Hulp > >

Hoe werkt het prosumententarief in Wallonië?

In Wallonië werd het prosumententarief eind 2020 ingevoerd. Voor de invoering van het prosumententarief moesten zonnepaneleneigenaars immers enkel energiekosten, nettarieven en taksen betalen op het verschil tussen de afgenomen en opgewekte stroom. Dat systeem was niet helemaal eerlijk voor verbruikers zonder zonnepanelen die wel gewoon voor volledige afname moesten betalen. Om de financiële impact van het prosumententarief op de Waalse, residentiële prosumenten te beperken, besloot de Waalse regering om het prosumententarief in 2020 en 2021 100% terug te betalen via een jaarlijkse premie van de netbeheerders. Ook in 2022 en 2023 wordt het prosumententarief nog deels gefinancierd; 54,27% van het tarief wordt namelijk terugbetaald. Vanaf 2024 zal de Waalse prosument het volledige bedrag moeten betalen.

De berekening van het prosumententarief zelf is afhankelijk van jouw netbeheerder. Er zijn twee mogelijke berekeningen :

- Aan de hand van het capacitair tarief (voor prosumenten met een analoge meter, een bidirectionele meter of digitale meter) Met het capacitair tarief (niet te verwarren met het capaciteitstarief dat in 2023 geïntroduceerd werd in Vlaanderen) wordt het prosumententarief berekend op basis van het laagste vermogen van de installatie en het vermogen van de omvormer. Deze tarieven zijn afhankelijk van je netbeheerder. Je vindt het overzicht van de CWaPE met de tarieven per netbeheerder hier.

- Aan de hand van het proportioneel tarief (voor prosumenten met een bidirectionele of digitale meter) In dit geval wordt je prosumententarief berekend op basis van je werkelijke afname van het net. Hoe hoger je autoconsumptie, hoe minder elektriciteit je afneemt van het net en hoe lager je prosumententarief. Je wordt dus aangemoedigd om zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken die je zelf produceert (= autoconsumptie). Merk echter op dat het bedrag beperkt is tot het bedrag dat je zou hebben betaald als je nog steeds het capacitaire tarief had.