Energie besparen, da’s kinderspel!

/ Dieter

In tijden waarin de energieprijzen historisch hoog staan, blijft minder energie verbruiken de beste manier om de energiefactuur te drukken. Door met het hele gezin een aantal gewoontes aan te passen of achterwege te laten, bespaar je al snel heel wat energie en geld. Ontdek hoe je als energiebewuste familie het verschil kunt maken!

De mens is een gewoontedier. Daardoor durven we al snel te denken dat een aanpassing van onze gewoontes automatisch betekent dat we iets moeten opgeven. Maar dat hoeft niet het geval te zijn en al zeker niet wanneer het aankomt op het aanpassen van onze gebruiksgewoontes om kosten te besparen. Vaak volstaat het om een aantal handelingen in jouw eigen dagelijkse routine en die van jouw gezin gewoon anders aan te pakken zónder dat je hoeft in te boeten aan comfort!

Jong en oud

Energie besparen, da’s kinderspel. Daarom benadrukken we graag hoe belangrijk het is om ook kinderen attent te maken op bewust energieverbruik. De kinderen van vandaag zijn de toekomst van morgen. Door kinderen van jongs af aan bewust te leren omgaan met energie wordt energie besparen ook voor hen een automatisme waarmee ze niet alleen de planeet een plezier doen, maar ook jouw – en later ook hun – portefeuille. Aarzel dus niet om het hele gezin te betrekken bij de onderstaande tips.

1.     Een dag zonder elektriciteit

économie électricitéVoor we afscheid nemen van een aantal energieverslindende gewoontes introduceren we alvast een nieuwe gewoonte: een energiebewuste dag of avond. Kies wekelijks samen met je gezin één dag of avond uit om even alle schermen (gsm’s, laptops, tv, spelcomputers,…) en lichten te doven. De mogelijkheden om jullie tijd samen anders in te vullen zijn eindeloos:

  • Organiseer een spelletjesavond bij kaarslicht. Dat kan zowel binnen met klassieke gezelschapsspelletjes als buiten met bijvoorbeeld Kubb.
  • Ontdek jouw buurt en maak een (avond)wandeling.
  • Bekijk samen met het gezin foto’s uit de oude doos. Voor je het weet is de avond voorbij en heb je heel wat leuke herinneringen opgehaald.

Je zult al snel merken dat een dag of avond zonder elektriciteit de ideale manier is om je familieband te versterken én tegelijk minder energie te verbruiken. Een win-win situatie dus!

2.     Met muziek douchen

De waterfactuur van de Belgen liegt er niet om: in elk huishouden wordt er dagelijks heel wat liter water verbruikt. Terwijl een groot deel van dat verbruik noodzakelijk is, gaan er ook heel wat liters nodeloos verloren. Houd het waterverbruik van jouw gezin onder controle door rekening te houden met de volgende tips:

économie eauHet is zuiniger om te douchen dan een bad te nemen. Al geldt deze regel alleen maar wanneer je minder dan 10 minuten onder de douche staat. Net als bij een vol bad verbruik je tijdens een douche van 10 minuten namelijk tussen de 120 en 150 liter water. Voor sommige gezinnen betekent dit een meerkost van € 25 voor water. Dat kan beter! Tijdens een douche van 5 minuten verbruik je maar liefst de helft minder water, zo’n 60 liter, en bespaar je dus ook heel wat geld. Verkies dus zoveel mogelijk de douche boven het bad en sta er niet langer onder dan de duur van jouw favoriete lied. Da’s net genoeg tijd om uit volle borst mee te zingen!

Laat jij het water ook altijd even lopen voor je onder de douche stapt? Wie niet! Probeer er wel aan te denken om dat water op te vangen in een emmer. Het water is namelijk perfect bruikbaar om de planten water te geven of het toilet door te spoelen.

Nog een laatste watertip voor jong en oud: draai de kraan dicht terwijl je jouw tanden poetst. Het lijkt misschien een kleine moeite, maar je kunt er jaarlijks tot 9000 liter water door besparen.

3.     Energiezuinig koken

Niets is zo leuk als jouw passie voor koken en bakken door te geven aan jouw kinderen. Al geef je hun, naast jouw geheime recepten, best ook de volgende goede gewoontes voor een energiezuinige keuken mee:économies cuisine

  • Zet het vuur op tijd uit. Wanneer een gerecht bijna klaar en warm genoeg is, kun je het vuur gerust al verlagen of zelfs uitzetten. Je bespaart er heel wat energie mee en jouw gerechten blijven even lekker.
  • Leer de oudsten om altijd een deksel op de kookpot zetten tijdens het koken van de pasta.
  • Laat zien hoe je een vaatwasser vult en hoe je deze pas laat draaien wanneer deze helemaal vol zit. Het verbruik van een vaatwasser is namelijk altijd hetzelfde, hoe leeg of vol ze ook zit.
  • Laat de koelkast niet te lang openstaan. Elke keer dat je de koelkast opent, gaat één derde van de koude lucht verloren. Denk dus na over wat je wil voordat je ze opent.
  • Maak je diepvriezer regelmatig ijsvrij. Het is een vervelende klus, maar je bespaart er tot 15% mee op je elektriciteitsverbruik. Zet dus om de drie maanden een reminder in je agenda en beloon jezelf en jouw kleine helpers met een ijsje!

4.   De zoektocht naar stand-bytoestellen

appareils en veille

Energieverslinders zijn vaak de oorzaak van hoge energiekosten. Organiseer daarom samen met je kroost een zoektocht naar deze apparaten. Welke apparaten staan in sluimerstand? Steken er opladers die niet worden gebruikt in de stopcontacten? Welke stekkerdozen kunnen jullie ‘s avonds uitschakelen? Interessant om te weten: een gezin geeft gemiddeld € 80 per jaar uit aan apparaten die in stand-by modus staan. Da’s toch de moeite om iedereen hiervan bewust te maken, niet?

5.   Huishoudelijke taken voor iedereen

Niet te vergeten…

Er komt een moment dat ieder gezinslid verantwoordelijk zal zijn voor haar of zijn eigen huishouden. Ook al is het niet altijd gemakkelijk om de allerjongsten te overtuigen, blijft het belangrijk om hen te betrekken bij jouw energiezuinige aanpak. Zoals uit de bovenstaande tips reeds is gebleken, kunnen huishoudelijke taken namelijk echt een positieve invloed hebben op het milieu en je energiefactuur. Als je even de tijd neemt om de positieve gevolgen van een slimme consumptie uit te leggen aan je kinderen, zou je wel eens versteld kunnen staan van hun gedrag.

Daarnaast zijn er ook nog de acties die we al kennen, maar die we zeker niet uit het oog mogen verliezen:

  • Verwijder het stof uit de radiatoren zodat de warmte zich beter kan verspreiden.
  • Leg je tieners uit dat je best de was op de juiste temperaturen en beste tijdstippen van de dag (dal- en piekuren) doet. Dit kan je veel energie besparen!
  • Leer ze hoe ze de was kunnen ophangen! De droogkast is een grote energieverbruiker en gebruik je best alleen als dat nodig is.
  • Zorg dat alle deuren goed dicht zijn, zo zorg je ervoor dat er geen warmte verloren gaat.
  • Zet de verwarming lager in een kamer die niemand gebruikt door de dag.
  • Trek een dikke trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten. Eén graad minder, da’s een factuur die 7% lager is. Bovendien verlaag je ook je CO2-uitstoot.
  • Doof het licht als je een kamer verlaat of er genoeg licht is. Doe dit zeker als je nog geen ledlampen hebt.
  • Open de ramen niet als de verwarming aan staat, behalve om de ruimte enkele minuten te verluchten.

ecologische handelingen

Tot slot

Je kan deze ecologische handelingen gemakkelijk koppelen aan kleine spelletjes (wedstrijden, prijsvragen, etc.) die je kinderen bewust maken terwijl ze plezier hebben. Vergeet daarnaast niet om ook zelf het goede voorbeeld te geven door de bovenstaande tips consequent toe te passen in jouw huishouden. Na een tijdje zullen deze handelingen, zowel voor jou als voor de rest van jouw gezin, een gewoonte worden. Het zal dan ook niet lang duren voor je de resultaten van deze kleine aanpassingen terugziet op jouw energiefacturen!

Meer weten? Lees dan zeker onze andere artikels hoe je energie kan besparen.

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving! Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.

Word klant