van het klassement in enkele woorden…

Om de studie te kunnen uitvoeren en het klassement te kunnen bepalen, vraagt Greenpeace de energieleveranciers om alle details omtrent de aankoop van hun energie van het voorbije jaar door te geven (2020 in dit geval, aangezien 2021 nog niet voorbij is en het klassement altijd naar het vorige jaar kijkt). 

We bezorgden Greenpeace daarom de details van onze garanties van oorsprong, aankopen, investeringen en productie.

Er wordt vervolgens een score op 20 gegeven op basis van vier elementen: 

  • Investeringen (45%)

Het gaat hierbij om de investeringen die nodig zijn om als energieleverancier tegen 2035 100% groene elektriciteit te kunnen leveren. De investeringen wegen voor 45% door en zijn dus het belangrijkste onderdeel van de berekening. Greenpeace kijkt naar de investeringen die reeds gedaan werden, de geplande investeringen en desinvesteringen uit kool-, steenkool- en nucleaire centrales. 

  • De productie en/of aankoop van de elektriciteit (35%)

Het tweede belangrijkste element is de geleverde energie. Men houdt zowel rekening met de geleverde hoeveelheid groene energie als met de aankoop van groene energie bij lokale producenten. 

  • De mix van de geleverde energie (10%)

De geleverde energiemix is de verdeling van de verschillende gebruikte niet-hernieuwbare energiebronnen. Dit onderdeel houdt ook rekening met de garanties van oorsprong. Die informatie wordt door de leveranciers meegedeeld aan de Belgische regulatoren en vervolgens aangevuld met een berekening die wordt uitgevoerd door de VREG/CREG.  

  • De klimaatplannen en groene warmte (10%)

Dit zijn de plannen van de leveranciers om het gebruik van fossiel gas geleidelijk af te bouwen. Zo wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de CO2-compensaties van de leveranciers.   

De energiebronnen worden ingedeeld in vier categorieën naargelang hun effect op het klimaat en het milieu. Er wordt ook rekening gehouden met de CO2-uitstoot en het geproduceerde afval. 

Bron

De score van Mega voor 2021.

Ook dit jaar kreeg Mega de kleur “lichtgeel” en een beoordeling “kan beter”.

Hoe kunnen we dit resultaat interpreteren?

classement_greenpeace_2019

Zoals hierboven vermeld, koopt Mega een groot deel van haar energie van lokale groene producenten (en de rest op de Europese energiemarkt).  

Wij beschikken echter nog niet over de financiële middelen en de structuur om te kunnen investeren in hernieuwbare energie of om onze eigen groene energie te produceren. Daarom blijven wij ernaar streven om zoveel mogelijk energie die wij aan u leveren rechtstreeks bij Belgische producenten van hernieuwbare energie in te kopen, om zo een positieve impact te hebben op de energietransitie.  

Zoals je kunt zien in de Greenpeace-ranglijst zijn de hoogst genoteerde bedrijven coöperaties en geen traditionele leveranciers. Wat is dan het verschil met een leverancier als Mega? Kort gezegd zijn coöperaties verenigingen van verschillende kleine bedrijven of groepen, die samen elektriciteit produceren en aan klanten verkopen. De energieprijzen van die bedrijven liggen over het algemeen veel hoger dan de prijzen van de “klassieke” leveranciers. Hoe geweldig het ook is om 100% groene en lokaal geproduceerde energie te kunnen aanbieden, gebeurt het nog steeds slechts op kleine schaal. Hetgeen de hoger dan gemiddelde prijzen verklaart.  

Wij blijven onze waarden en de beloften die we aan onze klanten hebben gedaan, naleven. Een maximum aan groene energie leveren was er daar één van. Daarom zijn we dan ook tevreden met de beoordeling die Mega heeft gekregen. Het spreekt voor zich dat we ons elke dag blijven inzetten om het aandeel van groene energie in onze energielevering te laten groeien.

De groene partners van Mega

windmolen

Zoals we reeds hierboven hebben uitgelegd, heeft Mega ervoor gekozen om groene elektriciteit aan te kopen bij lokale groene producenten. In 2020 kocht Mega 70% van haar elektriciteit bij die groene producenten. Dit waren voornamelijk lokale windmolenparken bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld de windmolenparken in Zele, Feluy, Froidchapelle en Gesves. Wij geven de voorkeur aan windenergie die rechtstreeks in het net wordt ingevoerd. Dit is een echt voordeel omdat er geen vervoer voor nodig is. Dankzij onze samenwerking met deze lokale spelers bevorderen wij de lokale economische activiteit en nemen wij deel aan de energietransitie in België. We geven de voorkeur aan windenergie die direct op het net gestuurd wordt. Da’s een groot voordeel want deze energie vereist geen transport. Dankzij onze samenwerkingen met deze lokale spelers, bevorderen we de lokale economie en nemen we deel aan de energietransitie in België.

Blijf onze blog regelmatig raadplegen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de energiemarkt en van Mega. 

Articles récents

Comment fonctionne un réseau mobile ?

Nous utilisons nos smartphones tous les jours pour passer des appels, envoyer des messages et naviguer sur Internet, souvent sans nous rendre compte de l’exploit technologique qui se cache derrière cette connectivité. Un réseau mobile, qu’il...

Lire l'article

Petits travaux d’isolation pour un été au frais !

Le printemps est le moment idéal pour préparer votre maison pour l’été et améliorer son isolation thermique. Dès maintenant, vous pouvez entreprendre de petits travaux simples mais efficaces pour rendre votre logement plus confortable. Ces amé...

Lire l'article

Comment comprendre votre régularisation annuelle ?

Chaque année, vous recevez une facture de régularisation annuelle pour votre énergie. Elle peut parfois sembler complexe, mais nous allons vous aider à mieux la comprendre.

Lire l'article

Devenez expert en économie d'énergie et bien plus !

Recevez des conseils d'expert, des astuces pour économiser au quotidien, et des offres exclusives directement dans votre boîte mail. Faites un pas vers un avenir plus vert et des factures plus légères !

Combinez énergie et téléphonie et économisez un max !

Commandez dès aujourd'hui votre abonnement GSM et votre électricité. Grâce à cette offre exclusive en Belgique, vous recevez de l'électricité gratuite chaque année en plus de payer moins cher tous vos services. Pour lier vos contrats, vous pouvez aussi nous contacter via notre formulaire en ligne.

Devenez client