Tot nu gaven de simulaties op de vergelijkingswebsites een overzicht van de totale jaarlijkse kosten die een klant zou kunnen verwachten, op basis van de verwachte toekomstige prijzen voor elk product. Het belangrijkste doel van de vergelijkers is natuurlijk dat de consument de verschillende aanbiedingen kan vergelijken en het aanbod kan kiezen dat het beste bij hem of haar past.
De leveranciers gebruikten daarentegen niet noodzakelijk dezelfde berekeningsmethode voor hun simulaties waardoor de vergelijking een vertekend beeld kon geven. De waarden die gebruikt werden voor de simulaties waren namelijk niet dezelfde.
Gezien de huidige grote prijsschommelingen op de gas- en elektriciteitsmarkt konden deze prijssimulaties aanzienlijk variëren van maand tot maand.
Bovendien zijn de bedragen die worden vermeld op de vergelijkingswebsites niet altijd dezelfde als die dat uiteindelijk door de leverancier worden gefactureerd.
Dankzij deze nieuwe methode voor de berekening van de voorschotten en door te verwijzen naar de door de VREG berekende prijzen, kan er een zo objectief en betrouwbaar mogelijke lijst worden opgesteld van het aanbod van de verschillende energieleveranciers, in het belang van de consument.
Voortaan zullen consumenten, wanneer ze gebruik maken van vergelijkingswebsites, dus ook effectief prijzen kunnen vergelijken die berekend zijn op basis van identieke gegevens.