blog Mega

5 kleine isolatiewerken die het verschil maken.

2023-04-25 / Nina

We zullen het blijven herhalen: besparen op jouw energieverbruik begint bij een goed geïsoleerde woning. In dit artikel bespreken we 5 efficiënte en budgetvriendelijke isolatiewerken.

Een goed geïsoleerd huis is een garantie op energiebesparing en dan vooral in de winter. Maar vaak zijn isolatiewerken erg groot en bijgevolg dus ook kostelijk. Het is echter niet altijd nodig om grote werken uit te voeren om in de winter te kunnen genieten van een warme woning. We tonen je een aantal eenvoudige oplossingen die jou energie én geld kunnen doen besparen.

1. Isoleer de deuren

Het eerste wat je moet doen is ervoor zorgen dat er geen lucht binnenkomt via de deuren. Komt er tocht binnen onder jouw voordeur of andere deuren in huis? Gebruik dan tochtstrips! Het aanbod van tochtstrips is erg ruim, er zijn verschillende soorten en materialen en ze kosten meestal minder dan € 10. Een goedkope oplossing waarvan je de resultaten meteen ziet!

Pas deze tip vooral toe op deuren die naar buiten, naar de garage, de kelder of de zolder leiden. Zeker als die laatste ruimtes niet bewoond en/of geïsoleerd zijn. Voor garagedeuren bestaan er trouwens speciale isolatiekits om energie– en warmteverlies te voorkomen.

2. Kit je ramen af

Hierbij geldt hetzelfde principe als bij de deuren, als deze onvoldoende zijn afgedicht, kan er heel wat warmte ontsnappen naar buiten. Je ramen volledig vervangen, vraagt natuurlijk om een grote investering. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelfklevende raamafdichtingen aan te brengen die meteen het verschil kunnen maken.

Bovendien bestaan er ook isolerende gordijnen die de koude buiten houden en de warmte binnen. Je bespaart er niet alleen energie meer, maar jouw woning wordt ook meteen een stuk gezelliger! Win-win!

3. Leg tapijten op je vloer

Een ijzig koude vloer in de winter is allesbehalve aangenaam. Een ideale oplossing is natuurlijk vloerverwarming. Al bestaan er gelukkig ook goedkopere alternatieven. Denk maar aan dikke tapijten die niet alleen jouw voeten warm houden, maar er ook voor zorgen dat er geen warmteverlies is van het ene verdiep naar het andere. Ook hier zijn tapijten dé manier om jouw interieur te verfraaien en nog gezelliger te maken.

4. Sluit de schoorsteen af

Wij zijn het erover eens dat een open haard karakter toevoegt aan elk interieur. Wanneer deze niet wordt gebruikt, brengt de open haard echter onnodige koude van buiten naar binnen. Overweeg daarom om deze op te vullen met isolatie en isolatieplaten te plaatsen bij de in- en uitgang van het rookkanaal. Zo geniet je alsnog van jouw mooie open haard, zonder bijhorende koude. Mis je het gevoel van warmte? Projecteer dan een haardvuur op jouw televisie of muur. Gezellig!

5. Isoleer de muren

Natuurlijk is het isoleren van muren een vrij grote en dure klus. Er bestaat echter een voordeligere oplossing: isolerende verf. Naast het personaliseren van jouw decoratie, zorgt deze verf ervoor dat de warmte binnen blijft. Deze soort verf bestaat zowel voor buiten als voor binnen. Om de efficiëntie te verhogen, kan het dus interessant zijn om de verf aan beide zijden aan te brengen. Afhankelijk van de staat van jouw muren kun je steeds meerdere lagen aanbrengen om een optimaal resultaat te bereiken.

Tot slot…

Zoals je ziet, bestaan er heel wat budgetvriendelijke oplossingen om jouw woning te isoleren en tijdens de winter energie en geld te besparen. Overweeg ook zeker om een vakman in te schakelen voor een thermische evaluatie. Zo kun je gemakkelijk te weten komen welke werkzaamheden of aanpassingen het meest geschikt en doeltreffend zijn voor jouw woning!

Raadpleeg onze blog voor nog meer tips om energie te besparen.