blog Mega

Hoe werkt een mobiel netwerk?

2024-05-10 / Charlotte

We staan er niet altijd bij stil, maar het feit dat we met onze smartphone constant verbonden zijn, is eigenlijk een technologisch hoogstandje. In dit artikel leggen wij je uit hoe die connectiviteit precies tot stand komt.

Gsm-netwerk en mobiele data

antenne réseau mobileDe smartphone lijkt tegenwoordig eerder een computer dan een telefoon, maar de mogelijkheid tot bellen blijft nog steeds één van de primaire functies. Een snel telefoontje plegen is eenvoudig genoeg, zou je denken. Toch legt jouw oproep een hele weg af!

Eigenlijk staat jouw gsm voortdurend in verbinding met een zendmast die de signalen van jouw smartphone ontvangt én terug uitzendt. Via een glasvezel- of satellietverbinding wordt dit signaal uitgezonden naar een controller die het op zijn beurt doorstuurt naar jouw operator. Via jouw operator wordt jouw oproep naar de gsm van jouw gesprekspartner verstuurt.

Mobiel dataverkeer werkt op dezelfde manier via dezelfde infrastructuur van jouw mobiele operator. De radiosignalen in de lucht maken jouw mobiele verbindig mogelijk. Je kunt een mobiele internetverbinding herkennen aan de volgende symbolen op jouw toestel:

De mobiele netwerken in België

In België zijn er drie providers die een eigen netwerk uitbaten: Proximus, Telenet-Base en Orange. Er zijn ook de zogenaamde MVNO’s, ofwel Mobile Virtual Network Operators, die (zoals Mega) één van deze drie netwerken gebruiken om hun diensten aan te bieden. Terwijl er verschillen zijn tussen deze drie netwerkoperators wat betreft de verspreiding van hun zendmasten in bepaalde regio’s, is er kwalitatief relatief weinig verschil op te merken. OpenSignal voerde een onafhankelijk onderzoek waarbij Orange uit de buskwam als winnaar voor de snelste 5G-downloadsnelheden! Dat is niet verrassend: met de uitrol van hun 5G-netwerk zetten zij maximaal in op de nieuwste en energiezuinige technologieën.

Mega als MVNO

logo 5G villeBij Mega maken we dan ook trots gebruik van het eco-verantwoordelijk Orange netwerk. Bovendien anticiperen wij op het groeiende belang van 5G. Als jouw toestel het ondersteunt (zoals de meeste recente modellen) maak je hier overigens gratis gebruik van bij Mega! Met voortdurende investeringen in het netwerk bereid Orange hun netwerk voor op de toekomst. Dat gaat hand in hand met onze voordelige abonnementen: met een downloadsnelheid van maar liefst 215Mbps stream je probleemloos jouw favoriete video’s!

Tips om jouw netwerksignaal te optimaliseren

Ervaar je netwerkproblemen? Mega zou Mega niet zijn als we jou geen handige tips zouden geven.

Optimaliseer je smartphone

We beginnen bij het begin en dat is uiteraard jouw smartphone. Het is belangrijk dat je steeds de laatste updates installeert. Het kan immers zijn dat jouw smartphone de nieuwste technologieën niet of niet goed meer ondersteunt. Je kunt ook handmatig de app- en netwerkinstellingen van jouw toestel aanpassen. Schakel de apps uit die je niet gebruikt en probeer eens om de vliegtuigmodus aan en uit te zetten. Zo forceert je smartphone een ‘reset’ van alle verbindingen en kan het probleem dus ook opgelost zijn.

Verander van omgeving

Zoals we eerder al zeiden staat jouw gsm constant in verbinding met de dichtstbijzijnde zendmast van jouw provider. Een zwakke verbinding kan te wijten zijn aan dikke muren en isolatie of materialen zoals ijzer en staal. Het kan zelfs voorvallen dat je in de herfst meer ontvangst hebt dan in de zomer, puur en alleen omdat er minder bladeren aan de bomen hangen!

Controleer je antenne

Ook al zie je het niet, jouw smartphone beschikt wel degelijk over een antenne. Afhankelijk van hoe je jouw toestel vasthoudt, is het mogelijk dat je jouw signaal verstoort. Ook zwaardere en dikke telefoonhoesjes kunnen hier een invloed op hebben. Handsfree bellen via de luidspreker kan hier een oplossing bieden! In uitzonderlijke gevallen kan het ook zijn dat de interne antenne van jouw telefoon beschadigd is. In dat geval kan alleen reparatie of vervanging soelaas bieden.

Overweeg een signaalversterker

Er zijn tegenwoordig ook technologische oplossingen om jouw netwerksignaal binnenshuis te verbeteren. Dan wordt er een extra antenne op het dak geplaatst die optimaal gepositioneerd is. Via coaxkabels wordt deze antenne verbonden met de signaalversterker binnenshuis. De buitenantenne vangt het signaal op, stuurt het door naar de versterker die het versterkt signaal doorstuurt naar de binnen-antennes. Zo beschik je over jouw eigen zendmast!

Maak gebruik van wifi

De makkelijkste oplossing is om (indien mogelijk) gebruik te maken van een wifinetwerk. Tegenwoordig is de oproepkwaliteit even goed als van het gsm-netwerk, en bovendien is het gratis!

Tot slot

Zoals je ziet legt jouw “snelle belletje” een hele weg af om tot bij de bestemmeling te geraken. Wij hopen dat we je met onze tips goed op weg hebben geholpen om jouw netwerksignaal te verbeteren. En geen zorgen: met Mega en het supersnelle Orange-netwerk zit je goed.

Voor meer informatie en tips voor de energie- en telecomsector kan je steeds terecht op onze blog.