Een stroomlek? Hoe de energieverslinders identificeren?

/ Dieter

Nu de elektriciteitsprijzen ongekende hoogten bereiken, spreekt het voor zich dat je je afvraagt hoe je jouw verbruik onder controle kunt houden. In dit artikel gaan we samen met jou op zoek naar de energieverslindende apparaten in jouw huishouden.

Welke elektrische apparaten verbruiken het meest?

Wij stelden een lijst samen van de elektrische (huishoud)toestellen die de meeste elektriciteit verslinden. Zo weet je waar jouw elektriciteit precies voor gebruikt wordt én kun je, dankzij onze tips, jouw verbruik verminderen.

Vind de energieverslinders

Merk je op jouw elektriciteitsfactuur een verhoogd stroomverbruik op? Dan zit je misschien met een stroomlek.  Elektrische huishoudtoestellen die veel verbruiken, liggen vaak aan de basis van zo’n stroomlek. Om overconsumptie te vermijden, is het daarom belangrijk om de energieverslinders in jouw huishouden te identificeren en na te gaan hoe je ze beter kunt gebruiken.

ApparatenGemiddeld jaarlijks verbruik (kWh/jaar)Tips om uw verbruik te verlagen
Warmwaterboiler en de radiatorMeer dan 1000 kWh/jaar- Verlaag de temperatuur met 1 graad.
- Neem eerder een douche dan een bad.
- Isoleer je woning om energieverlies te beperken.
Koelkast Tot 400 kWh/jaar- Geef de voorkeur aan relatief nieuwe apparaten - oudere apparaten kunnen tot 500 kWh/jaar verbruiken.
- Maak jouw koelkast regelmatig schoon.
- Controleer de afdichtingen van je koelkast.
- Een te volle koelkast verbruikt meer, steek er dus niet té veel in.
Droogkast350 kWh/jaar (opgelet: dit kan oplopen tot 4000 kWh/jaar als het om een oud toestel gaat)- Geef de voorkeur aan een relatief nieuwe droogkast - hoe ouder het model, hoe meer kWh deze zal verbruiken
- Wring de was uit alvorens deze in de droogkast te steken
- Hang de kleren zo veel mogelijk in de buitenlucht
DiepvriezerTot 300 kWh/jaar- Geef de voorkeur aan relatief nieuwe apparaten.
- Ontdooi uw diepvriezer regelmatig om overconsumptie te vermijden
Kookplaten270 kWh/jaar- Pas de grootte van uw potten aan aan uw kookplaten
- Gebruik een deksel zodat het eten sneller warm wordt
- Zet de kookplaat uit voor het einde van het koken aangezien de warmte toch nog even behouden blijft.
Afwasmachine250 kWh/jaar (ongeveer 1 kWh/cyclus)- Gebruik het apparaat wanneer het vol is
- Gebruik de "eco"-mode
- Geef de voorkeur aan dit apparaat in plaats van de afwas met de hand te doen - zo bespaar je niet alleen water, maar ook tijd!
Wasmachine250 kWh/jaar - Gebruik de cyclus van 30° (deze verbruikt drie keer minder dan de cyclus van 90°)
- Gebruik ook dit apparaat enkel wanneer het volledig gevuld is.
Oven200 kWh/jaar- Kies voor een oven met boven- en onderverwarming of een oven met microgolf die de baktijd en het elektriciteitsverbruik vermindert met bijna 75%.
- Zet de oven iets voor het einde van de baktijd uit. De oven zal immers voldoende warmte behouden.
- Controleer de afdichting van de oven om warmteverlies te voorkomen.
- Open de ovendeur niet tijdens het bakken. Zo verstoor je enerzijds het bakproces en doe je de oventemperatuur dalen.
Halogeen- en gloeilampen200 kWh/jaar- Verkies LED-lampen die minder verbruiken en die een langere levensduur hebben
- Laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen
- Verlicht enkel de ruimtes waar iemand aanwezig is en doof het licht bij het verlaten van een ruimte.
Computer, televisie en de internetmodemTot 150 kWh/jaar- Laat je apparaten niet onnodig in slaapstand staan.
- Sluit de apparaten aan op een verdeelstekker met aan- en uitknop.

De juiste toestellen kiezen.

De beste oplossing voor een overmatig elektriciteitsverbruik is investeren in energie-efficiënte apparaten.

Het energielabel van het toestel geeft alvast een idee van het verbruik van het apparaat dat je hebt gekozen (of zult kiezen). Houd er ook rekening mee dat apparaten die defect zijn of die niet aan jouw behoeften zijn aangepast tot overconsumptie kunnen leiden. Je denkt dus best op voorhand goed na over de investering die je gaat doen. Zuinigere toestellen zijn vaak duurder bij aankoop, maar op termijn verbruiken ze wel minder dan energieverslinders. Het is dus zeker de moeite waard om stil te staan bij jouw investering en na te gaan hoe rendabel het toestel zal zijn. bij jouw investering de wiskunde te maken en u af te vragen hoe rendabel het toestel zal zijn.

Apparaten die ook verbruiken, maar waar je minder snel bij stilstaat. 

De onderschatte dadersGemiddeld verbruikVergelijking van het verbruik
Elektrische waterkoker500 tot 1500 watt/maand - Gebruik de waterkoker niet voor een te kleine hoeveelheid water.
- Vergeet de waterkoker niet te ontkalken.
Plasmascherm470 kWh/jaar- Schakel het scherm uit wanneer je het niet gebruikt in plaats van het in slaapstand te laten.
Desktop computerTot 600kWh/jaar - Net zoals met het plasmascherm, laat je jouw computer (scherm, printer, etc.) best niet in slaapstand staan.
- Verlaag de helderheid van het scherm.

Houd ook rekening met… 

  • Het daadwerkelijk gebruik van de apparaten. Vaak zijn de meest verbruikende apparaten die dat je het minst, of toch zeker niet op dagelijkse basis, gebruikt. Je strijkijzer verbruikt bijvoorbeeld veel energie en is een echte energieverslinder. Toch gebruik je dit apparaat minder dan bijvoorbeeld de internetmodem. Die laatste staat constant aan, maar verbruikt heel weinig stroom. Op één jaar tijd verbruikt de modem dan weer wel het meest. Uiteindelijk is het wel de modem die op één jaar het meest verbruikt. Het verbruik van toestellen moet dus worden gerelativeerd en afgewogen tegen het daadwerkelijke gebruik van het apparaat.
  • Apparaten in slaapstand. Op één jaar vertegenwoordigen de apparaten die in slaapstand staan, 10% van het elektriciteitsverbruik van gezinnen. Een aangesloten oplader verbruikt zelfs elektriciteit als deze niet gekoppeld is met een apparaat. Deze verspilling zou niet betekenisvol zijn (een oplader die voor niets in het stopcontact steekt verbruikt 2 à 3 kWH/jaar), als gezinnen niet steeds meer elektrische apparaten zouden gebruiken. Om je een idee te geven: er staan in elk huishouden staan er zo’n 15 tot 50 apparaten in slaapstand. Dat kan al tellen, niet?

Controleer jouw meter

energiemeter

We raden je aan om je meterstanden regelmatig op te schrijven en die te vergelijken met de standen van de vorige maand(en) of jaren. Zo kan je nagaan of er in een bepaalde periode een hoger verbruik is en krijg je meteen inzicht in eventueel overmatig energieverbruik.

 

 

 

 

Een verbruiksmeter of intelligent stopcontact gebruiken

Wil je graag weten hoeveel een specifiek elektrisch apparaat precies verbruikt? Dan is de verbruiksmeter iets voor jou. Je bevestigt deze meter tussen het stopcontact en de aangesloten apparaten. Vervolgens stel je de exacte energieprijs in volgens het tijdstip van gebruik (in geval van een tweevoudige meter) en de verbruiksmeter zal aangeven hoeveel het apparaat precies verbruikt, zowel in slaapstand als in gebruik. Dit handig hulpmiddel geeft je een duidelijk overzicht van de bestaande bronnen van energiebesparing en de hoeveelheid energie die wordt verspild (bijvoorbeeld door apparaten op stand-by te laten staan). Een verbruiksmeter kost tussen € 20 en € 30. Het gaat dus om een kleine investering waarmee je apparaten met een hoog energieverbruik kunt identificeren en de nodige maatregelen kunt nemen.

Naast de verbruiksmeter bestaan er ook slimme stopcontacten of “smartplugs” waarmee je:

  • Verlichting vanop afstand kunt regelen via een mobiele applicatie.
  • Het verbruik van toestellen zoals de televisie, radio, etc. op afstand kunt controleren. Bovendien kun je de toestellen op bepaalde tijdstippen laten in- of uitschakelen. 
  • Apparaten in slaapstand vanop afstand kunt uitschakelen.

Je kunt al een slim stopcontact vinden vanaf 20 euro. De prijs is natuurlijk steeds afhankelijk van het merk en de verschillende functies.

Vergeet ook niet dat je het verbruik van jouw toestellen ook zelf kunt berekenen dankzij deze handige formule.

Tot slot…

Hopelijk heb je dankzij dit artikel een duidelijker beeld van hoe je het verbruik van jouw elektrische apparaten in de gaten kunt houden. We beseffen dat het niet vanzelfsprekend is om al deze tips meteen toe te passen in jouw dagelijks leven, noch om al jouw elektrische toestellen te vervangen door nieuwe toestellen die energiezuiniger zijn. Beschouw deze tips dus eerder als een handige gids voor het gebruik van jouw toestellen en als hulpmiddel bij de keuze van toekomstige aankopen.  

Raadpleeg voor nog meer tips over hoe je jouw energieverbruik, en dus ook jouw energiefactuur, kunt verlagen onze blog

Recente artikelen

Betaal jij te veel voor je gsm-abonnement? Tijd om te besparen met Mega!

Wist je dat heel wat mensen maandelijks véél meer betalen voor hun gsm-abonnement dan nodig is? In de praktijk verbruiken de meeste gebruikers slechts een beperkt aantal belminuten en sms’jes per maand. Toch blijven vele gebruikers betalen voor dur...

Lees het artikel

Nu isoleren, straks profiteren: kleine werken in de lente voor een koele zomer!

De lente: een goed moment om je huis voor te bereiden op de zomer en de thermische isolatie ervan te verbeteren. Het is de perfecte periode om kleine, eenvoudige maar effectieve isolatiemaatregelen te nemen om je huis comfortabeler te maken. Deze verbe...

Lees het artikel

Besparen en genieten: ontdek de Scandinavische hygge-stijl

Bij Mega koppelen we graag het nuttige aan het aangename. Maak kennis met ‘hygge’, een Scandinavisch concept dat gezelligheid en eenvoud aan elkaar linkt. En je kunt er ook mee besparen! Met onze tips maak je ‘hygge’ onderdeel van je leven ...

Lees het artikel

Word een echte expert in energiebesparing!

Ontvang deskundig advies, tips om dagelijks te besparen en exclusieve aanbiedingen, rechtstreeks in jouw inbox. Zet de stap naar een groenere toekomst en lagere energiefacturen!

Combineer energie en telefonie en bespaar nog meer!

Bestel jouw simkaart en meld je aan bij je myMega klantenzone voor energie tijdens jouw inschrijving! Om je contracten aan elkaar te koppelen, kun je ons ook contacteren via ons contactformulier.

Word klant