Hulp >

Energiemarkt

>

Energiedelen

Ontvang ik nog steeds energiefacturen van Mega als ik aan energiedelen doe?

Natuurlijk! Energiedelen heeft alleen betrekking op de energiecomponent van jouw elektriciteitsfactuur. Dit systeem betekent dat de deelnemers twee afzonderlijke facturen ontvangen:

 • De eerste factuur wordt uitgereikt door de commerciële energieleverancier;
 • De tweede factuur wordt uitgegeven door de energiegemeenschap.

 • Je ontvangt dus nog altijd een maandelijkse afrekeningsfactuur van Mega.

  Hoe worden deze facturen opgesteld?

  Dat is heel eenvoudig! Dankzij de gegevens die jouw digitale meter elk kwartier doorstuurt naar de netbeheerder, kunnen wij makkelijk het onderscheid maken tussen wat je hebt verbruikt op het conventionele elektriciteitsnet en wat je hebt verbruikt binnen de energiegemeenschap.

  Het is belangrijk om te weten dat deze gedeelde of collectief verbruikte elektriciteit binnen een energiegemeenschap wél via het publieke elektriciteitsnet wordt verdeeld. Je draagt hieraan bij via jouw energiefactuur die de transport- en distributiekosten en belastingen dekt, maar ook de kosten van groene stroomcertificaten en warmtekrachtkoppeling omvat.

  Als begunstigde binnen het systeem van energiedelen verlaag je je uitgaven voor energiekosten bij je energieleverancier, maar blijf je nettarieven, vergoedingen en kosten voor groene energie betalen. Dit komt omdat de energie die jij verbruikt nog steeds via het openbare elektriciteitsnet tot bij jou thuis wordt geleverd.

  Daarom rekenen wij een vergoeding aan om de kosten voor deze dienst te dekken. Het is een jaarlijkse kost per leveringspunt dat onderdeel is van het systeem van energiedelen, en de aanrekening gebeurt pro rata het aantal dagen dat het energiedelen actief is op het leveringspunt. Het exacte bedrag kan je steeds terugvinden op onze tariefkaarten.