Digitale vervuiling, hoe kunnen we het vermijden?

/ Charlotte

Verschillende dagelijkse gewoonten zoals Netflix kijken of een e-mail versturen lijken misschien redelijk onschuldig, maar in werkelijkheid vragen ze veel energie. We noemen dit ‘digitale vervuiling’, wat ook bijdraagt aan de klimaatverandering. Gelukkig zijn er oplossingen!

Digitale vervuiling, wat is dat?

Digitale vervuiling omvat de milieu-impact van digitale technologie als geheel: van de productie van apparatuur (zoals computers en smartphones) tot het gebruik en de afvalverwerking ervan. Dit type vervuiling heeft zowel een fysieke als een virtuele dimensie. Neem nu bijvoorbeeld een auto. De productie is vervuilend, net zoals de CO2 die de auto produceert wanneer je ermee rondrijdt. Digitale apparaten zoals mobiele telefoons en computers dragen op dezelfde manier bij aan milieuvervuiling, zelfs wanneer ze geen zichtbare uitstoot produceren.

Volgens ADEME (Agence de la Transition Écologique) is digitale vervuiling verantwoordelijk voor 4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dit zal tegen 2025 waarschijnlijk verdubbelen.

De digitale vervuilers

We focussen hieronder op de belangrijkste spelers:

Data centers

couloir de datas centerDeze opslagcentra zien hun energieverbruik toenemen met de groei van het volume aan verzamelde informatie (big data). Sommige bedrijven proberen hun impact te verminderen door hun datacenters te voeden met hernieuwbare energie.


Digitale apparaten: productie en materialen

Je digitale apparaten verbruiken meer energie tijdens de productie dan het gebruik ervan. Daarnaast stoot deze productie ook veel CO2 uit. Vele toestellen worden geproduceerd in China en Zuid-Korea waar elektriciteit vaak afkomstig is van steenkool. Dit draagt aanzienlijk bij aan de klimaatverandering. Als we daar nog het transport per vliegtuig aan toevoegen, hebben we het perfecte recept voor digitale vervuiling. We leggen het uit met een voorbeeld.

De productie van een laptop van 2 kg zal 800 kg aan grondstoffen genereren. Daarnaast zorgt het ook voor een CO2-uitstoot van 124 kg terwijl de totale uitstoot tijdens de levensduur 169 kg bedraagt. Gemiddeld genomen verbruiken producenten grondstoffen met een gewicht dat 50 tot 350 keer groter is dan dat van het uiteindelijke product. Wereldwijd leidt dit elke dag tot uitputting van bronnen, land-, lucht- en watervervuiling.

Ons digitaal gedrag

Wist je dat online video’s verantwoordelijk zijn voor 306 miljoen ton CO2 per jaar? 60% van al het internetverkeer bestaat uit video. We denken natuurlijk eerst aan Netflix of YouTube, maar er zijn nog andere spelers:

Bron
% van het wereldwijde videodataverkeer
On-demand video (Netflix, Amazon Prime, Open Load)
34%
Pornografie
27%
Korte video's (zoals YouTube)
21%
Video's op sociale media
18%

Digitaal afvaldéchets numériques dans une poubelle

In 2019 produceerde men 53,6 miljoen ton “e-waste”, ofwel elektronisch afval. Dat zijn afgedankte elektronica met een batterij of een stekker, zoals computers en mobiele telefoons. Een groot deel daarvan werd niet gerecycleerd, maar naar stortplaatsen gebracht om te verbranden of te begraven. Dat is een stijging van 21% in slechts 5 jaar. De schatting is dat we in 2030 een jaarlijks totaal van 75 miljoen ton zullen hebben bereikt…

Oplossingen?

symbole reclyclage natureDie zijn er zeker! Met onze tips kan je de digitale vervuiling mee helpen verminderen. Ontdek ze hieronder!

  • Beheer je e-mails efficiënt: wist je dat e-mails meer dan 410 miljoen ton CO2 per jaar genereren? Leeg dus regelmatig je prullenbak en je spamfolder, beperk de bijlagen in je e-mailverkeer en schrijf je uit voor onnodige nieuwsbrieven (behalve die van Mega, natuurlijk).
  • Op het werk: gebruik instant messaging in plaats van e-mail en verwijder bijlagen van de e-mails die je beantwoordt.
  • Maak slim gebruik van het internet: een simpele zoekopdracht op Google genereert al 10 gram CO2. Als je weet dat elke dag zo’n 4,54 miljard mensen het internet gebruiken, begint dat aantal al serieus op te lopen. Gebruik daarom duurzame zoekmachines zoals Ecosia, wees nauwkeurig in je zoekopdrachten, beheer je browserinstellingen effectief en kies voor duurzame hosting.
  • Stream bewust: één uur naar een video kijken op je smartphone komt ongeveer overeen met wat je koelkast op één jaar verbruikt. Door video’s in een lagere kwaliteit te kijken, je favoriete content op voorhand te downloaden en 4G zoveel mogelijk te vermijden tijdens het streamen kun je al een groot verschil maken.
  • Bespaar energie: schakel apparaten volledig uit als je ze niet gebruikt, beperk openstaande programma’s en tabbladen tot een minimum en maak zoveel mogelijk gebruik van energiebesparende modi (zoals vliegtuigstand of donkere modus). Zo kan je al tot een kwart van het elektriciteitsverbruik van je IT-apparatuur vermijden!
  • Koop slim: kies apparaten die aansluiten bij jouw behoeften, overweeg energiezuinigere opties (bijvoorbeeld door middel van milieulabels) en vermijd impulsaankopen.
  • Verleng de levensduur van je apparaten: installeer antivirussoftware, kies voor reparatie in plaats van vervanging en hergebruik of verkoop gebruikte apparaten.
  • Recycleer: lever je gebruikte apparaten in bij inzamelpunten om waardevolle materialen zoals goud te hergebruiken en zo de milieuvervuiling te verminderen.

We hopen dat je dit artikel interessant vond en dat je er nog meer wil ontdekken op onze blog.

Bron

Recente artikelen

Betaal jij te veel voor je gsm-abonnement? Tijd om te besparen met Mega!

Wist je dat heel wat mensen maandelijks véél meer betalen voor hun gsm-abonnement dan nodig is? In de praktijk verbruiken de meeste gebruikers slechts een beperkt aantal belminuten en sms’jes per maand. Toch blijven vele gebruikers betalen voor dur...

Lees het artikel

Nu isoleren, straks profiteren: kleine werken in de lente voor een koele zomer!

De lente: een goed moment om je huis voor te bereiden op de zomer en de thermische isolatie ervan te verbeteren. Het is de perfecte periode om kleine, eenvoudige maar effectieve isolatiemaatregelen te nemen om je huis comfortabeler te maken. Deze verbe...

Lees het artikel

Besparen en genieten: ontdek de Scandinavische hygge-stijl

Bij Mega koppelen we graag het nuttige aan het aangename. Maak kennis met ‘hygge’, een Scandinavisch concept dat gezelligheid en eenvoud aan elkaar linkt. En je kunt er ook mee besparen! Met onze tips maak je ‘hygge’ onderdeel van je leven ...

Lees het artikel

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving! Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.

Word klant