Je vraag betreft:
Een voorschot is een bedrag dat je maandelijks (of driemaandelijks/jaarlijks) betaalt voor jouw energieverbruik. Het bedrag is gebaseerd op een schatting van jouw jaarlijks verbruik die we ontvingen van jouw netbeheerder. Dat jaarlijks verbruik wordt vervolgens gedeeld door het gewenst aantal maanden (maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse betaling). Je betaalt dus het hele jaar door hetzelfde bedrag, ook tijdens de periodes waarin je meer verbruikt, zodat je de betaling van jouw energie kunt spreiden.
Enkele dagen voor aanvang van je contract ontvangen we een verbruiksschatting van de netbeheerder. Die is gebaseerd op het verbruik van het leverpunt van de afgelopen 3 jaar. We gebruiken die schatting en het gekozen tarief om het voorschot op te maken. Concreet berekenen we de jaarlijkse kost en delen we die door 12 (als je voor een maandelijks voorschot koos). Raadpleeg voor meer details onze pagina over de berekening van jouw voorschot.
Ja, dat kan! Je kan zelf kiezen om je voorschotbedrag in zekere mate te verhogen of te verlagen. In je online klantenzone myMega kan je het bedrag van je voorschotfactuur in enkele klikken aanpassen. Je kan het voorschotbedrag in myMega met maximum 20% verminderen. Zo voorkom je een te hoge eindafrekening. Wil je je voorschot nog meer verminderen? Stuur ons dan een document waarmee je je verbruik bewijst; bijvoorbeeld de offerte van de installatie van je zonnepanelen of een eindafrekening van je vorige leverancier. Je kan deze via e-mail doorsturen naar info@mega.be.
Ja, je kan kiezen tussen 3 verschillende data: de 15e, 19e of de 24e dag van de maand. Het gaat dan steeds om een voorschot voor het verbruik van de volgende maand. Ontvang je bijvoorbeeld een voorschotfactuur op 15 februari, dan is dat een factuur voor je verbruik van maart.
Dit kan verschillende redenen hebben. De meestvoorkomende is dat de periode van de afrekening geen volledig jaar was. Je verbruik was in die periode lager, terwijl je wel een voorschot betaalde dat gebaseerd was op een gemiddeld jaarlijks verbruik. Je ontving dan wel een creditnota, maar toch gaat de netbeheerder er niet vanuit dat je minder zal verbruiken.
Een voorbeeld: je ontving een afrekening voor een zomerperiode (van mei tot en met augustus). Tijdens die maanden ligt je verbruik lager door o.a. de langere dagen en het warmere weer. Je betaalt echter doorheen het jaar altijd hetzelfde voorschot. Daardoor maakten we een creditnota op. We pasten je voorschot niet aan omdat we de volgende afrekening wel voor een volledig jaar (augustus tot augustus) zullen opmaken.
Daarnaast is het mogelijk dat als je een specifiek voorschot koos, dit niet meer van toepassing is na je afrekening. Als we een afrekeningsfactuur opmaken baseren we het voorschotbedrag automatisch opnieuw op de schatting die we ontvingen van de netbeheerder. Contacteer gerust onze klantendienst als je dit opnieuw wil aanpassen.
De energieprijs is in dat geval vast en zal niet veranderen tijdens het contractjaar. Dit is de uiteindelijke prijs die je betaalt op het einde van het jaar.
Daarnaast is het mogelijk dat we je voorschotbedrag aanpasten nadat we een nieuwe verbruiksschatting van de netbeheerder ontvingen. Dit doen we automatisch nadat de netbeheerder ons nieuwe meterstanden stuurde en we een afrekening opmaakten.
Verder passen we het voorschot ook aan na een verhuis. We baseren ons dan op de schatting van je verbruik op je nieuwe adres.
Geniet je misschien van het sociaal tarief? Als we de bevestiging ontvangen van de FOD dat je er recht op hebt, passen we je voorschot automatisch aan.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. We proberen ze hier zo volledig mogelijk op een rij te zetten.
Ten eerste zou je moeten nakijken of je contract al effectief gestart is. Soms gebeurt het dat je een inschrijving deed, maar dat je je contract nog niet ontving. Dit komt dan doordat we bijvoorbeeld nog niet alle nodige gegevens in ons bezit hebben of de netbeheerder je overstap nog niet bevestigde.
Als je een contractbevestiging via e-mail of post hebt ontvangen mag je ervan uitgaan dat je contract in orde is. Je kan dit ook controleren via je online klantenzone myMega.
Let op! Een inschrijvingsbevestiging is niet hetzelfde als een contractbevestiging. Via de bevestiging van je inschrijving laten we je weten dat we je gegevens goed ontvangen hebben. Als we je de contractbevestiging sturen, dan heeft de netbeheerder je overstap gevalideerd.
Daarnaast kan het ook dat de voorschotten bij je ongewenste e-mails (spam) terechtkomen. Kijk dus zeker die map in je mailbox na! Als je de facturen via de post ontvangt kijk je ook best je contactadres na om er zeker van te zijn dat we de facturen naar de juiste persoon sturen. Dit kan je doen via je online klantenzone.
De goedkoopste energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt. Dat spreekt voor zich. Probeer daarom steeds zuinig om te springen met elektriciteit en gas.
Zet je verwarming een graadje lager en trek een dikke trui aan, let op voor sluipverbruik, kies huishoudapparaten met duurzame energielabels, isoleer ramen en deuren, etc. Lees hier nog meer tips om je energieverbruik te verlagen in de winter.
Je moet weten dat het voorschot slechts een schatting is van je uiteindelijke kost. De netbeheerder geeft ons door hoeveel hij denkt dat je zal verbruiken in het komende jaar. Als de gebruikte schatting hoger is dan het geschatte verbruik dat je vorige leverancier gebruikte, zal je voorschot ook hoger zijn. Dit wil echter niet zeggen dat je meer betaalt bij Mega. Als de schatting van je verbruik te hoog is, zal je geld terugkrijgen via de afrekening. Je kan je voorschot op elk moment aanpassen via je online klantenzone myMega.
Daarnaast is het mogelijk dat je voorschot niet in de lijn van de verwachtingen ligt als je koos voor een tarief met een korting. We brengen die korting vaak pas in mindering op de afrekening nadat je één jaar klant bent en alle facturen op tijd betaalde. Uiteindelijk zal je dan toch minder betalen door over te stappen naar Mega, al lijkt dat misschien niet zo door het voorschot.
Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja. Alle energieleveranciers moeten op dit moment rekening houden met de stijgende energieprijzen. Maar ook al gaat de energiemarkt momenteel door een moeilijke periode, Mega blijft voor je klaarstaan.
Bij alle beslissingen die we nemen, staat de klant voorop. Daarom willen we jou én je portefeuille beschermen tegen onaangename verrassingen. De energieprijzen zullen opnieuw gaan dalen en wij zullen onze belofte ook opnieuw kunnen waarmaken: dezelfde energie, gewoon goedkoper.
Mega wint er helemaal niets mee. De prijs die gestegen is, is immers die van de energiemolecule. De prijsverhogingen bij Mega zijn dus evenredig met de stijging van de marktprijzen. Het bedrag dat Mega jaarlijks ontvangt voor je contracten blijft dus ongewijzigd.
Dat kan perfect! We passen je voorschot alleen automatisch aan nadat je je afrekening ontving. Stel nu dat je tarief bijvoorbeeld in januari verandert, maar je de afrekening pas in maart ontvangt. We zullen dan je voorschot niet in januari aanpassen, maar in maart, na de afrekening. We gebruiken je nieuwe tarief wel sowieso om je afrekeningsfactuur te berekenen. 't Is natuurlijk ook altijd mogelijk om je voorschot aan te passen via myMega.
De beslissing om de voorschotten van onze klanten te verhogen, was een preventieve maatregel. Gezien de sterke prijsstijgingen willen we voorkomen dat onze klanten een hoge afrekening krijgen. Het voorschotbedrag wordt immers berekend op basis van een schatting van het jaarlijks verbruik (dat wordt doorgegeven door je netbeheerder) en de energieprijs op het moment dat je je contract afsluit (ongeacht het vast of variabel is).
In normale tijden, dekt deze schatting je jaarlijks verbruik. Dat is nu echter niet het geval. Daarom heeft Mega besloten om de voorschotten van haar klanten te verhogen en zo onaangename verrassingen bij de afrekening te vermijden.
Ook wanneer je op dit moment bijvoorbeeld een vast tarief hebt, is het aangeraden om je voorschot wat op te trekken. Wanneer je contract afloopt, zal je sowieso moeten intekenen op de prijzen van vandaag en vermits onze voorschotten zich normaal niet automatisch aanpassen bij een tariefwissel, is het aangeraden om nu al een buffer in te bouwen.
Indien het bedrag van je voorschotfacturen is verhoogd en je minder verbruikt dan verwacht, zal alles wat je teveel betaalde uiteraard terugbetaald worden bij je afrekening. Je voorschotbedrag zal bijgevolg ook aangepast worden.
De gebruikte methode, stap voor stap (pdf)
Jouw afrekeningsfactuur berekent het verschil tussen het bedrag dat je voorzien hebt met jouw voorschotten en de werkelijke kost van jouw verbruik tijdens een bepaalde periode. Deze berekening is gebaseerd op het verschil tussen de meterstanden aan het begin en het eind van die periode. Vervolgens trekken we jouw betaalde voorschotten voor de periode in kwestie af van het bedrag voor het geregistreerde verbruik. Als je doorheen de periode minder opzij hebt gezet dan dat je hebt verbruikt, ontvang je een factuur met het verschil. Ligt het totaalbedrag van jouw verbruik daarentegen lager dan wat je reeds opzij hebt gezet? Dan ontvang je een creditnota met het bedrag dat je terugbetaald zult krijgen. Jouw voorschotbedrag wordt bij elke afrekeningsfactuur automatisch herberekend. Dat gebeurt op basis van jouw verbruik, maar ook op basis van de energieprijzen.
Eén keer per jaar, telkens in dezelfde maand, vraagt de netbeheerder je om de meterstanden door te geven. Hij stuurt die dan op zijn beurt door naar ons. Nadat we de standen hebben ontvangen maken we gemiddeld binnen de 4-6 weken een afrekeningsfactuur op.
Als je je contract met Mega hebt beëindigd, maken we een slotfactuur op. Als je alleen van leverancier verandert, zal de netbeheerder je enkele dagen voor de start van je contract bij de andere leverancier je meterstanden opvragen en ze doorsturen naar Mega. Op basis van die meterstanden gaan we berekenen hoeveel je effectief hebt verbruikt bij Mega en dit verrekenen met de al betaalde voorschotfacturen. Je zal de slotfactuur binnen de 4 tot 6 weken ontvangen.
We maken de facturen op met de meterstanden die de netbeheerder ons stuurde. Als de netbeheerder zelf geen meterstanden ontving van de bewoners of eigenaar is het mogelijk dat hij de standen geschat heeft.
Gaat het over een afrekening naar aanleiding van de jaarlijkse meteropname? In dit geval is het niet echt nodig om je standen aan te passen. Als je bij de volgende meteropname de meterstanden correct doorgeeft, verrekenen we het juiste verbruik automatisch. Wil je de meterstanden toch aanpassen? Dan kan je ons een foto van de meter sturen om de factuur aan te passen. We zullen dan een rechtzetting aanvragen bij de netbeheerder.
Bij een slotfactuur als gevolg van een verhuis, is het wel erg belangrijk dat we in het bezit zijn van de juiste meterstanden. Als dit niet het geval is stuur je ons best een ingevuld en dubbel ondertekend energieovernamedocument zodat we een aanpassing van de meterstanden kunnen aanvragen bij de netbeheerder. Alleen met dit document kan je een aanpassing van je slotfactuur aanvragen.
Je kan ons in beide gevallen een foto en/of energieovernamedocument met de correcte standen doorsturen. Daarna vragen wij een aanpassing van je standen aan bij de netbeheerder. Vanaf het moment dat we een bevestiging ontvangen van hem, maken we een nieuwe factuur op en annuleren we de foutieve factuur. Meer informatie kan je vinden in ons blogartikel.
Het eerste wat je moet doen is de meterstanden controleren. Dit kan je doen op de tweede pagina van onze factuur. Als de standen geschat zijn, vergelijk je ze best met de huidige meterstanden. Zijn de meterstanden op de factuur hoger dan die van vandaag? Dan heeft de netbeheerder ze te hoog geschat. Je kan ze dan laten aanpassen.
Een van de redenen kan zijn dat de periode van de factuur een winterperiode is. Het verbruik ligt dan hoger terwijl je een voorschot betaalde dat gebaseerd is op een gemiddeld jaarlijks verbruik. Dit resulteert dan in een hogere afrekenings- of slotfactuur.
Daarnaast is het mogelijk dat je een te lage voorschotfactuur betaalde. We passen je voorschot altijd automatisch aan nadat we een afrekening opmaakten. Je kan op de laatste pagina van de afrekening altijd het nieuwe voorgestelde voorschotbedrag raadplegen. Je kan het natuurlijk ook altijd aanpassen via myMega.
We maken een voorschot op om je verbruik voor een bepaalde maand te dekken. Die brengen we dan opnieuw in mindering op je afrekeningsfactuur als er aan één voorwaarde voldaan is: je afrekeningsperiode moet meer dan de helft van de voorschotperiode bevatten. We leggen dit even uit aan de hand van een voorbeeld.
Stel dat 10 april de einddatum is van je afrekeningsperiode. In dit geval verrekenen we het voorschot van april niet in je afrekening. De helft van de maand april is 15 dagen, terwijl de periode van de afrekening maar tot 10 april gaat. Dit voorschot zullen we dan in mindering brengen op de volgende afrekenings- of slotfactuur. Dit is ook het geval bij een driemaandelijks voorschot.
Voor de opmaak van je afrekenings- en slotfactuur berekenden we inderdaad de echte kosten en voorschotten zonder btw. Op die manier komen we te weten of je te veel of te weinig btw betaalde via je voorschotten. Die btw trekken we dan af of tellen we bij op de afrekening om het uiteindelijke te betalen of te ontvangen bedrag te weten te komen.
De vaste vergoeding is een abonnementskost voor het beheer van je energiecontract. We verrekenen die per begonnen contractjaar. Als je ons dus tijdens het contractjaar verlaat, zullen we je vragen om de volledige vaste vergoeding te betalen. Je moet weten dat we je energie al reserveren voor je contractjaar begint. Als je ons vroegtijdig verlaat, zitten we met een overschot aan energie. Dit is één van de redenen dat we de vaste vergoeding volledig aanrekenen.
Als we je contract niet met de afgesproken meterstanden kunnen afsluiten, moeten we een Move Out Zonder Afspraak (MOZA) lanceren. Hiermee beëindigen we je contract dan één maand later. Binnen die periode zal de netbeheerder een bericht sturen naar de overnemer om hem/haar te laten weten dat er op dat moment geen leverancier is voor het leverpunt.
In dat geval is het dus mogelijk dat de einddatum van je slotfactuur niet overeenkomt met de effectieve overnamedatum. We kunnen de einddatum dan ook niet meer aanpassen. Dit is ook het geval als de overnemer zich inschreef met de foute startdatum.
Dit is geen groot probleem. We verrekenen het overgrote deel van de energiekosten namelijk aan de hand van de verbruikte kilowatturen. Als je energiecontract dus wat langer doorliep dan normaal heeft dit quasi geen invloed op de totale energiekost.
Ja! We verrekenen de bedragen van jouw creditnota(s) automatisch met die van jouw factuur/facturen. Dat betekent dat we het verschil berekenen tussen wat wij jou moeten terugbetalen en het openstaand bedrag in jouw klantendossier.
Na de verrekening zijn er twee mogelijke situaties:
Ja!We verrekenen de bedragen van jouw creditnota(s) automatisch met die van jouw factuur/facturen. Dat betekent dat we het verschil berekenen tussen wat wij jou moeten terugbetalen en het openstaand bedrag in jouw klantendossier.
Na de verrekening zijn er twee mogelijke situaties:
Het is belangrijk om te weten dat de terugbetaling plaatsvindt op de datum die vermeld staat op jouw creditnota: facturen met een vervaldatum die later valt dan de vervaldatum van jouw creditnota worden dus niet verrekend met het door ons terug te betalen bedrag. Facturen die na de creditnota vervallen, moeten dus worden betaald via domiciliëring of overschrijving.
Als je via domiciliëring betaalt zijn we sowieso in het bezit van je rekeningnummer. We zullen het bedrag van je creditnota dan terugstorten op die rekening.
Betaal je via overschrijving? Dan vragen we om je rekeningnummer te bevestigen. Je kan dit makkelijk doen via myMega of door ons een e-mail te sturen via info@mega.be.
Ook als je al meerdere keren betaalde met hetzelfde rekeningnummer vragen we je om dit te doen. Het gebeurt namelijk dat klanten met verschillende rekeningen hun facturen betalen. Daarom vragen we aan onze klanten die met overschrijving betalen om hun rekeningnummer voor terugbetaling te bevestigen.
Het is mogelijk dat we niet in het bezit zijn van de juiste bankgegevens om de terugbetaling uit te voeren.
Als je via overschrijving betaalt, vragen we je om jouw rekeningnummer te bevestigen via jouw persoonlijke myMega klantenzone.
Het is namelijk mogelijk dat we het bedrag wel terugbetaalden, maar op een ander rekeningnummer. Gebruik je meerdere rekeningnummers? Kijk dan zeker de verrichtingen op al jouw rekeningen goed na.
Je kan je facturen betalen via overschrijving of via domiciliëring. De betaalmethode kan je op elk moment aanpassen via je online klantenzone myMega.
Dan kan je dit doen via myMega of door ons een domiciliëringsmandaat te bezorgen via de post op het adres Vaartstraat 167, 3000 Leuven.
Let op! Het kan enkele dagen duren vooraleer je domiciliëring actief is. We sturen je een bevestiging via e-mail zodra je domiciliëring actief is in ons systeem. Voordat je die bevestiging ontvangt, vragen we je om de facturen nog via overschrijving te betalen. Als je meer informatie wil over de status van je domiciliëring kan je onze klantendienst contacteren via e-mail (info@mega.be) of telefoon (016/67 60 60).
Dan kan je de domiciliëring direct activeren in je inschrijving. Je moet alleen je goedkeuring geven en je rekeningnummer invullen.
We zullen de aanvraag tot betaling via je domiciliëring geen tweede keer aanbieden bij je bank. Zo proberen we te vermijden dat de bank je extra administratieve kosten zal aanrekenen. We vragen je in dit geval om het bedrag over te schrijven op onze rekening. Je kan alle betalingsgegevens vinden op de factuur zelf (bv. ons rekeningnummer, mededeling, ...). De uiterste betaaldatum van de factuur is altijd 18 dagen na de factuurdatum. Die datum kan je rechtsboven terugvinden op de factuur.
Je kan dit ofwel aanpassen via myMega ofwel door een domiciliëringsmandaat in te vullen en dit te sturen naar het adres Vaartstraat 167, 3000 Leuven. Als we het rekeningnummer hebben aangepast in ons systeem, sturen we je een bevestiging via e-mail.
Dit komt waarschijnlijk doordat de betaling en herinnering elkaar gekruist hebben. Het zou kunnen dat we de betaling nog niet hadden ontvangen op het moment dat we de herinneringsbrief verstuurden. Als je de betaling uitvoerde voor de fact(u)ur(en) die we vermeldde(n) op de herinneringsbrief, mag je die brief negeren. Kijk dus altijd goed na voor welke factuur je een herinnering krijgt en of je die factuur effectief betaalde.
Je kan hiervoor een e-mail sturen naar info@mega.be. We helpen je graag verder! Let op: 't is niet mogelijk om een afbetalingsplan op te maken voor voorschotfacturen. Dit is alleen mogelijk als je contract beëindigd is. Verder is het wel mogelijk om een afbetalingsplan op te stellen voor afrekenings- en slotfacturen.
Ja, we kunnen de uiterste betaaldatum uitstellen met maximum een maand. Dit kan alleen:
Het is ook belangrijk om te weten dat het combineren van een afbetalingsplan en uitstel van betaling niet mogelijk is.
Hieronder kan je onze bankgegevens vinden:
Power Online nv (Mega)
Rue Natalis 2 - 4020 Luik
IBAN: BE96 3631 2058 6905
BIC: BBRUBEBB
Een afrekening is het resultaat van het verschil tussen twee meterstanden tijdens een bepaalde periode.
Een maandelijkse afrekening is bijgevolg het resultaat van het verschil tussen jouw meterstand aan het begin van de maand en jouw meterstand aan het einde van de maand. Op die manier betaal je enkel voor je werkelijk verbruik. Je betaalt in dat geval immers niet langer voorschotfacturen, enkel nog afrekeningsfacturen en er worden ook geen verbruiksprofielen meer gebruikt om jouw jaarlijks verbruik te verdelen.
Mega-klanten die in Vlaanderen wonen kunnen sinds een aantal maanden kiezen voor een maandelijkse afrekening.
Als je een digitale communicerende meter hebt, stuurt die maandelijks jouw meterstanden door naar de netbeheerder. Aan de hand van die meterstanden kan Mega een afrekening opmaken voor jouw werkelijk maandelijks verbruik.
Wens je jouw facturatiemethode graag aan te passen? Stuur dan een e-mail naar info@mega.be
Momenteel is de maandelijkse afrekening enkel beschikbaar in Vlaanderen. Daarnaast is een belangrijke voorwaarde om de maandelijkse afrekening te ontvangen dat je een digitale communicerende meter hebt. Dat is namelijk het enige type meter dat jouw maandelijkse meterstanden automatisch kan doorsturen naar de netbeheerder.
Zoals bij elk facturatiesysteem zijn er ook aan de maandelijkse afrekening voordelen en nadelen verbonden.
Het grootste nadeel van een maandelijkse afrekening is dat deze erg seizoensgevoelig is. Tijdens sommige maanden (zoals de zomermaanden) zullen jouw facturen erg laag zijn, terwijl jouw facturen tijdens de wintermaanden hoog kunnen oplopen, aangezien je dan veel meer verbruikt.
Wanneer je daarentegen het hele jaar door hetzelfde voorschotbedrag betaalt, spreid je jouw energiekost over het hele jaar. Aangezien je maandelijks hetzelfde bedrag betaalt voor jouw energie is de impact op jouw budget minder hoog dan wanneer er bij de maandelijkse afrekening van een wintermaand plots een grote hap uit jouw budget wordt genomen.
Opgelet: Enkel wie in Vlaanderen woont en een digitale communicerende meter heeft, kan een maandelijkse afrekening aanvragen.
Wil je jouw facturatiemethode aanpassen? Stuur dan een e-mail naar info@mega.be.
Wanneer wij jouw aanvraag ontvangen, controleren we via de netbeheerder of jij wel degelijk in aanmerking komt voor een maandelijkse afrekening. Als dat het geval is, zal je maandelijkse facturen ontvangen op basis van je werkelijk verbruik.
Je zult dan ook geen voorschotfacturen meer ontvangen, maar enkel nog afrekeningsfacturen die zullen schommelen volgens jouw verbruik.
Koos je voor een maandelijkse afrekeningsfactuur en wens je opnieuw over te schakelen naar een jaarlijkse afrekeningsfactuur en dus ook voorschotfacturen? Geen probleem! Stuur hiervoor een mail naar info@mega.be.
Zoals bij elk facturatiesysteem zijn er ook aan de maandelijkse afrekening voordelen en nadelen verbonden.
Het belangrijkste voordeel van een maandelijkse afrekening is dat je betaalt voor je werkelijk verbruik tijdens een bepaalde maand. Je kunt jouw verbruik op die manier ook beter opvolgen. Heb je meer verbruikt dan verwacht? Dan kun je meteen ingrijpen door je verbruiksgewoontes aan te passen en vermijd je een hoge jaarlijkse afrekeningsfactuur. Aan het eind van het jaar kun je dus niet langer voor verrassingen komen te staan en vermijd je een hoge jaarlijkse afrekeningsfactuur.
Ja, we verdelen gas en elektriciteit in alle gemeenten van België, zonder enige uitzondering in Wallonië en Vlaanderen.
Raadpleeg onze tariefkaarten hier. Naargelang je behoeftes kan je kiezen voor een contract met een vaste of variabele energieprijs voor 1, 3 of 5 jaar. Al onze prijzen zijn niet alleen vandaag goedkoper, maar ook op lange termijn.
De energieprijzen veranderen voortdurend. Daarom publiceren we elke maand een tariefkaart met de tarieven die die maand van toepassing zijn. Je inschrijvingsdatum bepaalt dus welk tarief voor jou van toepassing is. Voor elk gekozen product kan de klant een specifieke tariefkaart raadplegen. Kies je voor een vast product? Dan blijven de prijzen tijdens de hele oorspronkelijke looptijd van je contract dezelfde.
De variabele prijzen worden berekend aan de hand van een formule. Die formule is steeds gebaseerd op een bepaalde indexatieparameter. Je vindt de formule die op jouw tarief van toepassing is ook terug op je tariefkaart. Klik hier voor meer info over de indexering van de variabele producten en de indexatieparameters.
Net als Mega zet Soly zich in voor een duurzame toekomst. Dat doen ze door betaalbare zonnepanelen aan te bieden en zonne-energie voor iedereen toegankelijk te maken. Soly zet al jaren in op groene energie in het buitenland en doet dat sinds 2022 ook in België. Ondertussen kozen meer dan 20.000 gezinnen en bedrijven al voor de expertise van deze zonnepanelenleverancier.
Soly streeft ernaar om jouw zonnepanelen zo snel mogelijk te installeren. Over het algemeen vindt de installatie plaats tussen de 8 à 16 weken na de ondertekening van het voorstel. Dit is echter een richttermijn die volledig afhankelijk is van de drukte en de beschikbaarheid van het materiaal. De werkelijke levertermijn kan hier dus van afwijken.
Momenteel is Soly enkel actief in Vlaanderen. Indien dat in de toekomst zou veranderen, zullen we onze klanten hier ook over informeren.
Heb je nog vragen? Neem dan een kijkje naar Soly’s pagina met veelgestelde vragen over zonnepanelen!
Bij Soly kun je ervoor kiezen om zonnepanelen in één keer te kopen of om er maandelijks een vast bedrag voor te betalen. Beide mogelijkheden hebben heel wat voordelen.
Raadpleeg de website van Soly voor meer informatie over hun aanbod.
Heb je nog vragen? Neem dan een kijkje naar Soly’s pagina met veelgestelde vragen over zonnepanelen!
Je neemt in dat geval best contact op met de klantendienst van Soly. Dat kan telefonisch via 033 75 02 90 of via een e-mail naar support@soly.be.
Staat het antwoord op jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen van Soly? Neem dan contact op met de klantendienst van Soly. Dat kan telefonisch via 033 75 02 90 of via een e-mail naar support@soly.be.
Tegelijk met je zonnepanelen kun je ook een thuisbatterij laten installeren door Soly. Met een thuisbatterij kun je de geproduceerde elektriciteit van jouw zonnepanelen opslaan zodat je die op een later tijdstip kunt verbruiken. Op deze manier ben je minder afhankelijk van het netwerk en ben je ook tijdens stroomstoringen zeker van stroom.
Heb je nog geen thuisbatterij, maar liet je wel al zonnepanelen installeren door Soly? Dan kun je voor de installatie van een thuisbatterij ook bij Soly terecht. Soly zal in dat geval ook een nieuwe omvormer installeren zodat de elektriciteit van jouw zonnepanelen enerzijds meteen kan worden verbruikt en anderzijds (tijdelijk) kan worden opgeslagen in jouw thuisbatterij.
Raadpleeg de website van Soly voor meer informatie over thuisbatterijen en hun producten.
Heb je nog vragen? Neem dan een kijkje naar Soly’s pagina met veelgestelde vragen over zonnepanelen!
CO2-compensatie is een uniek compensatiesysteem dat exclusief voorbehouden is voor Mega-klanten met een gascontract.
Via dit mechanisme steunen we projecten die de CO2-uitstoot verminderen. Zo kunnen onze klanten zelf hun steentje bijdragen aan een milieuvriendelijke wereld.
We vragen een supplement van 0,15 eurocent per kWh (excl. BTW). Voor een gemiddeld jaarlijks verbruik (13 250 kWh) zou je dus 24 euro (incl. BTW) betalen voor het milieuvriendelijke CO2–compensatie.
Je kunt deze prijs altijd raadplegen op onze tariefkaarten.
Ben je al klant bij Mega? Dan kan je gewoon een e-mail sturen naar info@mega.be of ons telefonisch contacteren via 016 67 60 60 om de CO2–compensatie te activeren.
Ben je nog geen klant van Mega? Schrijf je dan nu in via onze website en duid tijdens de inschrijving de optie " Compenseer jouw CO2–uitstoot" aan. We zullen het dan automatisch activeren bij de start van je contract.
Samen met onze partner CO2logic compenseren wij de vervuilende stoffen die onvermijdelijk vrijkomen bij de productie en het gebruik van aardgas. Dit doen we door bepaalde projecten, die inzetten op de vermindering van de CO2-uitstoot, financieel te ondersteunen. De projecten die we selecteren zijn erkend door de Verenigde Naties en Gold Standard.
Meer informatie kan je vinden op onze specifieke pagina over CO2–compensatie .
We vinden dat onze klanten de beste reclame maken en daarvoor willen we ze belonen. Het Ambassadeurschap is een systeem waarbij we onze klanten iets teruggeven als ze een nieuwe klant aanbrengen. In dit geval wordt de Mega-klant "ambassadeur" van een nieuwe aangebrachte klant. De "ambassadeur" ontvangt dan een korting van € 35,04 (incl. 6% btw) als residentiële klant of € 40 (incl. 21% btw) als professionele klant. De aangebrachte klant ontvangt ook meteen 50% korting krijgt op de vaste vergoeding*.
*Zie voorwaarden
Je kan de voorwaarden van het Ambassadeurschap hier raadplegen.
Zoals we in de voorwaarden vermelden, zullen we de korting ten vroegste 3 maanden na de start van het contract van de nieuwe, aangebrachte klant in mindering brengen. We verrekenen de korting dan op de eerstvolgende afrekeningsfactuur. Je kan dit zien op de tweede pagina van je factuur.
Het contract van de nieuwe klant start op 1 januari 2022 en 3 maanden later voldoet hij/zij aan alle voorwaarden. De ambassadeur ontvangt op 1 augustus 2022 een afrekeningsfactuur, waarop we de korting in mindering brengen.
De nieuwe klant ontvangt daarentegen een jaarlijkse afrekening op 1 februari 2022. Aangezien de nieuwe klant op dat moment nog geen 3 maanden klant is bij Mega, wordt de korting nog niet toegepast op deze afrekeningsfactuur. Pas wanneer de nieuwe klant voldoet aan alle voorwaarden, verrekenen we de korting op de volgende afrekeningsfactuur.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
Opgelet! Het is alleen mogelijk om de korting toe te kennen als je aan alle voorwaarden voldoet.
Om van het dynamisch tarief voor elektriciteit te kunnen genieten, moet je over een digitale meter beschikken. De digitale meter maakt het mogelijk om elk kwartier je verbruiksgegevens uit te lezen en automatisch door te sturen (meer weten).
Momenteel is het dynamisch tarief alleen beschikbaar in Vlaanderen. We zullen onze klanten op de hoogte brengen zodra deze dienst ook in Wallonië en Brussel beschikbaar wordt gemaakt.
Heb je nog geen digitale meter, maar wil je er wel graag één laten plaatsen?
Let wel, na elke wijziging aan je meter volgt een meteropname en wordt er een afrekeningsfactuur opgesteld.
Het dynamisch tarief is vooral interessant voor consumenten die over energieverslindende apparaten beschikken, zoals een elektrische wagen of een bepaald type warmtepomp. Het tarief maakt het mogelijk om het gebruik van deze apparaten slim in te plannen en te profiteren van de voordeligste prijzen naargelang het tijdstip van de dag.
Dankzij het dynamisch tarief kun je besparen op je energiefactuur door je verbruik in te plannen tijdens de goedkopere uren. Dit houdt echter wel in dat je je energieverbruik nauwgezet dient op te volgen en jouw verbruiksgewoonten aanpast naargelang de uurtarieven. Het dynamisch tarief is ook interessant als jouw verbruiksprofiel afwijkt van het gemiddelde, bijvoorbeeld als je ‘s nachts meer verbruikt in plaats van overdag (terwijl een gemiddeld gezin overdag een hoger verbruik heeft dan ‘s nachts). De goedkoopste verbruiksperiodes van het dynamisch tarief situeren zich immers vaak tussen middernacht en 6u ‘s ochtends én tussen 13u en 17u. Via myMega is het mogelijk om de interessantste tijdstippen voor de volgende dag te raadplegen. Zo kan je het gebruik van je toestellen inplannen voor de volgende dag.
Het is ook mogelijk om met je digitale meter via bepaalde applicaties je verbruik automatisch af te stemmen op de actuele energieprijzen (meer informatie). Zo kan je makkelijk en efficiënt het elektriciteitsverbruik van je toestellen afstemmen op de periodes met de interessantste prijzen (bv. opladen van een elektrisch voertuig, warmtepomp, wasmachine).
Vraag en aanbod kunnen sterk schommelen naargelang de beschikbaarheid van groene energie op het net. Als je gebruik maakt van het dynamisch tarief en je jouw verbruiksgedrag niet aanpast aan de marktprijzen, loop je het risico om te veel te verbruiken op piekmomenten (wanneer de prijzen het hoogst zijn . Volgens de CREG kan de kost van de energiecomponent stijgen met 15% voor een gezin dat op een klassieke manier (‘s morgens en ‘s avonds op weekdagen) elektriciteit verbruikt. Meer informatie over de volatiliteit van de marktprijzen.
De prijs van het dynamisch tarief is afhankelijk van het principe van vraag en aanbod en varieert per uur naargelang de prijzen op de Belgische energiebeurs. Die marktprijzen kunnen regelmatig fluctueren vanwege de beschikbaarheid van groene stroom op het net én zoals gezegd, het principe van vraag en aanbod. Het tarief dat je betaalt voor jouw elektriciteit verandert dus elk uur van de dag. Wanneer de vraag naar stroom het grootst is, zal de prijs ook hoger liggen.
Dat is eenvoudig: je kan in je myMega-klantenzone telkens de tarieven per uur voor de volgende dag raadplegen. Elke middag publiceren we de tarieven voor de volgende dag. Op die manier kan je je verbruik voor de volgende dag afstemmen op de voordeligste uren en zo besparen op je energiefactuur.
Het dynamisch tarief heeft ook voordelen voor het milieu. Als je minder energie verbruikt op de momenten dat er veel vraag naar is, zal je verbruik tijdens de piekuren logischerwijs ook dalen. Hoe heeft dat invloed op het milieu? Om aan de grote vraag tijdens die piekmomenten te kunnen voldoen, moet de energiemarkt zich beroepen op minder groene alternatieven. Door verstandig gebruik te maken van het net, verklein je je ecologische voetafdruk.
Momenteel is het zo dat als je kiest voor het dynamisch tarief, je automatisch maandelijks een afrekeningsfactuur krijgt. Zo’n maandelijkse afrekeningsfactuur toont het verschil tussen je meterstanden aan het begin van de maand en die aan het einde van de maand. Op basis hiervan betaal je telkens de kost van je werkelijke verbruik. Je betaalt dus geen voorschotten aan het begin van de maand, enkel afrekeningen aan het einde van de maand.
Je netbeheerder stuurt je verbruiksgegevens door naar Mega, die voor jou vervolgens een maandelijkse factuur opmaakt voor je werkelijke verbruik.
Er is echter ook een nadeel verbonden aan maandelijkse afrekeningen. Zij zijn namelijk erg seizoensgevoelig: tijdens de warme zomermaanden zal je factuur aanzienlijk lager zijn dan tijdens de donkere wintermaanden waarin je onvermijdelijk meer zal verbruiken.
Als je een digitale meter hebt, worden je meterstanden elk kwartier opgenomen (meetregime 3). Op deze kwartiergelezen gegevens wordt het uurtarief toegepast dat wordt berekend volgens de formule die je terugvindt op je
tariefkaart in je myMega-klantenzone. In myMega kan je overigens ook de uurtarieven voor de volgende dag terugvinden. Je maandelijkse afrekening houdt dus rekening met al deze parameters. Weet wel dat de prijsdynamiek enkel
van toepassing is op het energietarief. De gewoonlijke transport- en distributiekosten en belastingen blijven van toepassing op jouw factuur.
Valt jouw energiecontract onder het capaciteitstarief (Vlaanderen)?
Dan worden de distributiekosten niet enkel berekend op basis van je jaarlijkse totale afname, maar ook van de maandelijkse pieken in je verbruik. Hoe hoger jouw maandelijkse piek, hoe hoger de distributiekost zal zijn.
Deze kosten zijn niet inbegrepen in de dynamische tarieven die gepubliceerd worden in myMega en worden dus nog toegevoegd aan jouw facturen. Je kunt deze ook steeds raadplegen op jouw tariefkaart.
Stuur een mailtje naar info@mega.be of bel ons op 016 67 60 60. Wij staan klaar om je verder te helpen!
Er zijn twee formules van toepassing. Raadpleeg hiervoor onze tariefkaarten:
Zoals je weet, rijzen de energieprijzen al maanden de pan uit en stijgen ze nog steeds.
In het licht van de spectaculaire stijging van de energieprijzen (zie de tabel op de website van de CREG) heeft de Belgische federale regering in februari 2022 gestemd voor een verlaging van de btw op de elektriciteitsfactuur. Het gaat om een verlaging van 21% naar 6% die aanvankelijk gedurende 4 maanden geldig zou zijn en die dan werd verlengd tot 31 maart 2023.
Midden maart heeft de overheid besloten om de verlaging naar 6% btw ook toe te passen op de gasfactuur. Aanvankelijk zou de 6% btw op gas geldig zijn voor een periode van 6 maanden die vervolgens werd verlengd ook tot 31 maart 2023.
In februari 2023 viel de beslissing om de btw op energie definitief te verlagen naar 6% voor residentiële klanten. Voor hen gaat het dus niet langer om een tijdelijke maatregel. Voor professionele klanten is dat wel het geval, voor hen eindigt de maatregel op 1 juli 2023.
Het doel van deze verlaging is om de energiefacturen te verlichten voor de consumenten die rechtstreeks en zwaar worden getroffen door deze ongekende situatie op de energiemarkt.
De btw-verlaging naar 6% wordt toegepast voor:
Aanvankelijk had de regering besloten deze btw-verlaging alleen toe te passen op elektriciteit om geen onevenwicht te creëren tussen huishoudens die gas gebruiken en huishoudens die alleen elektriciteit gebruiken.
Daarbij werd echter geen rekening gehouden met de veranderende geopolitieke situatie en de oorlog die momenteel in Oekraïne woedt. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot een verdere stijging van de energieprijzen en vooral van de gasprijzen.
Om de Belgische burgers te helpen, heeft de overheid daarom midden maart besloten om de btw-verlaging ook toe te passen op gas.
Residentiële contracten
De 6% btw zal worden toegepast op jouw residentieel elektriciteitscontract voor een periode van 13 maanden, namelijk van 1 maart 2022 tot 31 maart 2023 (aanvankelijk was de maatregel geldig tot 30 juni 2022, maar ze werd een eerste keer verlengd tot 30 september en vervolgens tot het einde van het jaar). De 6% btw op het residentieel gascontract werd initieel toegepast voor een periode van 12 maanden, namelijk van van 1 april 2022 tot 31 maart 2023.. Uiteindelijk werd besloten om het btw-tarief van 6% voor energie definitief toe te passen.
De verlaging zal alle kostenposten van jouw factuur, die onderworpen zijn aan btw, beïnvloeden: de energiekosten van Mega, de kosten voor hernieuwbare energie, transport- en distributiekosten, kortingen,…
Vanwege operationele redenen was de btw-verlaging pas zichtbaar op voorschotfacturen die vanaf 1 april 2022 (voor elektriciteit) en vanaf 1 mei 2022 (voor gas) aan klanten werden gefactureerd of in rekening werden gebracht.
Dat betekent dat jouw voorschotfacturen vóór deze datum nog met een btw-tarief van 21% zullen werden uitgereikt. Wees gerust, dat wil niet zeggen dat je voor jouw verbruik in maart (voor elektriciteit) en/of april (voor aardgas) niet kon profiteren van de 6% btw. Wij hielden hier uiteraard rekening mee tijdens de opmaak van jouw afrekeningsfactuur.
Voorbeeld: Stel dat jouw meterstanden in januari worden opgenomen. In januari 2023 zal jouw afrekeningsfactuur rekening houden met 2 maanden verbruik aan 21% btw en 10 maanden aan 6% btw voor elektriciteit en 3 maanden verbruik aan 21% btw en 9 maanden aan 6% btw voor gas. Of je nu een contract met Mega aangaat in maart 2022, in juni 2022 of dat je klant bent geworden vóór de invoering van deze maatregel, het resultaat blijft hetzelfde: op jouw elektriciteits- en/of gasverbruik zal 6% btw worden geheven gedurende de leveringsmaanden waarop de btw-verlaging van toepassing is. Is jouw energielevering door Mega bijvoorbeeld begonnen in juni 2022? Dan zal alleen jouw verbruik van juni tot en met december (bij Mega) onder de 6%-regeling vallen.
Elektriciteit in 2022 (*)
2022 | 2023 | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Maand | Jan. | Feb. | Mrt. | Apr. | Mei | Jun. | Jul. | Aug. | Sep. | Okt. | Nov. | Dec. | Jan. |
btw (%) | 21% | 6% | 6% | ||||||||||
RLP | 11% | 9% | 9% | 8% | 7% | 7% | 7% | 7% | 7% | 8% | 9% | 10% | ? |
80% |
Berekening van de maandelijkse RLP op basis van een gemiddelde van alle Belgische netbeheerders.
Opgelet: de 6% btw zal dus niet worden toegepast op 10/12de van jouw verbruik, maar op 80% van jouw verbruik.
Gas in 2022 (*)
2022 | 2023 | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Maand | Jan. | Feb. | Mrt. | Apr. | Mei | Jun. | Jul. | Aug. | Sep. | Okt. | Nov. | Dec. | Jan. |
btw (%) | 21% | 6% | 6% | ||||||||||
RLP | 17,68% | 15,24% | 12,82% | 7,09% | 3,81% | 1,90% | 1,58% | 1,70% | 2,85% | 6,75% | 11,99% | 16,58% | ? |
54,26% |
Berekening van de maandelijkse RLP.
Opgelet: de 6% btw zal dus niet worden toegepast op 9/12de van jouw verbruik, maar op 54,26% van jouw verbruik.
Samengevat werden de facturen van de maand april opgemaakt volgens twee verschillende btw-tarieven: 6% voor elektriciteit en 21% voor gas. Sinds mei 2022 werd het btw-tarief van 6% toegepast op de twee energieën en dat blijft ook zo.
Waarom en hoe hebben we dit berekend? Aangezien we geen toegang hebben tot dagelijkse verbruiksgegevens van de consumenten, kunnen we ons enkel baseren op de jaarlijkse meteropname. Om het verbruik in de periode van maart tot eind december 2022 te kennen, moeten we dus gebruik maken van de zogenaamde verbruiksprofielen (RLP*). Dankzij de RLP kunnen we het gemiddeld verbruik voor elke maand berekenen en daarop het btw-tarief toepassen dat op dat ogenblik van kracht is.
* Deze technologie, bekend als de « Real Load Profile » (RLP),werd ontworpen door de netbeheerders en is voor alle energieleveranciers gelijk. De verbruiksprofielen die aan de hand van deze methode ontwikkeld worden, dienen als basis voor de verdeling van het verbruik van een klant over een bepaalde periode. De RLP wordt gebruikt om de verdeling te bepalen voor energietarieven, distributiekosten, transportkosten en belastingen die tussen twee jaarlijkse meteropnames kunnen veranderen.
Professionele contracten
Sinds 1 maart 2022 houden onze tariefkaarten voor elektriciteit (voor residentiële klanten) rekening met het btw-stelsel van 6%.
Voor de tariefkaarten van onze gasproducten (voor residentiële klanten) is dat het geval vanaf 1 april 2022.
De tariefkaarten voor professionele klanten worden steeds exclusief btw weergegeven.
Onze tariefkaarten kunnen te allen tijde worden geraadpleegd op onze website.
Wil je de tarieven van Mega vergelijken? Weet dan dat onze simulatietool ook rekening houdt met de 6% btw voor onze (residentiële) elektriciteits- en gasproducten. Voor professionelen houdt de tool geen rekening met btw.
Wil je de tarieven van Mega graag vergelijken voordat je je bij ons inschrijft? Weet dan dat onze simulatietool ook rekening houdt met de 6% btw voor onze (residentiële) elektriciteits- en gasproducten. Voor professionelen houdt de tool geen rekening met btw.
Hetzelfde geldt voor ons inschrijvingsformulier; de (residentiële) elektriciteits- en gasproducten die worden voorgesteld, houden rekening met 6% btw. Voor professionelen wordt er geen rekening gehouden met btw.
Al onze elektriciteits- en gastariefkaarten (voor residentiële klanten) worden beïnvloed door deze verlaging van de btw naar 6%, inclusief kortingen.
Heb je een Smart, Cosy of Groepstarief als onderdeel van jouw eerste contract met Mega? Dan zijn de toegekende kortingen (in €c/kWh) voor deze producten ook onderworpen aan een btw-regeling van 6%.
Kom je in aanmerking voor een forfaitaire korting omdat je een Group-contract hebt of vrienden hebt aangebracht via het ambassadeurschap?
In beide gevallen wordt het btw-tarief van 6% ook toegepast op de korting.
Sinds januari 2022 zijn er, naast de 6% btw op elektriciteit, een aantal maatregelen ingevoerd om de Belgische gezinnen te helpen:
Momenteel zijn er, behalve de definitieve btw-verlaging naar 6% voor residentiële energiecontracten, nog geen andere maatregelen gepland. Alles zal dus afhangen van de ontwikkelingen op de energiemarkt.
De federale verwarmingspremie van 100 euro is één van de verschillende maatregelen van de Federale Overheid om de Belgische bevolking te helpen tijdens de energiecrisis. De eenmalige premie zal worden verrekend via het elektriciteitscontract zodat alle Belgen de premie kunnen ontvangen, ongeacht de manier waarop ze verwarmen. Raadpleeg de website van de FOD economie en onze website voor meer informatie over de verwarmingspremie.
Elk gezin met een residentieel elektriciteitscontract heeft recht op deze eenmalige toekenning en dat voor hun officiële woonplaats.
Het is de leverancier die je op 31 maart van elektriciteit voorzag, die je de 100 euro zal toekennen. Raadpleeg de website van de FOD Economie voor meer informatie over de verwarmingspremie: https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/energieprijzen/federale-maatregelen/verwarmingspremie-van-100-euro.
Zodra de FOD Economie ons de lijst met de rechthebbenden van de verwarmingspremie van 100 euro bezorgt, zal Mega deze kunnen toekennen aan alle huidige en voormalige klanten op die lijst. Zij zullen de premie vóór 31 juli ontvangen.
De manier waarop je de premie ontvangt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Moet Mega (een deel van) de 100 euro overschrijven?
-Indien je tijdens deze periode een factuur ontvangt, vind je het bankrekeningnummer waarnaar wij het bedrag zullen overschrijven terug op jouw factuur. Klopt dat nummer niet? Corrigeer het dan vóór 15 september 2022 in jouw myMega klantenzone.
-Indien je tijdens deze periode geen factuur ontvangt, vragen we om in jouw myMega klantenzone na te kijken of we over jouw correcte bankgegevens beschikken. Kloppen ze niet? Bezorg ons dan vóór 15 september 2022 jouw correcte bankgegevens via jouw myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op de federale verwarmingspremie.
Zodra de FOD Economie ons de lijst met de rechthebbenden van de verwarmingspremie van 100 euro bezorgt, zal Mega deze kunnen toekennen aan alle huidige en voormalige klanten op die lijst. Zij zullen de premie vóór 31 juli ontvangen.
Ben je geen klant meer bij Mega, maar was je dat wel op 31/03/2022?
In beide gevallen geldt het volgende: als jouw slotfactuur minder dan 100 euro bedraagt, wordt het resterende bedrag rechtstreeks overgeschreven op jouw bankrekening op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
Als dat niet het geval is, vragen we om ons die vóór 15 september 2022 te bezorgen via de myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op de federale verwarmingspremie.
Heb je recht op de federale verwarmingspremie en werd die jou in fase 1 (tussen de maand juni en 31 juli 2022) niet toegekend? Dan kom je in de tweede fase van de toekenning terecht. Indien jij je in deze situatie bevindt, kun je vanaf 1 augustus 2022 tot en met 17 november 2022 een aanvraag indienen bij de FOD Economie.
Dat kan via het online formulier van de FOD Economie of per post. Dien je jouw aanvraag liever per post in? Druk dan dit formulier af en stuur het volledig ingevuld en voldoende gefrankeerd terug naar het volgende adres:
Verwarmingspremie – € 100, PB30061, 1000 Brussel.
Opgelet: Je kunt jouw aanvraag tot en met 17 november 2022 indienen. Vanaf 18 november 2022 verdwijnt het formulier en verlies je ook jouw recht op de verwarmingspremie van 100 euro.
Als uit jouw aanvraag blijkt dat je inderdaad recht hebt op de eenmalige verwarmingspremie en we daar een bevestiging voor ontvangen van de FOD Economie, dan wordt de 100 euro rechtstreeks naar jou overgeschreven op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
Als dat niet het geval is, vragen we om ons die voor 15 november 2022 te bezorgen via de myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op de federale verwarmingspremie.
Werd jouw aanvraag afgekeurd? Een mogelijke verklaring kan zijn dat jouw gezin reeds deel uitmaakte van de eerste fase van de toekenning. In dat geval controleer je best de facturen die je tot en met 31 juli 2022 hebt ontvangen. Maakte je inderdaad deel uit van fase 1 en heb je de premie nooit ontvangen? Neem dan contact met ons op.
Het federaal basispakket energie is de meest recente maatregel van de overheid om de Belgische bevolking te helpen tijdens de energiecrisis. Het gaat om een premie die voor november en december 2022 en januari februari en maart 2023wordt verrekend op de gasfactuur (€ 135/maand) en op de elektriciteitsfactuur (€ 61/maand).
Raadpleeg de website van de FOD economie voor meer informatie.
De manier waarop je de premie voor november en december hebt/zal ontvangen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie:
Wat als Mega (een deel van) het basispakket moet overschrijven?
In dat geval schrijven we het bedrag over op het rekeningnummer dat gelinkt is aan jouw contract. Indien Mega niet in het bezit is van jouw correcte bankgegevens vragen we om ons die vóór 15 maart 2023 te bezorgen via jouw myMega klantenzone. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op het basispakket.
De manier waarop je de premie voor januari, februari en maart ontvangt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie:
Wat als Mega (een deel van) het basispakket moet overschrijven?
In dat geval schrijven we het bedrag over op het rekeningnummer dat gelinkt is aan jouw contract. Indien Mega niet in het bezit is van jouw correcte bankgegevens vragen we om ons die vóór 15 juni 2023 te bezorgen via jouw myMega klantenzone. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op het basispakket.
Indien jouw Mega-contract in januari werd beëindigd, wordt de premie vóór 20/03/2023 uitbetaald via overschrijving.
Werd jouw Mega-contract in februari beëindigd? Dan wordt de premie vóór 18/04/2023 uitbetaald via overschrijving.
De uitbetaling gebeurt steeds na verrekening met eventuele openstaande bedragen en op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
De toekenning van het basispakket energie gebeurt in principe automatisch. Heb je recht op het basispakket energie en heb je het niet ontvangen in fase 1 (tussen de maand december 2022 en 18 januari 2023)? Dan kom je in de tweede fase van de toekenning terecht. Indien jij je in deze situatie bevindt, kun je vanaf 23 januari 2023 tot en met 30 april 2023 een aanvraag indienen bij de FOD Economie.
Dat kan via het online formulier van de FOD Economie. Vul je jouw aanvraag liever op papier in? Stuur dit formulier dan volledig ingevuld terug:
We raden je aan om een factuur bij de hand te houden die geldig was op 30 september 2022 wanneer je het formulier invult.
Als uit jouw aanvraag blijkt dat je inderdaad recht hebt op het basispakket energie en we daar een bevestiging voor ontvangen van de FOD Economie, dan zul je de premie binnen één maand na de bevestiging door de FOD Economie en na verrekening met eventuele openstaande bedragen, ofwel via jouw voorschot- of afrekeningsfactuur of via overschrijving ontvangen op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
Als dat niet het geval is, vragen we om ons die vóór 15 augustus 2023 te bezorgen via jouw myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op het basispakket.
De toekenning van het basispakket energie gebeurt in principe automatisch. Heb je recht op het basispakket energie en heb je het niet ontvangen in fase 1 (tussen de maand maart 2023 en 18 april 2023)? Dan kom je in de tweede fase van de toekenning terecht. Indien jij je in deze situatie bevindt, kun je vanaf 23 april 2023 tot en met 31 juli 2023 een aanvraag indienen bij de FOD Economie.
Dat kan via het online formulier van de FOD Economie. Vul je jouw aanvraag liever op papier in? Stuur dit formulier dan volledig ingevuld terug:
We raden je aan om een factuur bij de hand te houden die geldig was op 31 december 2022 wanneer je het formulier invult.
Als uit jouw aanvraag blijkt dat je inderdaad recht hebt op het basispakket energie en we daar een bevestiging voor ontvangen van de FOD Economie, dan zul je de premie binnen één maand na de bevestiging door de FOD Economie en na verrekening met eventuele openstaande bedragen, ofwel via jouw voorschot- of afrekeningsfactuur of via overschrijving ontvangen op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
Als dat niet het geval is, vragen we om ons die vóór 15 november 2023 te bezorgen via de myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op het basispakket.
Je kan inderdaad je huidige tarieven als het ware "meenemen" naar je nieuwe adres. Om je contract over te zetten naar je nieuwe woning, vragen we je om zo snel mogelijk na je verhuis het energieovernamedocument van je nieuwe adres door te sturen. Beide partijen moeten dit volledig ingevulde document ondertekenen. Je kan ons dit bezorgen via info@mega.be.
Je kan je makkelijk inschrijven via ons online inschrijvingsformulier. Op de tweede pagina duid je dan aan dat je "verhuisd bent". Daar kan je ook de meterstanden invullen op de dag van overname en het energieovernamedocument makkelijk toevoegen. Heb je op dit moment de meterstanden of het energieovernamedocument nog niet in je bezit? Geen probleem! Je kan een inschrijving doen zonder deze gegevens in te vullen en ze ons achteraf bezorgen. Als we dan alle nodige informatie hebben, brengen we de netbeheerder op de hoogte van je overname.
Als je je contract wil afsluiten vragen we je om ons het volledig ingevulde en ondertekende energieovernamedocument binnen de 20 kalenderdagen te bezorgen. Zo kunnen we de afgesproken eindstanden garanderen.
Ik zou voor een korte periode een contract moeten hebben op verschillende adressen. Is dat mogelijk?
Ja, da's geen probleem! Stuur ons gerust een e-mail via info@mega.be met de nodige informatie. We zullen dan een tijdelijk energiecontract opmaken dat je altijd kan beëindigen zonder een verbrekingsvergoeding te betalen.
Je bezorgt ons dan best een energieovernamedocument dat zowel door de overnemer als jezelf is ondertekend en ingevuld. Als we dit binnen de 20 kalenderdagen na de overnamedatum ontvangen, kunnen we je contract afsluiten met de afgesproken meterstanden.
Heb je het nodig voor je nieuwe adres? Dan is het misschien te vroeg om je verhuis nu al door te geven? Als de overname effectief plaatsvindt, noteer je samen met de andere partij de EAN-codes, meterstanden, overnamedatum, persoonlijke gegevens, etc. Hierna pas kan je ons best op de hoogte brengen van je verhuis.
Ten eerste moet je zo snel mogelijk een inschrijving doen bij een energieleverancier. Bij ons kan dit makkelijk via ons online inschrijvingsformulier. Duid zeker aan dat het gaat over een nieuwe/gesloten meter. Contacteer ons daarna zo snel mogelijk. Als we alle nodige informatie hebben kunnen we een aanvraag doen bij de netbeheerder om de meter te openen. Daarna maak je zelf een afspraak met hem om de meter effectief te openen.
Eerst en vooral willen we ons oprecht medeleven betuigen.
Het is verboden om een contract te laten lopen op naam van iemand die overleden is. Daarom is het belangrijk om het contract ofwel over te nemen ofwel stop te zetten en een nieuw contract af te sluiten.
Om het elektriciteits- en/of gascontract te beëindigen of de contracthouder te wijzigen, hebben we afhankelijk van de situatie de volgende documenten nodig. Je kan ons die bezorgen door te mailen naar info@mega.be:
Het is belangrijk om te weten dat de contracthouder een juridische waarde heeft. Daarom moet er effectief een overdracht plaatsvinden tussen de twee personen of bedrijven en er moet een afrekening zijn. We vragen daarom om een energieovernamedocument in te vullen en ons dit te bezorgen via e-mail. We gaan vervolgens over tot een nieuwe inschrijving. Daarom vermeld je ook best welk tarief je wenst. Heb je minder dan drie facturen gekregen en geen enkele afrekening ? In dat geval moeten we geen nieuwe inschrijving creëren. Contacteer ons door een e-mail te sturen naar info@mega.be.
Mogelijk zijn we nog bezig met de beëindiging van je contract. Daardoor heb je toch nog een voorschot van ons ontvangen. Als je die factuur toch nog betaalt, zullen we de factuur in mindering brengen op je slotfactuur. Zo zorg je er zeker voor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
We baseren je voorschot op een schatting van je verbruik die we ontvangen van de netbeheerder. Het bedrag van die factuur hangt af van het verbruik van de energiemeter tijdens de afgelopen jaren. Als je verhuisd bent, maak je dus gebruik van een andere energiemeter met een ander historisch verbruik. Voorbeeld: vroeger woonde er op je nieuwe adres misschien een gezin van vier personen, terwijl jij er nu alleen woont. In dat geval is de schatting van je verbruik én het voorschotbedrag te hoog. Je kan dit altijd aanpassen via je online klantenzone myMega.
We kunnen minimum 10 euro voor elektriciteit en 15 euro voor gas instellen als maandelijks voorschotbedrag.
Er zijn eigenlijk twee grote categorieën: de tarieven die wij bepalen & de kosten van de netbeheerder en overheid. Kosten bepaald door Mega Energieprijs: dit is de prijs die je betaalt voor je energie. Afhankelijk van welk type meter je hebt, geniet je van een enkelvoudig, tweevoudig (dag en nacht) of exclusief nachttarief. Vaste vergoeding is een abonnementskost die we o.a. aanrekenen voor onze dienstverlening, het beheer en administratie van je dossier, de reservatie van je elektriciteit en gas, etc. Bijdrage groene stroom en WKK: we verrekenen deze kost om te kunnen voldoen aan bepaalde richtlijnen voor de aankoop van groenestroom- en WKK-certificaten. Die bijdrage is alleen van toepassing op je elektriciteitscontract. Kosten bepaald door de netbeheerder en overheid Nettarieven: dit zijn kosten voor de distributie en transport van je energie via het net. De huurprijs van de energiemeter maakt ook deel uit van dit onderdeel. Taksen en heffingen: hier hebben we het over de belastingen van de overheid. Ook het prosumententarief behoort tot deze categorie. De nettarieven, taksen en heffingen zijn bij alle leveranciers hetzelfde omdat het de netbeheerders en overheden zijn die deze kosten bepalen. Mega maakt dus één globale energiefactuur op en stort de desbetreffende kosten door naar de juiste instellingen.
Zodra de netbeheerder jouw inschrijving en verandering van leverancier valideert, ontvang je jouw contract via e-mail of per post. Je vindt jouw tariefkaarten als bijlage bij je contract en je kunt deze ook steeds raadplegen in je online myMega klantenzone. Ook de hernieuwingstarieven worden minstens twee maanden voor het einde van jouw contract in je myMega klantenzone gepubliceerd. Je ontvangt de nieuwe tariefvoorwaarden voor deze hernieuwing binnen dezelfde periode ook via e-mail of per post.
Voor je energietarief kan je kiezen tussen een vaste of variabele energieprijs. We hebben het hier voor alle duidelijkheid enkel over de eenheidsprijs die je betaalt voor je energie en niet over de vaste vergoeding, nettarieven of taksen.
Een vaste energieprijs verandert niet tijdens de looptijd van je contract. Zo bouw je iets meer zekerheid in en moet je geen rekening houden met prijsschommelingen. Bij Mega kan je ervoor kiezen om je energieprijs vast te leggen voor 1, 3 of 5 jaar. Tip: je legt best je tarief vast op een moment dat de prijzen laag zijn.
Kies je voor een variabele energieprijs, dan indexeren we je prijs driemaandelijks. Dit wil zeggen dat we de energieprijs elke 3 maanden herzien. Op je jaarlijkse afrekeningsfactuur gebruiken we dan een gewogen gemiddelde van alle variabele prijzen binnen de betreffende periode. Een variabele prijs kan interessant zijn als je denkt dat de prijzen in de nabije toekomst zullen dalen.
Ja! Je kan altijd een tariefwijziging aanvragen. Dit kan je makkelijk doen door een e-mail te sturen naar info@mega.be.
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat we de korting niet meteen verrekenen op het voorschot. Om de korting effectief te krijgen, moet je eerst voldoen aan bepaalde voorwaarden. Die kortingsvoorwaarden verschillen afhankelijk van welk tarief je geniet. Daarom raden we je aan om ze eerst na te lezen. Je kan ze vinden op je tariefkaarten.
Het sociaal tarief is een tarief dat vastgelegd is door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) om energieverbruikers met een lager inkomen of financiële moeilijkheden te beschermen. Dit tarief is gelijk in het hele land, bij elke leverancier en netbeheerder. Vanaf 1 juli 2020 verandert het sociaal tarief elke drie maanden. Je kan hier een link vinden naar de tarieven voor elektriciteit en gas. Voor alle vragen over het sociaal tarief kan je contact opnemen met de FOD Economie: Contact Center van de FOD Economie Tel. (gratis): 0800 120 33 (van 9u tot 17u) Fax (gratis): 0800 120 57 E-mail: info.eco@economie.fgov.be https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/energieprijzen/sociaal-tarief/sociaal-tarief-voor
Als je wil genieten van het sociaal tarief moet je ten eerste al een klant zijn die een energiecontract heeft voor eigen verbruik of een huurder zijn van een sociaal appartement. Daarnaast heb je recht op het sociaal tarief als je (of ieder ander persoon die officieel bij jou woont) bijvoorbeeld geniet van een:
Het sociaal tarief is daarentegen niet van toepassing voor:
Op het einde van de maanden januari, april, juli en oktober, laat de FOD ons weten welke nieuwe klanten recht hebben op het sociaal tarief. Dat gaat altijd over klanten waarvan het contract in de 3 voorgaande maanden van start ging. Om deze reden is het dus mogelijk dat we je factuur niet meteen aanpassen. We geven even een voorbeeld: Het contract van meneer X startte op 1 maart 2020. De FOD laat ons dan op het einde van de maand juli 2020 weten welke klanten recht hebben op het sociaal tarief. Pas vanaf dit moment zullen we de voorschotfactuur van meneer X aanpassen. Wijzigde je factuur niet na deze periode? Dan hebben we mogelijk je attest niet ontvangen. Maar geen zorgen, je mag in dat geval een bewijs sturen dat je recht hebt op sociaal tarief naar info@mega.be. Waar kan je het attest verkrijgen? Afhankelijk van de situatie: Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid Directie generaal Personen met een handicap Administratief Centrum Kruidtuin - Finance Tower Kruidtuinlaan 50 1000 Brussel Tel.: 0800 987 99 Fax: 02 509 81 85 Online: https://forms.handicap.fgov.be/nl Het OCMW van je regio De Federale Pensioendienst Zuidertoren - Europaesplanade 1 1060 Brussel Tel.: 1765 of 02/529 30 01 Fax: 02/529 39 21 E-mail: info@rvponp.fgov.be
Voor de start van je contract sturen we je een e-mail met je contract, tariefkaarten en toegang tot je online klantenzone myMega. Daarnaast kan je ook op elk moment je contract(en) raadplegen via myMega.
Na je inschrijving ontvang je meteen een inschrijvingsbevestiging. Ons systeem zal dan nagaan of we alle nodige informatie hebben om je contract op te starten. Als we nog niet in het bezit zijn van alle info, contacteren we je telefonisch of via e-mail. 't Is pas als we alle gegevens hebben dat we een bericht sturen naar de netbeheerder om je contract op te starten. Op het moment dat de netbeheerder deze overstapt valideert, sturen we je een contractbevestiging.
De netbeheerder vraagt de meterstanden alleen op bij een leverancierswissel. Normaal gezien ontvang je enkele dagen voor je contract begint een bericht van hem om de meterstanden door te geven. Het kan ook dat je dit enkele dagen na de start van je contract ontvangt.
Eerst ga je best na of je effectief overgestapt bent. Als je een contractbevestiging hebt ontvangen van Mega, namen we je contract succesvol over. Daarna raden we je aan om na te kijken over welke periode die factuur gaat. Als het gaat over een periode wanneer je nog klant was bij je oude leverancier, zal je die factuur moeten betalen. Je oude leverancier zal dat voorschot dan verrekenen in de slotfactuur. Zo'n slotfactuur ontvang je sowieso nadat je ben overgestapt. Hiermee verrekent je oude leverancier je verbruik tot de dag dat je overstapte naar Mega. Als het niet gaat over een periode wanneer je nog klant was, kan je je oude leverancier vragen om de factuur te annuleren. Betaalde je die factuur al? Niet erg! Dan zullen ze die automatisch verrekenen in je slotfactuur.
Vanaf de verzenddatum van de contractbevestiging heb je 14 kalenderdagen de tijd om je contract te annuleren. Als je die termijn niet overschreden hebt, kan je je contract annuleren via e-mail (info@mega.be) of telefoon (016/67 60 60). Zijn de 14 dagen voorbij? Dan is het helaas niet meer mogelijk om je contract te annuleren.
Ja, we verlengen je contract automatisch! Minstens twee maanden voor de hernieuwing van jouw contract brengen we je via e-mail of per post op de hoogte van je nieuwe tariefvoorwaarden. Jouw hernieuwingstarief wordt op dat moment ook gepubliceerd in je myMega klantenzone. Het product dat we voorstellen voor de hernieuwing is altijd het voordeligste product dat equivalent is aan jouw huidig contract. We houden hierbij (in de mate van het mogelijke en afhankelijk van het aanbod op dat moment) rekening met de tariefsoort (vast of variabel), de energiesoort, het serviceniveau en de looptijd van het contract.
Stuur dan gewoon een e-mail naar info@mega.be. We helpen je graag verder!
't Is geen probleem voor ons om een offerte op te maken voor je nieuwe tarief. We kunnen makkelijk de jaarlijkse kost berekenen zodat je die kan vergelijken met je huidig tarief of tarieven van andere leveranciers. Laat ons dit weten via info@mega.be en we bezorgen je een persoonlijk offerte. Let op! 't Is niet zo dat je voorschot meteen zal veranderen als je nieuwe tarief actief wordt. We verrekenen je verbruik in de afrekeningsfactuur wel aan het nieuwe tarief, maar het voorschot veranderen we alleen automatisch na een afrekening.
Je kan dit makkelijk aanpassen in je online klantenzone myMega. Je ontvangt een bevestigingsmail als we het aangepast hebben in ons systeem.
De contracthouder van een energiecontract is een fysieke persoon of onderneming en heeft een juridische waarde. Het is daarom niet mogelijk om zomaar de naam en geboortedatum aan te passen. Kleine schrijffouten kunnen we natuurlijk wel aanpassen. Stuur dan gerust een e-mail op info@mega.be. Wil je de contracthouder toch veranderen? Dan kan je eenenergieovernamedocument invullen tussen de twee partijen. Je kan ons dit bezorgen via info@mega.be. We zullen dan een nieuw contract moeten opmaken vanaf de afgesproken meterstanden.
myMega is de online klantenzone van Mega. Je hebt er als Mega-klant toegang tot heel wat nuttige informatie. Als je bovendien een vraag hebt, kan je er misschien zelf het antwoord op vinden. Zo kan je er: je voorschot wijzigen je verbruik opvolgen je energiefacturen raadplegen je gegevens aanpassen je betalingen nakijken ...
Als je overstap bevestigd is door de netbeheerder sturen we je samen met je contractbevestiging ook je inloggegevens voor myMega. Je geeft je klantennummer als gebruikersnaam en een persoonlijk wachtwoord in. Hiermee heb je op elk moment toegang tot je online klantenzone.
Ten eerste kan je zoeken in je mailbox naar de e-mail met je inloggegevens die je van ons ontving voor de start van je contract. Heb je je wachtwoord in het verleden veranderd, maar weet je het nu niet meer? Dan kan je altijd naar myMega gaan en daar klikken op "Wachtwoord vergeten". We sturen je dan een e-mail zodat je je wachtwoord opnieuw kan instellen.
Vanaf het moment dat je netbeheerder je overstap bevestigt, sturen we je samen met je contract je inloggegevens voor myMega. Als je nog geen contract van Mega hebt ontvangen, kan je dus ook nog niet inloggen op je online klantenzone.
Opm. Als je een nieuwe of gesloten meter laat openen ontvang je pas een contract als je netbeheerder de meter effectief geopend heeft. Ook op dat moment zal je je gegevens van je online klantenzone ontvangen.
Het is een virtueel certificaat dat prosumenten (personen die zowel energie produceren als consumeren) kunnen verkopen om zo een vergoeding te krijgen voor de energie die ze via hun zonnepanelen terugstuurden naar het net. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Die hangen af van de regio waar je woont.
Vlaanderen:
Als je installatie gekeurd is na 14 juni 2015 en het vermogen ervan kleiner is dan 10 kW, heb je geen recht meer op groenestroomcertificaten. Heb je toch een oudere installatie? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Vlaamse overheid.
Wallonië:
Ten zuiden van de taalgrens zijn groenestroomcertificaten ook afgeschaft voor installaties < 10 kW die gekeurd zijn na 1 maart 2014. Meer informatie vind je op de website van de Waalse overheid.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
In Brussel blijven de groenestroomcertificaten van kracht voor alle soorten installaties. Liet je je installatie na 1 januari 2021 keuren? Dan zal Brugel, de Brusselse regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkt, de certificaten nu wel baseren op het vermogen van je installatie.
Wij kopen alleen groenestroomcertificaten (GSC) aan in Wallonië. Je ontvangt het bedrag binnen de 10 werkdagen na de ontvangst van je certificaten op ons Cwape-account.
Procedure:
Om over te gaan tot de overdracht van je GSC van jouw Cwape-account naar ons Cwape account, doe je het volgende:
Je kan een terugleveringscontract afsluiten bij Mega door je bij ons in te schrijven. Zodra je contract voor energieverbruik is gevalideerd, bezorgt je netbeheerder ons de nodige informatie en activeren we je terugleveringscontract automatisch (zie volgende vraag).
Naar aanleiding van de beslissing van het grondwettelijk hof op 14/01/2021, is de injectietaks van toepassing op alle Vlaamse klanten met zonnepanelen en een digitale meters. Het gaat om de prijs waaraan Mega de energie die je op het net injecteert aankoopt.
Indien je bent ingeschreven voor een vast product, zal de aankoopprijs van je geïnjecteerde energie ongewijzigd blijven tijdens de duur van je contract. Bij variabele contracten zal de aankoopprijs van je geïnjecteerde energie ook variabel zijn (maandelijks geïndexeerd) en bepaald worden door je type meter.
Raadpleeg de injectietarieven op onze tariefkaarten. De injectietarieven zijn vrijgesteld van BTW.
Je moet je zonnepanelen aanmelden via je netbeheerder. Hij geeft automatisch al je gegevens door aan je energieleverancier. Het is dus niet nodig om ons te contacteren om je zonnepanelen te registreren. Je kan wel op elk moment je voorschot aanpassen omdat je door je zonnepanelen minder zal verbruiken.
Als je gebruik maakt van het terugdraaiende systeem zal je teller terugdraaien als je elektriciteit produceert via je zonnepanelen. Op die manier compenseert de opgewekte stroom je verbruik. Je hoeft in dit systeem de geproduceerde elektriciteit niet meteen te verbruiken. Met een terugdraaiende meter zal je ook prosumententarief betalen voor het gebruik van het net. Let op: in Vlaanderen is een terugdraaiende teller alleen nog mogelijk in combinatie met een oude, analoge meter. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië kan je meter wel nog terugdraaien als je een digitale meter hebt.
Als je in Vlaanderen woont en een analoge meter hebt, kan je nog gebruik maken van het principe van de terugdraaiende teller.
Een tweevoudige meter verdeelt dan je totale verbruik in dag- en nachtverbruik.
Je teller draait terug als je stroom produceert via je zonnepanelen. De zon schijnt natuurlijk altijd overdag. Daardoor zal je dagteller terugdraaien. Je nachtteller draait 's nachts niet terug omdat er dan geen zonneschijn is. Die teller registreert je verbruik en productie tijdens het weekend en op feestdagen. Als de zon tijdens die momenten schijnt, draait je teller terug.
Vlaanderen:
Als je al een digitale meter hebt zal je verbruik en productie niet meer via de terugdraaiende teller verrekend worden. Het Grondwettelijk Hof besliste namelijk dat zonnepaneleneigenaars het systeem niet meer kunnen gebruiken in combinatie met een digitale meter. Na deze uitspraak besliste Fluvius en de Vlaamse regering dat zonnepaneleneigenaars tot eind 2025 uitstel kunnen aanvragen voor de installatie van een digitale meter (en dus ook de inwerkingtreding van het nieuwe systeem).
Brussel:
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft de terugdraaiende teller gedeeltelijk van kracht. Hier zijn het de kilowatturen elektriciteit die je afneemt van het net die de nettarieven bepalen. Daarnaast is het terugdraaiende systeem nog altijd van toepassing voor de andere elementen van je factuur (bv. de energieprijs).
Wallonië:
Ten zuiden van de taalgrens blijft de terugdraaiende teller bestaan. Vanaf 1 oktober 2020 betaalt de Waalse verbruiker wel het prosumententarief.
Brussel
Men raadt vaak aan om een tweevoudige meter te installeren om je elektriciteitsfactuur te doen dalen. In het geval van een zonnepaneleninstallatie is dat advies echter niet helemaal correct. De tweevoudige meter kan een goede optie zijn wanneer je zonnepanelen je jaarlijks verbruik niet kunnen dekken (dat is vooral het geval voor wie in Brussel woont, waar de daken vaak kleiner zijn of zich in de schaduw bevinden en voor wie het compensatieprincipe niet langer van toepassing is). In dat geval, verbruik je best zoveel mogelijk overdag en geniet je ‘s nachts van het daltarief.
Wallonië
Het is bij een zonnepaneleninstallatie eerder aangeraden om een enkelvoudige, normale meter te installeren. De zonnepanelen zijn immers ontworpen om het jaarlijks verbruik volledig te dekken.
We geven een voorbeeld met enkele cijfers :
Stel je voor dat je een jaarlijkse productie hebt van 4000kWh (3000kWh in de week en 1000kWh in het weekend) en een jaarlijks verbruik van 4500 kWh.
Als de netbeheerder een digitale meter installeert, sturen ze automatisch de eindstanden van je analoge meter ("oude" meter) naar je energieleverancier. Je ontvangt dan een tussentijdse afrekening voor de hoeveelheid kWH die je verbruikte en produceerde via het terugdraaiende systeem. Je verliest dus geen stroom die je voor de installatie opwekte.
Na de installatie van de digitale meter kom je automatisch terecht in het nieuwe telsysteem. We raden dan aan om zoveel mogelijk energie te verbruiken terwijl je stroom produceert. Zo haal je het grootste rendement uit je zonnepanelen.
Ja! Het is voldoende om ons de informatie omtrent je installatie te bezorgen alsook het verbruik dat vermeld staat op de offerte van de installatie. Wij zullen vervolgens je voorschot aanpassen. Je kan deze aanvraag rechtstreeks in je myMega klantenzone indienen.
Als je nog gebruik maakt van een terugdraaiende teller, raden we je aan om over te stappen in de maand van je jaarlijkse meteropname. Dit is de maand wanneer je elk jaar een afrekening ontvangt van je leverancier. Weet je niet wanneer dat is? Je kan dit nakijken in je online klantenzone. Omdat je leverancier bij de overstap een afrekening opmaakt is het belangrijk dat je in de juiste maand overstapt. Daardoor verlies je geen opgewekte stroom of zal je geen extra verbruik moeten betalen als je consumptie groter was dan je productie.
Heb je geen teller meer die terugdraait, dan maakt het niet meer uit wanneer je verandert van leverancier. Wil je overstappen naar Mega, dan doe je dat best zo snel mogelijk. Hoe sneller je kan genieten van onze goedkopere tarieven, hoe beter!
Een prosument is een consument die betrokken is bij de productie van het product dat hij/zij verbruikt. Het is een samentrekking van de woorden "producent" en "consument".
In de energiesector zijn prosumenten mensen die elektriciteit produceren via fotovoltaïsche zonnepanelen, eigen windmolens, een hydraulische installatie of warmtekrachtcentrale.
Het prosumententarief is dus een jaarlijkse, forfaitaire vergoeding die gerelateerd is aan de kost van de distributienetbeheerder (DNB).
Vroeger genoten eigenaars van zonnepanelen in Wallonië van het compensatieprincipe. Wanneer deze mensen evenveel elektriciteit gebruikten als ze zelf op het distributienet injecteerden, moesten ze niets betalen voor hun gebruik van het distributienet. Dit systeem werd door veel netgebruikers gezien als oneerlijk. Daarom ontstond er in Wallonië een nieuwe taks voor zonnepanelen: het prosumententarief.
Net zoals bij alle taksen doet de leverancier niets anders dan ze toepassen. Aangezien elke regio een andere distributienetbeheerder heeft, zal de taks dus ook anders zijn van persoon tot persoon.
Er kunnen twee soorten berekeningen worden toegepast: (CWaPE)
-Je hebt een digitale of bidirectionele meter: De proportionele afnametarieven (€/kWh) voor de distributie en het transport worden, samen met relatieve toeslagen, toegepast op het bruto volume elektriciteit afkomstig van het distributienet. Een meter die de afname van het net en injectie op het net apart meet, moedigt prosumenten aan om meer energie te gebruiken op de momenten waarop deze geproduceerd wordt door hun productie-installatie en zo dus meer zelfvoorzienend te zijn. Deze verhoging van het eigen verbruik zorgt er enerzijds voor dat de factuur van de prosument lager is en anderzijds dat er meer hernieuwbare energie op het distributienet komt zonder dat er hier bijkomende investeringen voor gedaan moeten worden. Het voordeel is dus dubbel: voor de prosument en voor de maatschappij.
Dankzij de meter die de afname van het net en de injectie op het net apart meet, geniet de prosument van een tarief dat preciezer is afgesteld op zijn effectieve gebruik van het net.
-Je hebt een analoge meter: Een specifiek capaciteitstarief uitgedrukt in EUR/kWh (= prosumententarief) wordt toegepast op het maximale AC-vermogen van jouw productie-installatie. Bovenop dat forfaitair tarief worden de proportionele afnametarieven voor de distributie en het transport alsook de relatieve toeslagen toegepast op het bruto volume elektriciteit afkomstig van het distributienet.
Het gaat om een vast bedrag dat, in het geval van een terugdraaiende teller, de evenwichtskost dekt die gelinkt is aan zonnepaneleninstallatie. Het beheer van deze producent-consument elektriciteitscontracten brengt immers heel wat extra kosten met zich mee voor de energieleverancier om het evenwicht op het elektriciteitsnet en een vlot energietransport te verzekeren.
Bovendien zijn deze kosten in november 2021 gestegen als gevolg van de actualisering van ons datacommunicatiesysteem met de netbeheerders (MIG6). Daarom ziet Mega zich genoodzaakt om deze extra kosten in rekening te brengen via een forfaitair bedrag voor zonnepanelen dat zal worden toegepast op deze specifieke categorie van klanten.
Opgelet: verwar “het forfait zonnepanelen” niet met “het prosumententarief”. Dat laatste wordt ook gefactureerd door jouw leverancier, maar wordt vervolgens volledig betaald aan de netbeheerder, ongeacht jouw situatie.
Het forfaitair bedrag voor zonnepanelen werd op 1 september 2022 ingevoerd.
Er werd een maandelijks forfait berekend per kVA. Het volstaat dus om het vermogen van jouw installatie (in kVA) te vermenigvuldigen met het forfaitair maandelijks bedrag. De berekening ziet er als volgt uit:
Vermogen* (kVA) X forfaitair maandelijks bedrag voor zonnepanelen per kVA (€)
= Maandelijkse kost forfait zonnepanelen (€/maand)
Het forfait zonnepanelen is een vast bedrag.
* In Wallonië : gaat het om het minimum tussen het vermogen van jouw omvormer en het geïnstalleerde vermogen van jouw installatie, zoals meegedeeld door jouw distributienetbeheerder;
* In Vlaanderen: gaat het om het vermogen van jouw omvormer, zoals meegedeeld door jouw distributienetbeheerder.
Voorbeeld berekening :
Als je niet bereid bent om deze extra kost te betalen, ben je uiteraard vrij om van energieleverancier te veranderen.
Opgelet : als je zou overwegen om van energieleverancier te veranderen, doe je dat best op het moment van de meteropname om productieverlies te vermijden.
Elke Belgische energieleverancier moet dagelijks een evenwichtsprogramma bezorgen aan de transmissienetbeheerder (Elia). Eenvoudig gezegd gaat het om een overzicht van de verwachte injecties op en afnames van het net per kwartier. Alle energieleveranciers moeten dit evenwichtsprogramma steeds voor de volgende dag doorsturen naar Elia en dat voor hun gehele klantenportefeuille. Op deze manier kan Elia het evenwicht op het net handhaven en ervoor zorgen dat alle consumenten voorzien kunnen worden van elektriciteit.
Zodra een leverancier zich in een onevenwichtssituatie bevindt, waarbij er bijvoorbeeld meer wordt verbruikt dan verwacht of er minder geproduceerd werd dan geschat, rekent Elia onevenwichtstarieven aan.
Het forfait zonnepanelen dekt dus zowel het beheer van dit evenwichtsprogramma als de tarieven die worden toegepast in geval van een onevenwicht.
Eind 2021 werd het datacommunicatiesysteem dat energieleveranciers gebruiken om gegevens uit te wisselen met de netbeheerders geactualiseerd (MIG6). Dat gebeurde onder andere om de komst van digitale meters beter te ondersteunen. Deze update heeft er ook voor gezorgd dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen verschillende lastprofielen.
Zoals we hierboven reeds aanhaalden, moeten energieleveranciers elke dag een evenwichtsprogramma opstellen voor hun klanten. Dat is gebaseerd op de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit en de hoeveelheid verbruikte elektriciteit. Om deze volumes per kwartier te kunnen bepalen, maken we gebruik van zogenaamde "lastprofielen".
Voor de overgang naar MIG6 bestond er slechts één lastprofiel, namelijk het verbruiksprofiel. Klanten met een zonnepaneleninstallatie kregen op die manier een relatief klein volume toegewezen aangezien men zich baseerde op het verschil tussen de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit en de hoeveelheid verbruikte elektriciteit.
Voorbeeld: bij een klant die 5000 kWh verbruikt en 4000 kWh produceert, werd slechts 1000 kWh onderworpen aan evenwichtskosten
.Sinds de overgang naar MIG6 werden er echter nieuwe lastprofielen ingevoerd. Namelijk een nieuw afnameprofiel en een productieprofiel. Dat betekent dat zowel de verbruikte elektriciteit als de elektriciteit die geïnjecteerd wordt op het net onderworpen zijn aan evenwichtskosten.
Voorbeeld: een verbruik van 5000 kWh en een productie van 4000 kWh, leidt vandaag tot evenwichtskosten voor 9000 kWh (5000 + 4000) en niet langer voor slechts 1000 kWh (5000 – 4000).
Concreet betekent dit dat een klant met zonnepanelen en een terugdraaiende teller op vlak van evenwichtskosten sinds november '21 tot 20 keer duurder is (afhankelijk van het verbruik en de injectie) dan een klant zonder zonnepanelen.
Als jouw zonnepaneleninstallatie is aangesloten op het net, geniet je van een compensatie tussen jouw verbruik en je productie die je niet verbruikt. De hoeveelheid op het net geïnjecteerde elektriciteit wordt dan afgetrokken van jouw verbruik. Ook als jouw verbruik en injectie niet op hetzelfde moment plaatsvinden, kan je hier gebruik van maken. Het net wordt dan gebruikt als een soort opslagplaats waarin je energie kunt injecteren en waar je, wanneer nodig, energie uit kunt halen.
Het compensatieprincipe is vandaag in Wallonië van toepassing op alle klanten met een zonnepaneleninstallatie die gelinkt is aan een digitale of analoge meter.
In Vlaanderen genieten enkel de klanten met een analoge meter nog van dit principe, dat gekend is als de terugdraaiende teller.
De prijzen voor elektriciteit en aardgas zijn sinds augustus 2021 niet gestopt met stijgen. De prijzen hebben ongekende hoogtes bereikt en jammer genoeg lijkt die trend zich ook in 2022 voort te zetten. Ter illustratie: de prijzen staan twee keer zo hoog als bij de energiecrisis van 2018 en zijn vertienvoudigd sinds het voorjaar van 2020. Dit heeft te maken met verschillende factoren:
Het type contract zal in dat geval behouden blijven. We bieden momenteel echter geen vaste contracten aan. Daarom zullen we je contract hernieuwen met een gelijkaardig variabel tarief, ook al had je de voorbije periode een vast tarief. Op die manier willen we voorkomen dat je als klant het komende jaar aan de huidige prijzen blijft betalen. Mega houdt de markt in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessanter is om je tarieven vast te zetten.
Ja. Het zijn de prijzen op de energiemarkt die zijn gestegen. De energieleveranciers hebben er dus niet zelf voor gekozen om hun prijzen te verhogen. Alle energieleveranciers moeten hun prijzen daarom aanpassen aan de huidige marktprijzen.
We kunnen de toekomst helaas niet voorspellen. Men verwachtte bijvoorbeeld dat de energieprijzen deze lente zouden dalen. De oorlog in Oekraïne was jammer genoeg niet te voorzien en speelt een belangrijke rol in de huidige energiesituatie. De overheid nam alvast een aantal maatregelen om de energiefacturen van de Belgen te doen dalen. Je leest er alles over op onze blog. We kunnen dus alleen maar hopen dat er zowel op nationaal vlak als op Europees vlak passende maatregelen zullen worden genomen om de burgers door deze crisis heen te helpen. Mega houdt de markt in ieder geval in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessant is om je voorschotbedrag weer aan te passen of om je tarieven weer vast te zetten.
Als je in Vlaanderen woont en je zelf energie produceert, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen, kun je die energie delen met andere verbruikers (vrienden, familie, buren, enz.). Je kunt er ook voor kiezen om jouw geproduceerde energie met jezelf te delen op een ander leveringspunt, zoals jouw tweede verblijf.
Wanneer je aan energiedelen doet, deel je als producent jouw gehele productie met verschillende begunstigden (waar je als producent ook deel van uitmaakt). De producent wordt dus niet bevoordeeld ten opzichte van andere begunstigden en het is ook niet mogelijk om enkel de "overschot" van jouw geproduceerde energie te delen. De twee partijen, de producent en de begunstigde, zullen indien ze op hetzelfde tijdstip dezelfde behoeften hebben, dus elk dezelfde hoeveelheid energie uit de productie ontvangen. Je hebt wel nog altijd een energiecontract nodig bij een leverancier voor de momenten waarop je geen energie produceert of ontvangt.
Opgelet: Energiedelen betreft enkel de energiecomponent van jouw elektriciteitsfactuur. Als ontvanger betaal je dus minder voor de energiekost aan jouw energieleverancier, maar blijf je wel nettarieven, heffingen en kosten voor groene stroom en WKK betalen. De energie die je ontvangt, komt immers nog altijd bij jou terecht via het openbare elektriciteitsnet.
Het delen van energie biedt mogelijkheden aan consumenten die anders geen toegang zouden hebben tot lokaal geproduceerde energie en stelt alle begunstigden (waaronder ook de producent) in staat hun energierekening te verlagen. De productiecapaciteit moet dan natuurlijk wel voldoende zijn om de energiebehoeften van alle begunstigden te vervullen.
Ten slotte kan de geproduceerde energie, die niet door de begunstigden wordt verbruikt, nog steeds worden doorverkocht aan de energieleverancier via de injectievergoeding en op die manier dus ook een besparing opleveren. Pas wanneer je jouw volledige productie zou verkopen of delen met een andere verbruiker, valt die injectievergoeding weg.
Momenteel bestaan er in Vlaanderen drie verschillende systemen van energiedelen. Het gaat om:
1. Energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw: In dit scenario kunnen mede-eigenaars investeren in een zonnepaneleninstallatie op het dak van hun gebouw en de geproduceerde energie kosteloos met elkaar delen.
2. Energiedelen met jezelf: In dit geval verdeel je jouw elektriciteitsproductie met jouw verschillende leveringspunten. Zo kun je de stroom die je bijvoorbeeld produceert op jouw hoofdverblijfplaats ook gebruiken voor je tweede verblijf aan zee. Het voordeel van dit systeem is dat je jouw geproduceerde elektriciteit op al je leveringspunten kunt benutten en jouw totale energierekening kunt verlagen.
3. Persoon-aan-persoonverkoop of wegschenken: Je kunt jouw geproduceerde elektriciteit ook gewoon verkopen of wegschenken aan een andere verbruiker (een buur, vrienden, familieleden,..). De verkoper en de ontvanger bepalen in dit geval samen de voorwaarden in een onderhandse overeenkomst.
Er bestaat geen "goed" of "slecht" energiedeelsysteem. De keuze is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Vanaf januari 2023 komen er trouwens nog eens twee nieuwe systemen bij, namelijk: energiedelen binnen een energiegemeenschap van burgers en een hernieuwbare energiegemeenschap.
Om energie te kunnen delen, verkopen of wegschenken moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:
Sinds 23 januari 2023 is het niet langer noodzakelijk dat alle partijen bij dezelfde energieleverancier zitten.
Voldoe je aan alle voorwaarden? Registreer jouw deelsysteem dan bij jouw netbeheerder (via Mijn Fluvius). Hoewel we steeds klaar staan om jou te helpen, is Mega niet betrokken bij de oprichting van deelsystemen. Om een deelsysteem op te starten, dien je de verschillende stappen van jouw netbeheerder, Fluvius, te volgen. Ten slotte moet de vertegenwoordiger de EAN-codes die deel uitmaken van het deelsysteem doorgeven aan de betrokken energieleverancier. Raadpleeg voor meer informatie over het delen van energie de website van jouw netbeheerder Fluvius en de website van de Vlaamse energieregulator VREG.
Natuurlijk! Wanneer je deelneemt aan een deelsysteem komt de gedeelde elektriciteit bij jou/iemand anders terecht via het openbare elektriciteitsnet, hetgeen ook kosten met zich meebrengt. Jij draagt bij aan deze kosten door via je energiefactuur transport- en distributiekosten, belastingen en kosten voor groene stroom en WKK te betalen.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Mega tijdens de opmaak van jouw afrekeningsfactuur nog niet op de hoogte is van jouw deelname aan een energiedeelsysteem. De netbeheerder brengt ons namelijk pas later op de hoogte van de hoeveelheid energie die je tijdens een bepaalde periode gedeeld of ontvangen hebt.
We maken daarom steeds eerst een normale afrekening op voor jouw energieverbruik- en injectie en houden daarbij geen rekening met het energiedeelsysteem. Je betaalt met andere woorden voor de energie die je verbruikt en je ontvangt een injectievergoeding voor de elektriciteit die je op het net injecteert, alsof je geen deel zou uitmaken van een energiedeelsysteem.
Zodra we de gegevens van de netbeheerder hebben ontvangen, maken we een aparte factuur voor energiedelen op. Afhankelijk van jouw rol bij het energiedelen kan het om een betaling of terugbetaling gaan:
Op deze manier ontvangen producenten enkel een injectievergoeding voor de elektriciteit die ze effectief op het net hebben geïnjecteerd en betalen consumenten enkel voor de elektriciteit die ze via hun energieleverancier hebben verbruikt.
*Opgelet: Energiedelen betreft enkel de energiecomponent van jouw elektriciteitsfactuur. Als ontvanger betaal je dus minder voor de energiekost aan jouw energieleverancier, maar blijf je wel nettarieven, heffingen en kosten voor groene stroom en WKK betalen. De energie die je ontvangt, komt immers nog altijd bij jou terecht via het openbare elektriciteitsnet.
Momenteel lopen er in Brussel verschillende proefprojecten.
Deze zijn gebaseerd op het principe van collectieve zelfconsumptie en zullen het binnenkort mogelijk maken voor groepen producenten-consumenten om energie te delen of te verkopen binnen een energiegemeenschap.
Zodra er een beslissing wordt genomen over de deelsystemen in Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zullen wij onze FAQ uiteraard bijwerken.
Raadpleeg voor meer informatie de website van je netbeheerder Sibelga en de Brusselse energieregulator Brugel.
Momenteel is het in Wallonië nog niet mogelijk om energie te delen. Men is echter volop bezig om dit systeem binnenkort ook in Wallonië te lanceren. Zodra er een beslissing wordt genomen over de deelsystemen in Wallonië zullen wij onze FAQ uiteraard bijwerken.
Raadpleeg ondertussen de website van je netbeheerder en de Waalse energieregulator CWaPE voor meer informatie.
Het forfait energiedelen is een bedrag dat de kosten dekt die gelinkt zijn aan energiedelen. Het gaat om een jaarlijkse kost per toegangspunt dat aan energiedelen doet en dat in rekening wordt gebracht pro rata het aantal dagen dat energiedelen actief is op dat toegangspunt. Je vindt het precieze bedrag van dit forfait terug op onze tariefkaarten.
Het capaciteitstarief is een nieuwe manier om de nettarieven te berekenen. Het gaat dus niet om een bijkomende kost, maar wel om een andere berekening van een bestaand deel van jouw factuur.
Eén van de onderdelen van jouw jaarlijkse energiefactuur zijn de nettarieven. Deze tarieven dekken de kosten voor de aanleg, het onderhoud en het gebruik van het elektriciteitsnet. Je betaalt deze via jouw energieleverancier aan je netbeheerder. Momenteel wordt dat tarief nog berekend op basis van je totale jaarlijkse afname van het net in kWh.
Vanaf 1 januari 2023 past de VREG de berekening van de nettarieven aan door de introductie van het capaciteitstarief.
Dat houdt in dat men in plaats van enkel te kijken naar je totale jaarlijkse afname van het net (verbruik in kWh), men nu ook zal kijken naar de maandelijkse pieken in jouw verbruik (piekvermogen in kW). Hoe hoger jouw maandelijkse piek, hoe hoger de netkost.
Een deel van jouw nettarieven zullen dus nog steeds worden berekend op basis van je verbruik terwijl er voor het overige deel gekeken zal worden naar de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijk verbruik (piekvermogen).
Opgelet: het capaciteitstarief is uitsluitend gelinkt aan de nettarieven. Er verandert dus niets aan de tarieven van Mega of aan de energieprijs zelf.
Het piekvermogen (in kW) is een maat voor hoe sterk jij het elektriciteitsnet op een bepaald moment belast met jouw toestellen. Wanneer je verschillende grote energieverslindende toestellen (zoals een warmtepomp en de laadpaal van een elektrische wagen) tegelijk gebruikt, veroorzaak je namelijk pieken in je verbruik. Als je een digitale meter hebt, kun je jouw piekvermogen na registratie nakijken via de online tool van Fluvius.
Met het oog op de energietransitie zal het distributienet voor elektriciteit in de toekomst veel meer belast worden. Door het capaciteitstarief in te voeren, probeert de overheid ons te stimuleren om ons verbruik zoveel mogelijk te spreiden en zo een overbelasting van het net te vermijden. Door je verbruik te spreiden, zullen jouw maandelijkse pieken immers lager zijn en zal het capaciteitstarief dat wordt toegepast op jouw energiefactuur minder hoog zijn.
Ondanks dat het te betalen capaciteitstarief minder hoog zal zijn wanneer je jouw verbruik goed spreidt, moet iedereen wel een minimale vaste bijdrage betalen. Die bijdrage komt overeen met een piek van 2,5 kW en moet dus ook worden betaald wanneer jouw werkelijke maandpiek lager ligt. Met deze vaste bijdrage wil de VREG ervoor zorgen dat iedereen evenredig bijdraagt aan de netkosten.
Voor mensen met een digitale meter zal het gemiddelde van de laatste 12 maandpieken bepalen capaciteitstarief je zult moeten betalen. Maandelijks registreert de digitale meter per kwartier het hoogst verbruikte vermogen. Dat kwartiervermogen dient als basis voor de maandpieken. In dit filmpje leer je meer over de precieze berekening van die maandpieken. Je kunt jouw piekvermogen ook controleren door je te registreren op mijn.fluvius.be. Aangezien het capaciteitstarief slechts een deel van de netkosten bevat, wordt het overige deel nog steeds berekend zoals voordien, namelijk op basis van jouw jaarlijks verbruik.
Jouw maandpiek komt overeen met het hoogste kwartiervermogen in de maand (in kW). De gemiddelde maandpiek wordt vervolgens berekend aan de hand van het gemiddelde van de pieken van de voorafgaande 12 maanden. Die gemiddelde maandpiek is ten slotte bepalend voor de berekening van jouw capaciteitstarief.
Het piekvermogen dat gebruikt wordt voor de afrekening is hier gelijk aan de laatste maandpiek.
*Het bedrag dat gebruikt wordt voor de berekening is afhankelijk van het netgebied waar je woont.Aangezien analoge meters geen pieken kunnen registreren, betalen mensen met een analoge meter een minimumbijdrage van 2,5 kW. Aangezien het capaciteitstarief slechts een deel van de netkosten bevat, wordt het overige deel nog steeds berekend zoals voordien; op basis van jouw jaarlijks verbruik.
6 op de 10 Vlaamse gezinnen zouden met deze nieuwe nettarieven minder of hoogstens 10% meer moeten betalen. Via de simulator van de VREG kun je de impact van het capaciteitstarief op jouw factuur berekenen.
Opgelet: het capaciteitstarief is uitsluitend gelinkt aan de nettarieven. Er verandert dus niets aan de tarieven van Mega of aan de energieprijs zelf.
Om de impact van het capaciteitstarief op jouw energiefactuur te beperken, hoef je jouw gewoontes ook niet volledig te veranderen. Probeer vooral het gebruik van grote energieverslinders zoals je elektrische boiler, het opladen van je elektrische wagen, je warmtepomp, etc. te spreiden. Door gebruik te maken van slimme toestellen kan je jouw verbruik trouwens nog beter onder controle houden!
Raadpleeg de website van de VREG voor meer informatie over de nieuwe nettarieven.
De EAN-code is een uniek nummer dat gelinkt is aan je energiemeter. Het begint altijd met 54 en bestaat uit 18 cijfers. Je kan de EAN-code terugvinden op je contract of facturen. Het is ook belangrijk om te weten dat je EAN-code gekoppeld is aan je adres. Als je dus bijvoorbeeld verhuist zal je EAN-code op je nieuwe adres verschillen van de code op je oude adres.
Let op! Het EAN-nummer is niet hetzelfde als het meternummer. Het meternummer staat op je energiemeter, terwijl dat voor de EAN vaak niet het geval is.
Het meternummer kan je vinden op je energiemeter. De exacte plaats verschilt voor een "standaard" energiemeter en een digitale meter. Standaard meter Bovenaan de meter staan de meterstanden. Daaronder, naast "N°", kan je het meternummer aflezen. Op een aardgasmeter staat het meternummer bovenaan en de standen onderaan. Digitale meter Op een digitale meter zie je heel duidelijk een barcode staan. Daaronder staat het meternummer.
De netbeheerder neemt sowieso één keer per jaar de meterstanden op. Wanneer dat exact is hangt af van de gemeente waar je woont.
Als klant van Mega kan je via myMega te weten komen wanneer de netbeheerder je standen zal opvragen. Je kan dat nakijken op de pagina "Mijn Verbruik". Verder is het mogelijk om de facturen die je in het verleden ontving te controleren. Als je bijvoorbeeld de voorbije jaren altijd een afrekening ontving in de maand juli zal de netbeheerder je standen jaarlijks in juni of juli opnemen.
Het is ook belangrijk om te weten dat de netbeheerder je meterstanden opneemt als hij werken uitvoert aan de meter, je overschakelt van een analoge naar digitale meter of de netbeheerder de meter afsluit. Je zal dan ook een afrekeningsfactuur ontvangen.
In dat geval neem je best contact op met je netbeheerder. Weet je niet wie je netbeheerder is? Kom het hier te weten!
Het merendeel van de Belgische verbruikers heeft nog een analoge meter. Vanaf 1 juli 2019 installeert de netbeheerder echter stelselmatig digitale meters.
Binnen die twee categorieën heb je enkelvoudige en tweevoudige meters. Daarnaast bestaan er ook nog exclusieve nachtmeters.
Een enkelvoudig type heeft één teller, die zowel overdag als 's nachts draait. Je betaalt hetzelfde tarief doorheen de dag.
Een tweevoudige meter heeft twee tellers: één voor het dagtarief en één voor het nachttarief. Het dagtarief ligt altijd iets hoger dan het nachttarief. In het algemeen geldt het nachttarief van maandag tot en met vrijdag tussen 22 uur en 7 uur én in het weekend. In sommige gemeentes is het nachttarief van kracht van 21 uur tot 6 uur en in het weekend.
Een exclusieve nachtmeter is aangesloten op een ander circuit en is uitsluitend 's nachts actief. Je mag alleen verwarmingstoestellen aansluiten (bv. warmwaterboiler, vloerverwarming) op zo'n meter.
Wil je:
Heel uitzonderlijk komt het voor dat een klant zich inschrijft met de verkeerde EAN-code. Dit is helaas snel gebeurd. We raden je dan aan om het meternummer na te kijken. Je kan die vinden op je energiemeter. Aan de hand van dat nummer kunnen we nagaan wat dan wel de juiste EAN-code is.
Stuur ons gerust een e-mail (info@mega.be) met die informatie of contacteer ons telefonisch (016/67 60 60) zodat we je probleem kunnen oplossen. Woon je bijvoorbeeld in een appartementsblok, maar weet je niet zeker welke meter van jou is? Dan kan je de elektriciteit of gas even uitschakelen zodat je kan nagaan of er bij je thuis echt geen energie is.
Nee, dat is niet nodig. Je netbeheerder stuurt alle nodige informatie, inclusief meterstanden, automatisch naar ons. Daarna moeten we een afrekening opmaken voor je verbruik via de "oude" meter. We versturen die binnen de 8 weken nadat we je meterstanden ontvingen van de netbeheerder.
Een budgetmeter is een elektriciteits- of gasmeter met een elektronisch systeem dat een herlaadbare kaart kan uitlezen. Hiermee heb je toegang tot elektriciteit (en gas in Wallonië) voor een bepaald bedrag dat je op voorhand hebt gestort op die kaart. Om elektriciteit (en aardgas in Wallonië) te kunnen verbruiken, moet je de kaart in de meter steken. Zodra je het volledige bedrag hebt verbruikt, valt de meter uit en moet je de kaart herladen in een oplaadpunt (bv. OCMW, kantoor distributienetbeheerder, boekhandel, etc.).
Ja! Om energie te kunnen verbruiken met een budgetmeter moet je de herlaadkaart in de budgetmeter steken. Je betaalt dan een bepaald tarief per kWh. Dit is een gemiddelde prijs die ingesteld is in je meter. Je kan energie verbruiken aan dit gemiddelde tarief, voor het bedrag dat je stortte op de kaart.
Met een budgetmeter betaal je je energieverbruik op voorhand. Het ingestelde, gemiddelde tarief komt meestal niet overeen met het tarief van je leveringscontract met je leverancier. Het is voor de netbeheerder onmogelijk om al die tarieven per klant in te stellen in de verschillende budgetmeters.
We verrekenen daarom via de afrekening het verschil tussen het tarief van je contract en het ingestelde, gemiddelde tarief in je budgetmeter.
Stuur ons hiervoor gewoon je energieovernamedocument. Daarmee kunnen we een aanvraag tot deactivering indienen bij je netbeheerder. Je netbeheerder stuurt je dan een deactiveringskaart die je in je meter kan steken. Na de deactivering maak je opnieuw gebruik van de "gewone" energiemeter.
Het is een systeem dat de netbeheerder monteert op de elektriciteitsmeter van particuliere klanten uit Brussel die in gebreke blijven met de betaling van hun facturen. Het beperkt het bruikbare vermogen tot 10 ampère. Als de verbruiker te veel apparaten met een hoge stroomsterkte op hetzelfde moment gebruikt, schakelt de vermogensbegrenzer de stroom uit.
Stuur ons hiervoor gewoon je energieovernamedocument. Daarmee kunnen we een aanvraag tot deactivering indienen bij je netbeheerder. Daarna moet je een afspraak maken met de netbeheerder om de vermogensbegrenzer te laten verwijderen.
1 Eerst moet je een nieuwe aansluiting aanvragen bij je netbeheerder. 2 Nadat je netbeheerder je aanvraag heeft gevalideerd, stuurt hij je een bevestiging met de EAN-code van je nieuwe meter.
3 Met die code doe je dan een nieuwe inschrijving bij Mega. Op de tweede pagina duid je aan bij de staat van de meter dat het een "nieuwe meter" is.
4 Vanaf het moment dat we je inschrijving bevestigd hebben kan je een afspraak maken met de netbeheerder om de meter effectief te openen.
Volg ons stappenplan om je nieuwe meter op de juiste manier te openen en toegang te hebben tot elektriciteit en gas.
Klant worden bij Mega? Door ons online inschrijvingsformulier is dat een fluitje van een cent! Het duurt slechts 5 minuten.
Tijdens de inschrijving vragen we je om je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, e-mailadres, ...), leveringsadres, EAN-code, gewenst product en facturatiemethode in te vullen. Als je van leverancier verandert, hoef je geen meterstanden in te geven op ons formulier. Je netbeheerder zal die enkele dagen voor de start van je contract opvragen.
Verhuis je?
Proficiat! In dit geval geef je de meterstanden door die je afgesproken hebt met de vorige huurder of eigenaar. Bovendien kan je makkelijk je energieovernamedocument toevoegen aan de inschrijving.
Zodra je inschrijving voltooid is, wordt deze geanalyseerd en als alles in orde is, wordt ze gevalideerd.
Je bent niet verplicht om de EAN-code, meternummer en meterstand (bij een verhuis) in te vullen op het inschrijvingsformulier. We raden het natuurlijk wel aan zodat we je inschrijving snel kunnen valideren. Als je die gegevens niet invult, zullen we je achteraf contacteren om de juiste gegevens te verkrijgen.
Alleen als je verhuist en de energielevering overneemt, moet je de meterstanden aan ons doorgeven.
Bij een leverancierswissel zal je netbeheerder enkele dagen voordat je contract begint de meterstanden opvragen. De netbeheerder zal die standen dan doorsturen naar ons én naar je vorige leverancier. In dit geval is het dus niet nodig om je meterstanden naar Mega te sturen. Als je de standen niet doorstuurt naar de netbeheerder, zal hij een schatting maken.
Neen, je moet je oude leverancier niet op de hoogte brengen. Mega regelt alles! Zodra je je contract van Mega ontvangt, sturen wij via de netbeheerder een bericht naar je oude leverancier om hen te laten weten dat je overstapt naar Mega. Na de overstap zal je automatisch een slotfactuur ontvangen van je oude leverancier.
Je kan op elk moment veranderen van leverancier zonder een opzegvergoeding te betalen. Sinds 13 september 2012 is er een wet van kracht die ervoor zorgt dat gezinnen en KMO's met een laagspanningsinstalaltie geen opzegvergoeding moeten betalen als ze hun contract vervroegd opzeggen. Ook professionele klanten die jaarlijks minder dan 50 MWh elektriciteit en 100 MWh gas verbruiken, kunnen overstappen zonder opzeggingsvergoeding.
We raden wel aan om je contractvoorwaarden altijd goed na te lezen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden om een korting te krijgen bij je oude leverancier? Of rekenen ze de vaste vergoeding per begonnen contractjaar aan? Kies daarom altijd de juiste startdatum. Heb je vragen? Onze adviseurs staan altijd klaar! Contacteer ons via info@mega.be of 016/67 60 60.
Met een digitale meter maakt het niet meer uit wanneer je verandert.
Als je nog een terugdraaiende meter hebt, stap je best over in de maand wanneer de netbeheerder je meterstanden elk jaar opneemt. Voor een leverancierswissel vraagt de netbeheerder - los van de jaarlijkse opname - je meterstanden op. Als je beide registratiemomenten zo goed mogelijk laat samenvallen, verlies je quasi geen opgewekte elektriciteit.
Let op! Het is de verantwoordelijkheid van de klant om op het juiste moment over te stappen. Kijk dus zeker eerst na wanneer je jaarlijkse meteropname is.
Bij een verhuis worden de meterstanden altijd opgenomen. Op de dag van de overname sluiten de twee aanwezige partijen (eigenaar of vorige huurder en de overnemer) een akkoord over de cijfers die zijn weergegeven op de meter. Wanneer je je inschrijft bij Mega voor je nieuwe woonst, geef je de datum van de meteropname door en de meterstand zelf. Het is belangrijk dat je deze stappen onderneemt tijdens de week na je verhuis. Het lopende energiecontract op de meter nog even actief zodat de netbeheerder de energie niet meteen afsluit. Mega neemt het energiecontract vervolgens retroactief over met een startdatum in het verleden en de meterstanden die je afgesproken hebt.
Je kan hier zelf makkelijk een simulatie uitvoeren om te weten te komen hoeveel je kan besparen.
Dit duurt slechts 5 minuten!
Heb je specifieke vragen of wil je onze prijzen bespreken met onze adviseurs? Dat kan! Stuur ons gerust een e-mail via info@mega.be of bel ons op 016 67 60 60.
De energieprijzen van Mega zijn niet alleen vandaag goedkoper, maar ook op de lange termijn. Wie voor Mega kiest bespaart jaarlijks een aardig bedrag.
Atrias staat in voor de creatie van een centraal datasysteem voor gegevensuitwisseling tussen alle actoren op de Belgische energiemarkt, maar ook voor het beheer, het onderhoud en de exploitatie daarvan.
Atrias centraliseert en coördineert alle gegevens die via de datasystemen van de distributienetbeheerder en leveranciers worden uitgewisseld. Atrias is een gezamenlijk initiatief van alle Belgische distributienetoperatoren voor elektriciteit en gas: Fluvius, Ores, Sibelga, Resa, AIEG, AIESH, Réseau d’Energie de Wavre en DNB Brussels Airport.
MIG 6 is de naam van een nieuwe generatie van marktprocessen. MIG staat voor "Market Implementation Guide". Het is de handleiding die door de energiemarkt werd opgesteld en die de informatie-uitwisseling beschrijft tussen de distributienetbeheerders en andere marktpartijen.
Doel van MIG 6 is te komen tot een minder foutgevoelige, (kosten-)efficiëntere, klantvriendelijkere werking van de energiemarkt.
Het CMS ‘central market system’ is de naam van het nieuwe centrale datasysteem waar alle distributienetbeheerders en leveranciers mee verbinden. Het systeem werd gebouwd door Atrias in nauwe samenwerking met de energieleveranciers. Het centrale marktsysteem centraliseert en coördineert alle gegevens die via de datasystemen van de distributienetbeheerder en leveranciers worden uitgewisseld. De overstap zorgt ervoor dat energiedata sneller en volgens nieuwe, moderne standaarden tussen alle partijen kunnen worden gedeeld. Dit zal de service naar klanten toe verder verbeteren en in de nabije toekomst nieuwe mogelijkheden brengen.
Klimaatverandering stelt de samenleving voor grote uitdagingen om de leefbaarheid van de planeet voor de komende generaties veilig te stellen. De Europese Unie wil de CO2-uitstoot in de komende decennia stevig terugdringen en wil het continent klimaatneutraal tegen 2050.
De energiesector heeft met het realiseren van de energietransitie een belangrijke rol in dit verhaal te spelen. De energietransitie zal verandering brengen in heel wat domeinen: we evolueren van fossiele naar maximaal hernieuwbare energiebronnen, van centrale naar decentrale energieproductie en van zuiver fysiek aangedreven energienetwerken naar digitaal aangestuurde netwerken. En dat in een landschap waarin het belang van rationeel energiegebruik alleen maar zal blijven toenemen.
In dit volledig nieuwe landschap, en om de overgang ernaartoe goed te kunnen maken, neemt het belang van data in het energiesysteem enorm toe. Het is dan ook cruciaal dat de informatie-uitwisselingen binnen de markt deze trends opvangen. De nieuwe communicatie-afspraken tussen de marktpartijen zorgt voor een energiemarkt die klaar is voor de toekomst en kan mee evolueren.
Het centrale datasysteem en het nieuwe communicatieprotocol leveren veel voordelen voor de leveranciers en distributienetbeheerders. Toekomstige wijzigingen zullen ook sneller en eenvoudiger kunnen worden doorgevoerd. Het centrale datasysteem biedt ook één toegangspunt voor alle leveranciers waardoor het uitwisselen van de verbruiksdata sneller en uniform verloopt.
Het centrale datasysteem is belangrijk voor de uitrol op grote schaal van gloednieuwe mogelijkheden in de komende maanden en jaren. Enkele voorbeelden zijn:
Alle Belgische energiemarktpartijen: alle Belgische distributienetbeheerders (Fluvius, Ores, Sibelga, Resa, AIEG, AIESH, Réseau d’Energie de Wavre en DNB Brussels Airport) en alle energieleveranciers actief op de Belgische Markt alsook de transmissienetbeheerders (Elia en Fluxys)
De overgang naar het nieuwe systeem wordt betaald door de distributienetbeheerders (met Atrias als onderaannemer). De aanpassingen in de systemen van de leveranciers en de transmissienetbeheerders (Elia, Fluxys) worden bekostigd door elke betrokken partij.
De technische documentatie vind je terug op de website van ATRIAS.
Neen. De overstap op het nieuwe datasysteem heeft geen impact op de levering van energie. Jouw energielevering blijft gegarandeerd.
Je kan nog steeds op elk moment veranderen van leverancier. De verwerking in de systemen achter de schermen kan wel iets langer duren. Het is mogelijk dat de vorige leverancier iets langer voorschotfacturen uitstuurt en je nog geen voorschotfactuur ontvangt van je nieuwe leverancier.
Wij zorgen ervoor dat je niet tweemaal wordt gefactureerd voor dezelfde verbruiksperiode. Zodra de marktsituatie is hersteld, zullen jouw oude leverancier en jouw nieuwe leverancier de situatie regulariseren. Contacteer je leverancier bij vragen rond facturatie.
Ja, technisch kan je dat. Overstappen naar een andere leverancier via een groepsaankoop is eigenlijk niet anders dan bij een 'klassieke' overstap.
Je kan tijdens deze periode zeker verhuizen. Vergeet wel het verhuisformulier, ondertekend door beide partijen, niet te gebruiken. De verwerking in de systemen achter de schermen kan wel langer duren. Het is hierdoor mogelijk dat het versturen van de eindafrekening na het opnemen van de meterstanden iets later gebeurt.
Je kan nog steeds alle energiepremies aanvragen.
Tijdens de overgangsperiode kan je nog steeds een nieuwe zonnepaneleninstallatie en/of batterij aanmelden.
Ook tijdens de transitieperiode kan je een vervanging aanvragen.
Je kan tijdens de transitieperiode nog steeds je pv-installatie deactiveren, verhuizen of wijzigen.
Dat is nog steeds mogelijk. De verwerking in de systemen achter de schermen kan langer duren waardoor de eindafrekening later wordt verstuurd. Bepaalde processen kunnen eveneens tijdelijk onbeschikbaar zijn bij leveranciers tijdens de transitieperiode.
Tijdens deze periode kan je nog steeds nieuwe contracten afsluiten met leveranciers naar keuze.
Als je contract ten einde loopt, word je daar minstens twee maanden op voorhand over verwittigd. Je kan dan de nodige stappen nemen om te verlengen of een ander contract af te sluiten. Ook tijdens de transitieperiode blijft deze procedure doorlopen.
Je kan nog steeds terugleveringscontracten afsluiten. Het is dus nog steeds mogelijk om je overschot aan injectie (productie die je niet zelf gebruikt) van zonnepanelen aan een leverancier te verkopen. De verwerking in de systemen achterliggend kan wel langer duren. Bepaalde processen kunnen eveneens tijdelijk onbeschikbaar zijn bij leveranciers tijdens de transitieperiode.
Je kan nog steeds overstappen op een sociaal tarief. De verwerking in de systemen achterliggend kan langer duren. De verwerking van je aanvraag kan dus meer tijd in beslag nemen dan gewoonlijk.
Je kan nog steeds overstappen op een ander tarief. De verwerking in de systemen achterliggend kan langer duren. De verwerking van je aanvraag kan dus meer tijd in beslag nemen dan gewoonlijk.
Je kan nog steeds overstappen op een dynamisch tarief. De verwerking in de systemen achterliggend kan langer duren. De verwerking van je aanvraag kan dus meer tijd in beslag nemen dan gewoonlijk.
De overstap naar het nieuwe datasysteem heeft geen impact op de werking op het terrein. Het blijft mogelijk om nieuwe meters aan te sluiten, te vervangen en te (her)openen tijdens de overstap naar het nieuwe systeem.
De overstap naar het nieuwe datasysteem heeft geen impact op de werking op het terrein. Het blijft mogelijk om een aansluiting aan te vragen (en uit te voeren) voor gas en/of elektriciteit.
De overstap naar het nieuwe datasysteem heeft geen impact op de werking op het terrein. Meters kunnen afgesloten worden tijdens de transitie. Het is wel mogelijk dat de eindafrekening later komt.
De meteropnames blijven gewoon doorlopen. De verwerking in de systemen achter de schermen kan wel langer duren. Hierdoor zal de jaarlijkse eindafrekening later toekomen dan je gewoon bent.
De automatische en maandelijkse metingen worden ook in deze periode uitgevoerd. De verwerking in de systemen achter de schermen kan vertraging oplopen waardoor de facturatie mogelijks later gebeurt dan gewoonlijk.
De meterstanden van de ‘green meter’ in Brussel worden nog steeds opgenomen. Er is geen impact naar de berekening van groenestroomcertificaten.
Automatisch meteropnames (AMR) worden ook in deze periode uitgevoerd. De verwerking in de systemen achter de schermen kan vertraging oplopen waardoor de facturering mogelijks later gebeurt dan gewoonlijk.
Maandelijkse meteropnames (MMR), voor zowel elektriciteit als gas worden ook in deze periode uitgevoerd. De verwerking in de systemen achter de schermen kan vertraging oplopen waardoor de facturering mogelijks later gebeurt dan gewoonlijk.
Ja. De leveranciers en de distributienetbeheerders blijven correcties en een juiste eindafrekening garanderen. De behandelingstermijnen zullen wel langer zijn dan gewoonlijk.
Het desactiveren van de budgetmeters (CAB) (prepaid) en vermogensbegrenzers(LIMPU) zal verder worden uitgevoerd. De verwerking in de achterliggende systemen kan vertraging oplopen waardoor de facturering mogelijks later gebeurt.
Ja, de klantenservice van de leveranciers blijft tijdens de overgangsperiode operationeel. De dienstverlening kan beperkt worden of activiteiten kunnen worden opgeschort als gevolg van onbeschikbaarheid van de ICT systemen. We raden je aan om eerst de antwoorden op de veel gestelde vragen op de website van je leverancier te raadplegen. Staat je vraag er niet tussen, contacteer dan de klantendienst van je leverancier.
Het kan zijn dat er tijdens de overgangsperiode in november-december meer klantvragen zijn dan normaal. Het kan langer duren dan gewoonlijk voor je antwoord krijgt.
Je vraag betreft:
Je vraag betreft:
Vraag en antwoord
Je kan makkelijk een domiciliëring activeren via je online klantenzone myMega. Daarnaast is het mogelijk om een domiciliëringsmandaat in te vullen. Je kan ons dit bezorgen via e-mail (info@mega.be) of post (Vaartstraat 167, 3000 Leuven).
Dit kan je zelf makkelijk aanpassen in je online klantenzone myMega. Daarnaast is het mogelijk om een domiciliëringsmandaat in te vullen. Je kan ons dit bezorgen via e-mail (info@mega.be) of post (Vaartstraat 167, 3000 Leuven). Zodra alles in orde is, sturen we je een bevestiging via e-mail.
Zodra je contract bij Mega is gestart, ontvang je je voorschotfacturen rechtstreeks van Mega en dus niet langer van Watz. De netbeheerder zal je meterstanden doorgeven aan Watz zodat zij je een slotfactuur kunnen sturen. Eventueel te veel betaalde voorschotbedragen zullen vervolgens zo snel mogelijk terugbetaald worden door Watz.
Het aflezen van de meterstanden is van essentieel belang om correcte facturen te kunnen opstellen. Je voormalige leverancier, Watz, kan op basis van je meterstanden je verbruik bepalen en je slotfactuur opstellen en Mega weet op die manier wat de beginmeterstanden van je contract zijn en vanaf welke meterstanden je dus bij Mega gefactureerd zal worden.
Gelieve ons hiervoor telefonisch te contacteren via 016/67.60.66. Zo kunnen we jouw persoonlijke situatie analyseren en je advies op maat geven.
Helemaal niets. De overdracht van de activiteiten van Watz aan Mega heeft geen gevolgen voor de levering van elektriciteit en gas op jouw adres. We verzekeren een vlotte en kosteloze overname van jouw contract, zonder onderbreking van de energielevering. Er staat je dus maar één ding te doen: accepteer het voorstel dat je via e-mail van Watz ontving om je contract(en) te laten overnemen door Mega.
Vanaf de verzenddatum van de contractbevestiging heb je 14 kalenderdagen de tijd om je contract te annuleren. Als je die termijn niet overschreden hebt, kan je je contract annuleren via e-mail (watz@mega.be) of telefoon (016/67.60.66). Zijn de 14 dagen voorbij? Dan is het helaas niet meer mogelijk om je contract te annuleren.
Als Watz klant had je tot nu toe een contract met Watz voor je elektriciteit en/of gas. Door de overname van je contract(en) door Mega te bevestigen, zal/zullen je contract(en) worden omgezet in een contract met Mega's variabel en 100% groen product (1 jaar) genaamd "Watz". Het gaat om een voordelig en exclusief aanbod voor de klanten van Watz. Je huidige facturerings- en betalingsvoorkeuren blijven gewoon behouden bij Mega.
Bij Mega verwelkomen we jou graag als nieuwe klant. We kunnen onze energielevering zelfs met terugwerkende kracht (met jouw meterstanden van dat moment) laten starten op 7/12 zonder dat jouw energielevering onderbroken wordt. We garanderen dat je jouw oude variabele contractvoorwaarden* zal kunnen behouden, meer nog, je kan zelfs rekenen op een interessante promotie. Je hoeft ons hiervoor niet te bellen, het enige dat je moet doen, is je online inschrijven. Je zal vervolgens een bevestigingsmail van je inschrijving ontvangen. Heb je toch nog vragen? Contacteer ons dan telefonisch (016 67 60 60) of stuur een e-mail naar info@mega.be.
We willen je eerst en vooral bedanken voor je vertrouwen en verwelkomen je graag als klant bji Mega.
Mega volgt hiervoor de normale procedure voor het sociaal tarief. Dat wilt zeggen dat de FOD Economie ons eerst moet bevestigen dat je effectief recht hebt op het sociaal tarief. Dat kan tot 3 maanden duren, tenzij je zelf, aan de hand van een geldig certificaat, kan bewijzen dat je er recht op hebt. Als de bevestiging pas komt nadat je reeds facturen hebt betaald, dan betalen we wat je te veel betaalde gewoon terug via jouw afrekening. Zodra we het bewijs dat jij recht hebt op het sociaal tarief ontvangen, passen we jouw tarief (desnoods met terugwerkende kracht) dan ook meteen aan. Zit jij in deze situatie? Gelieve ons dan te bellen op het nummer 016 67 60 60 of een e-mail te sturen naar info@mega.be.
Tijdens je inschrijving bij Mega, zal er gevraagd worden om je meterstanden van 07/12 in te vullen. Heb je de meterstanden van 07/12 niet? Noteer dan de meterstanden van de dag van je inschrijving en geef die door. Wij zullen de meterstanden vervolgens doorgeven aan Fluvius. Opdat alles vlot verloopt, vragen we om in de tweede stap van je inschrijving (situatie) dus zeker "Ik ben een klant van de Vlaamse Energieleverancier" te selecteren.
Gelieve ons hiervoor telefonisch te contacteren via 016 67 60 60. Zo kunnen we jouw persoonlijke situatie analyseren en je advies op maat geven.
Als je op 7/12 een elektriciteitscontract afsluit bij Mega en je daarbij je meterstanden doorgeeft, dan zal je jouw elektriciteitsproductie niet verliezen. Je kan je elektriciteitscontract ook na 7/12 met terugwerkende kracht laten ingaan op 7/12. Je ontvangt dan geen factuur van Fluvius, enkel van Mega.
Heeft de overstap naar Mega een impact op de toekenning en uitbetaling van groenestroomcertificaten?
Neen, de overstap naar Mega heeft daar geen enkele impact op. Bezoek voor meer informatie over groenestroomcertificaten deze website.
Op die vraag hebben we momenteel helaas nog geen antwoord. Er werd een curator aangesteld om het beheer van de Vlaamse Energieleverancier over te nemen. De curator zal in de komende weken en maanden bekijken wat er allemaal moet gebeuren en welke afspraken er gemaakt dienen te worden met de klanten. Of je een slotfactuur zal ontvangen voor je verbruik sinds de vorige afrekening tot 7 december 2021 en wanneer dat dan zal zijn, blijft dus afwachten.
Indien je nog openstaande facturen hebt van de Vlaamse Energieleverancier en je die niet betaalt, kan de curator later alsnog een betaling eisen.
Op die vraag hebben we momenteel helaas nog geen antwoord. Er werd een curator aangesteld om het beheer van de Vlaamse Energieleverancier over te nemen. De curator zal in de komende weken en maanden bekijken wat er allemaal moet gebeuren en of alle schulden betaald zullen kunnen worden. De schulden aan klanten vallen daar ook onder. Om met zekerheid te weten of je nog geld tegoed hebt of geld moet bijbetalen, moet je eerst een slotfactuur ontvangen. Als je nog geld tegoed hebt, is het nog niet zeker of je het geld terug zal krijgen en wanneer dat zal zijn. Je kan wel alvast een aangifte van schuldvordering indienen bij de aangestelde curator.
Ja, we verdelen gas en elektriciteit in alle gemeenten van België, zonder enige uitzondering in Wallonië en Vlaanderen.
Raadpleeg onze tariefkaarten hier. Naargelang je behoeftes kan je kiezen voor een contract met een vaste of variabele energieprijs voor 1, 3 of 5 jaar. Al onze prijzen zijn niet alleen vandaag goedkoper, maar ook op lange termijn.
De energieprijzen veranderen voortdurend. Daarom publiceren we elke maand een tariefkaart met de tarieven die die maand van toepassing zijn. Je inschrijvingsdatum bepaalt dus welk tarief voor jou van toepassing is. Voor elk gekozen product kan de klant een specifieke tariefkaart raadplegen. Kies je voor een vast product? Dan blijven de prijzen tijdens de hele oorspronkelijke looptijd van je contract dezelfde.
De variabele prijzen worden berekend aan de hand van een formule. Die formule is steeds gebaseerd op een bepaalde indexatieparameter. Je vindt de formule die op jouw tarief van toepassing is ook terug op je tariefkaart. Klik hier voor meer info over de indexering van de variabele producten en de indexatieparameters.
CO2-compensatie is een uniek compensatiesysteem dat exclusief voorbehouden is voor Mega-klanten met een gascontract.
Via dit mechanisme steunen we projecten die de CO2-uitstoot verminderen. Zo kunnen onze klanten zelf hun steentje bijdragen aan een milieuvriendelijke wereld.
We vragen een supplement van 0,15 eurocent per kWh (excl. BTW). Voor een gemiddeld jaarlijks verbruik (13 250 kWh) zou je dus 24 euro (incl. BTW) betalen voor het milieuvriendelijke CO2–compensatie.
Je kunt deze prijs altijd raadplegen op onze tariefkaarten.
Ben je al klant bij Mega? Dan kan je gewoon een e-mail sturen naar info@mega.be of ons telefonisch contacteren via 016 67 60 60 om de CO2–compensatie te activeren.
Ben je nog geen klant van Mega? Schrijf je dan nu in via onze website en duid tijdens de inschrijving de optie " Compenseer jouw CO2–uitstoot" aan. We zullen het dan automatisch activeren bij de start van je contract.
Samen met onze partner CO2logic compenseren wij de vervuilende stoffen die onvermijdelijk vrijkomen bij de productie en het gebruik van aardgas. Dit doen we door bepaalde projecten, die inzetten op de vermindering van de CO2-uitstoot, financieel te ondersteunen. De projecten die we selecteren zijn erkend door de Verenigde Naties en Gold Standard.
Meer informatie kan je vinden op onze specifieke pagina over CO2–compensatie .
Je kan de huidige tarieven van deze maand hier vinden.
We vinden dat onze klanten de beste reclame maken en daarvoor willen we ze belonen. Het Ambassadeurschap is een systeem waarbij we onze klanten iets teruggeven als ze een nieuwe klant aanbrengen. In dit geval wordt de Mega-klant "ambassadeur" van een nieuwe aangebrachte klant. De "ambassadeur" ontvangt dan een korting van € 35,04 (incl. 6% btw) als residentiële klant of € 40 (incl. 21% btw) als professionele klant. De aangebrachte klant ontvangt ook meteen 50% korting krijgt op de vaste vergoeding*.
*Zie voorwaarden
Je kan de voorwaarden van het Ambassadeurschap hier raadplegen.
Zoals we in de voorwaarden vermelden, zullen we de korting ten vroegste 3 maanden na de start van het contract van de nieuwe, aangebrachte klant in mindering brengen. We verrekenen de korting dan op de eerstvolgende afrekeningsfactuur. Je kan dit zien op de tweede pagina van je factuur.
Het contract van de nieuwe klant start op 1 januari 2022 en 3 maanden later voldoet hij/zij aan alle voorwaarden. De ambassadeur ontvangt op 1 augustus 2022 een afrekeningsfactuur, waarop we de korting in mindering brengen.
De nieuwe klant ontvangt daarentegen een jaarlijkse afrekening op 1 februari 2022. Aangezien de nieuwe klant op dat moment nog geen 3 maanden klant is bij Mega, wordt de korting nog niet toegepast op deze afrekeningsfactuur. Pas wanneer de nieuwe klant voldoet aan alle voorwaarden, verrekenen we de korting op de volgende afrekeningsfactuur.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
Opgelet! Het is alleen mogelijk om de korting toe te kennen als je aan alle voorwaarden voldoet.
Klant worden bij Mega? Door ons online inschrijvingsformulier is dat een fluitje van een cent! Het duurt slechts 5 minuten.
Tijdens de inschrijving vragen we je om je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, e-mailadres, ...), leveringsadres, EAN-code, gewenst product en facturatiemethode in te vullen. Als je van leverancier verandert, hoef je geen meterstanden in te geven op ons formulier. Je netbeheerder zal die enkele dagen voor de start van je contract opvragen.
Verhuis je?
Proficiat! In dit geval geef je de meterstanden door die je afgesproken hebt met de vorige huurder of eigenaar. Bovendien kan je makkelijk je energieovernamedocument toevoegen aan de inschrijving.
Zodra je inschrijving voltooid is, wordt deze geanalyseerd en als alles in orde is, wordt ze gevalideerd.
Je bent niet verplicht om de EAN-code, meternummer en meterstand (bij een verhuis) in te vullen op het inschrijvingsformulier. We raden het natuurlijk wel aan zodat we je inschrijving snel kunnen valideren. Als je die gegevens niet invult, zullen we je achteraf contacteren om de juiste gegevens te verkrijgen.
Alleen als je verhuist en de energielevering overneemt, moet je de meterstanden aan ons doorgeven.
Bij een leverancierswissel zal je netbeheerder enkele dagen voordat je contract begint de meterstanden opvragen. De netbeheerder zal die standen dan doorsturen naar ons én naar je vorige leverancier. In dit geval is het dus niet nodig om je meterstanden naar Mega te sturen. Als je de standen niet doorstuurt naar de netbeheerder, zal hij een schatting maken.
Neen, je moet je oude leverancier niet op de hoogte brengen. Mega regelt alles! Zodra je je contract van Mega ontvangt, sturen wij via de netbeheerder een bericht naar je oude leverancier om hen te laten weten dat je overstapt naar Mega. Na de overstap zal je automatisch een slotfactuur ontvangen van je oude leverancier.
Je kan op elk moment veranderen van leverancier zonder een opzegvergoeding te betalen. Sinds 13 september 2012 is er een wet van kracht die ervoor zorgt dat gezinnen en KMO's met een laagspanningsinstalaltie geen opzegvergoeding moeten betalen als ze hun contract vervroegd opzeggen. Ook professionele klanten die jaarlijks minder dan 50 MWh elektriciteit en 100 MWh gas verbruiken, kunnen overstappen zonder opzeggingsvergoeding.
We raden wel aan om je contractvoorwaarden altijd goed na te lezen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden om een korting te krijgen bij je oude leverancier? Of rekenen ze de vaste vergoeding per begonnen contractjaar aan? Kies daarom altijd de juiste startdatum. Heb je vragen? Onze adviseurs staan altijd klaar! Contacteer ons via info@mega.be of 016/67 60 60.
Met een digitale meter maakt het niet meer uit wanneer je verandert.
Als je nog een terugdraaiende meter hebt, stap je best over in de maand wanneer de netbeheerder je meterstanden elk jaar opneemt. Voor een leverancierswissel vraagt de netbeheerder - los van de jaarlijkse opname - je meterstanden op. Als je beide registratiemomenten zo goed mogelijk laat samenvallen, verlies je quasi geen opgewekte elektriciteit.
Let op! Het is de verantwoordelijkheid van de klant om op het juiste moment over te stappen. Kijk dus zeker eerst na wanneer je jaarlijkse meteropname is.
Bij een verhuis worden de meterstanden altijd opgenomen. Op de dag van de overname sluiten de twee aanwezige partijen (eigenaar of vorige huurder en de overnemer) een akkoord over de cijfers die zijn weergegeven op de meter. Wanneer je je inschrijft bij Mega voor je nieuwe woonst, geef je de datum van de meteropname door en de meterstand zelf. Het is belangrijk dat je deze stappen onderneemt tijdens de week na je verhuis. Het lopende energiecontract op de meter nog even actief zodat de netbeheerder de energie niet meteen afsluit. Mega neemt het energiecontract vervolgens retroactief over met een startdatum in het verleden en de meterstanden die je afgesproken hebt.
Je kan hier zelf makkelijk een simulatie uitvoeren om te weten te komen hoeveel je kan besparen.
Dit duurt slechts 5 minuten!
Heb je specifieke vragen of wil je onze prijzen bespreken met onze adviseurs? Dat kan! Stuur ons gerust een e-mail via info@mega.be of bel ons op 016 67 60 60.
De energieprijzen van Mega zijn niet alleen vandaag goedkoper, maar ook op de lange termijn. Wie voor Mega kiest bespaart jaarlijks een aardig bedrag.
Je kan inderdaad je huidige tarieven als het ware "meenemen" naar je nieuwe adres. Om je contract over te zetten naar je nieuwe woning, vragen we je om zo snel mogelijk na je verhuis het energieovernamedocument van je nieuwe adres door te sturen. Beide partijen moeten dit volledig ingevulde document ondertekenen. Je kan ons dit bezorgen via info@mega.be.
Je kan je makkelijk inschrijven via ons online inschrijvingsformulier. Op de tweede pagina duid je dan aan dat je "verhuisd bent". Daar kan je ook de meterstanden invullen op de dag van overname en het energieovernamedocument makkelijk toevoegen. Heb je op dit moment de meterstanden of het energieovernamedocument nog niet in je bezit? Geen probleem! Je kan een inschrijving doen zonder deze gegevens in te vullen en ze ons achteraf bezorgen. Als we dan alle nodige informatie hebben, brengen we de netbeheerder op de hoogte van je overname.
Als je je contract wil afsluiten vragen we je om ons het volledig ingevulde en ondertekende energieovernamedocument binnen de 20 kalenderdagen te bezorgen. Zo kunnen we de afgesproken eindstanden garanderen.
Ik zou voor een korte periode een contract moeten hebben op verschillende adressen. Is dat mogelijk?
Ja, da's geen probleem! Stuur ons gerust een e-mail via info@mega.be met de nodige informatie. We zullen dan een tijdelijk energiecontract opmaken dat je altijd kan beëindigen zonder een verbrekingsvergoeding te betalen.
Je bezorgt ons dan best een energieovernamedocument dat zowel door de overnemer als jezelf is ondertekend en ingevuld. Als we dit binnen de 20 kalenderdagen na de overnamedatum ontvangen, kunnen we je contract afsluiten met de afgesproken meterstanden.
Heb je het nodig voor je nieuwe adres? Dan is het misschien te vroeg om je verhuis nu al door te geven? Als de overname effectief plaatsvindt, noteer je samen met de andere partij de EAN-codes, meterstanden, overnamedatum, persoonlijke gegevens, etc. Hierna pas kan je ons best op de hoogte brengen van je verhuis.
Ten eerste moet je zo snel mogelijk een inschrijving doen bij een energieleverancier. Bij ons kan dit makkelijk via ons online inschrijvingsformulier. Duid zeker aan dat het gaat over een nieuwe/gesloten meter. Contacteer ons daarna zo snel mogelijk. Als we alle nodige informatie hebben kunnen we een aanvraag doen bij de netbeheerder om de meter te openen. Daarna maak je zelf een afspraak met hem om de meter effectief te openen.
Eerst en vooral willen we ons oprecht medeleven betuigen.
Het is verboden om een contract te laten lopen op naam van iemand die overleden is. Daarom is het belangrijk om het contract ofwel over te nemen ofwel stop te zetten en een nieuw contract af te sluiten.
Om het elektriciteits- en/of gascontract te beëindigen of de contracthouder te wijzigen, hebben we afhankelijk van de situatie de volgende documenten nodig. Je kan ons die bezorgen door te mailen naar info@mega.be:
Het is belangrijk om te weten dat de contracthouder een juridische waarde heeft. Daarom moet er effectief een overdracht plaatsvinden tussen de twee personen of bedrijven en er moet een afrekening zijn. We vragen daarom om een energieovernamedocument in te vullen en ons dit te bezorgen via e-mail. We gaan vervolgens over tot een nieuwe inschrijving. Daarom vermeld je ook best welk tarief je wenst. Heb je minder dan drie facturen gekregen en geen enkele afrekening ? In dat geval moeten we geen nieuwe inschrijving creëren. Contacteer ons door een e-mail te sturen naar info@mega.be.
Mogelijk zijn we nog bezig met de beëindiging van je contract. Daardoor heb je toch nog een voorschot van ons ontvangen. Als je die factuur toch nog betaalt, zullen we de factuur in mindering brengen op je slotfactuur. Zo zorg je er zeker voor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
We baseren je voorschot op een schatting van je verbruik die we ontvangen van de netbeheerder. Het bedrag van die factuur hangt af van het verbruik van de energiemeter tijdens de afgelopen jaren. Als je verhuisd bent, maak je dus gebruik van een andere energiemeter met een ander historisch verbruik. Voorbeeld: vroeger woonde er op je nieuwe adres misschien een gezin van vier personen, terwijl jij er nu alleen woont. In dat geval is de schatting van je verbruik én het voorschotbedrag te hoog. Je kan dit altijd aanpassen via je online klantenzone myMega.
We kunnen minimum 10 euro voor elektriciteit en 15 euro voor gas instellen als maandelijks voorschotbedrag.
Een voorschot is een bedrag dat je maandelijks (of driemaandelijks/jaarlijks) betaalt voor jouw energieverbruik. Het bedrag is gebaseerd op een schatting van jouw jaarlijks verbruik die we ontvingen van jouw netbeheerder. Dat jaarlijks verbruik wordt vervolgens gedeeld door het gewenst aantal maanden (maandelijkse, driemaandelijkse of jaarlijkse betaling). Je betaalt dus het hele jaar door hetzelfde bedrag, ook tijdens de periodes waarin je meer verbruikt, zodat je de betaling van jouw energie kunt spreiden.
Enkele dagen voor aanvang van je contract ontvangen we een verbruiksschatting van de netbeheerder. Die is gebaseerd op het verbruik van het leverpunt van de afgelopen 3 jaar. We gebruiken die schatting en het gekozen tarief om het voorschot op te maken. Concreet berekenen we de jaarlijkse kost en delen we die door 12 (als je voor een maandelijks voorschot koos). Raadpleeg voor meer details onze pagina over de berekening van jouw voorschot.
Ja, dat kan! Je kan zelf kiezen om je voorschotbedrag in zekere mate te verhogen of te verlagen. In je online klantenzone myMega kan je het bedrag van je voorschotfactuur in enkele klikken aanpassen. Je kan het voorschotbedrag in myMega met maximum 20% verminderen. Zo voorkom je een te hoge eindafrekening. Wil je je voorschot nog meer verminderen? Stuur ons dan een document waarmee je je verbruik bewijst; bijvoorbeeld de offerte van de installatie van je zonnepanelen of een eindafrekening van je vorige leverancier. Je kan deze via e-mail doorsturen naar info@mega.be.
Ja, je kan kiezen tussen 3 verschillende data: de 15e, 19e of de 24e dag van de maand. Het gaat dan steeds om een voorschot voor het verbruik van de volgende maand. Ontvang je bijvoorbeeld een voorschotfactuur op 15 februari, dan is dat een factuur voor je verbruik van maart.
Dit kan verschillende redenen hebben. De meestvoorkomende is dat de periode van de afrekening geen volledig jaar was. Je verbruik was in die periode lager, terwijl je wel een voorschot betaalde dat gebaseerd was op een gemiddeld jaarlijks verbruik. Je ontving dan wel een creditnota, maar toch gaat de netbeheerder er niet vanuit dat je minder zal verbruiken.
Een voorbeeld: je ontving een afrekening voor een zomerperiode (van mei tot en met augustus). Tijdens die maanden ligt je verbruik lager door o.a. de langere dagen en het warmere weer. Je betaalt echter doorheen het jaar altijd hetzelfde voorschot. Daardoor maakten we een creditnota op. We pasten je voorschot niet aan omdat we de volgende afrekening wel voor een volledig jaar (augustus tot augustus) zullen opmaken.
Daarnaast is het mogelijk dat als je een specifiek voorschot koos, dit niet meer van toepassing is na je afrekening. Als we een afrekeningsfactuur opmaken baseren we het voorschotbedrag automatisch opnieuw op de schatting die we ontvingen van de netbeheerder. Contacteer gerust onze klantendienst als je dit opnieuw wil aanpassen.
De energieprijs is in dat geval vast en zal niet veranderen tijdens het contractjaar. Dit is de uiteindelijke prijs die je betaalt op het einde van het jaar.
Daarnaast is het mogelijk dat we je voorschotbedrag aanpasten nadat we een nieuwe verbruiksschatting van de netbeheerder ontvingen. Dit doen we automatisch nadat de netbeheerder ons nieuwe meterstanden stuurde en we een afrekening opmaakten.
Verder passen we het voorschot ook aan na een verhuis. We baseren ons dan op de schatting van je verbruik op je nieuwe adres.
Geniet je misschien van het sociaal tarief? Als we de bevestiging ontvangen van de FOD dat je er recht op hebt, passen we je voorschot automatisch aan.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. We proberen ze hier zo volledig mogelijk op een rij te zetten.
Ten eerste zou je moeten nakijken of je contract al effectief gestart is. Soms gebeurt het dat je een inschrijving deed, maar dat je je contract nog niet ontving. Dit komt dan doordat we bijvoorbeeld nog niet alle nodige gegevens in ons bezit hebben of de netbeheerder je overstap nog niet bevestigde.
Als je een contractbevestiging via e-mail of post hebt ontvangen mag je ervan uitgaan dat je contract in orde is. Je kan dit ook controleren via je online klantenzone myMega.
Let op! Een inschrijvingsbevestiging is niet hetzelfde als een contractbevestiging. Via de bevestiging van je inschrijving laten we je weten dat we je gegevens goed ontvangen hebben. Als we je de contractbevestiging sturen, dan heeft de netbeheerder je overstap gevalideerd.
Daarnaast kan het ook dat de voorschotten bij je ongewenste e-mails (spam) terechtkomen. Kijk dus zeker die map in je mailbox na! Als je de facturen via de post ontvangt kijk je ook best je contactadres na om er zeker van te zijn dat we de facturen naar de juiste persoon sturen. Dit kan je doen via je online klantenzone.
De goedkoopste energie is nog altijd de energie die je niet verbruikt. Dat spreekt voor zich. Probeer daarom steeds zuinig om te springen met elektriciteit en gas.
Zet je verwarming een graadje lager en trek een dikke trui aan, let op voor sluipverbruik, kies huishoudapparaten met duurzame energielabels, isoleer ramen en deuren, etc. Lees hier nog meer tips om je energieverbruik te verlagen in de winter.
Je moet weten dat het voorschot slechts een schatting is van je uiteindelijke kost. De netbeheerder geeft ons door hoeveel hij denkt dat je zal verbruiken in het komende jaar. Als de gebruikte schatting hoger is dan het geschatte verbruik dat je vorige leverancier gebruikte, zal je voorschot ook hoger zijn. Dit wil echter niet zeggen dat je meer betaalt bij Mega. Als de schatting van je verbruik te hoog is, zal je geld terugkrijgen via de afrekening. Je kan je voorschot op elk moment aanpassen via je online klantenzone myMega.
Daarnaast is het mogelijk dat je voorschot niet in de lijn van de verwachtingen ligt als je koos voor een tarief met een korting. We brengen die korting vaak pas in mindering op de afrekening nadat je één jaar klant bent en alle facturen op tijd betaalde. Uiteindelijk zal je dan toch minder betalen door over te stappen naar Mega, al lijkt dat misschien niet zo door het voorschot.
Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja. Alle energieleveranciers moeten op dit moment rekening houden met de stijgende energieprijzen. Maar ook al gaat de energiemarkt momenteel door een moeilijke periode, Mega blijft voor je klaarstaan.
Bij alle beslissingen die we nemen, staat de klant voorop. Daarom willen we jou én je portefeuille beschermen tegen onaangename verrassingen. De energieprijzen zullen opnieuw gaan dalen en wij zullen onze belofte ook opnieuw kunnen waarmaken: dezelfde energie, gewoon goedkoper.
Mega wint er helemaal niets mee. De prijs die gestegen is, is immers die van de energiemolecule. De prijsverhogingen bij Mega zijn dus evenredig met de stijging van de marktprijzen. Het bedrag dat Mega jaarlijks ontvangt voor je contracten blijft dus ongewijzigd.
Dat kan perfect! We passen je voorschot alleen automatisch aan nadat je je afrekening ontving. Stel nu dat je tarief bijvoorbeeld in januari verandert, maar je de afrekening pas in maart ontvangt. We zullen dan je voorschot niet in januari aanpassen, maar in maart, na de afrekening. We gebruiken je nieuwe tarief wel sowieso om je afrekeningsfactuur te berekenen. 't Is natuurlijk ook altijd mogelijk om je voorschot aan te passen via myMega.
De beslissing om de voorschotten van onze klanten te verhogen, was een preventieve maatregel. Gezien de sterke prijsstijgingen willen we voorkomen dat onze klanten een hoge afrekening krijgen. Het voorschotbedrag wordt immers berekend op basis van een schatting van het jaarlijks verbruik (dat wordt doorgegeven door je netbeheerder) en de energieprijs op het moment dat je je contract afsluit (ongeacht het vast of variabel is).
In normale tijden, dekt deze schatting je jaarlijks verbruik. Dat is nu echter niet het geval. Daarom heeft Mega besloten om de voorschotten van haar klanten te verhogen en zo onaangename verrassingen bij de afrekening te vermijden.
Ook wanneer je op dit moment bijvoorbeeld een vast tarief hebt, is het aangeraden om je voorschot wat op te trekken. Wanneer je contract afloopt, zal je sowieso moeten intekenen op de prijzen van vandaag en vermits onze voorschotten zich normaal niet automatisch aanpassen bij een tariefwissel, is het aangeraden om nu al een buffer in te bouwen.
Indien het bedrag van je voorschotfacturen is verhoogd en je minder verbruikt dan verwacht, zal alles wat je teveel betaalde uiteraard terugbetaald worden bij je afrekening. Je voorschotbedrag zal bijgevolg ook aangepast worden.
De gebruikte methode, stap voor stap (pdf)
Jouw afrekeningsfactuur berekent het verschil tussen het bedrag dat je voorzien hebt met jouw voorschotten en de werkelijke kost van jouw verbruik tijdens een bepaalde periode. Deze berekening is gebaseerd op het verschil tussen de meterstanden aan het begin en het eind van die periode. Vervolgens trekken we jouw betaalde voorschotten voor de periode in kwestie af van het bedrag voor het geregistreerde verbruik. Als je doorheen de periode minder opzij hebt gezet dan dat je hebt verbruikt, ontvang je een factuur met het verschil. Ligt het totaalbedrag van jouw verbruik daarentegen lager dan wat je reeds opzij hebt gezet? Dan ontvang je een creditnota met het bedrag dat je terugbetaald zult krijgen. Jouw voorschotbedrag wordt bij elke afrekeningsfactuur automatisch herberekend. Dat gebeurt op basis van jouw verbruik, maar ook op basis van de energieprijzen.
Eén keer per jaar, telkens in dezelfde maand, vraagt de netbeheerder je om de meterstanden door te geven. Hij stuurt die dan op zijn beurt door naar ons. Nadat we de standen hebben ontvangen maken we gemiddeld binnen de 4-6 weken een afrekeningsfactuur op.
Als je je contract met Mega hebt beëindigd, maken we een slotfactuur op. Als je alleen van leverancier verandert, zal de netbeheerder je enkele dagen voor de start van je contract bij de andere leverancier je meterstanden opvragen en ze doorsturen naar Mega. Op basis van die meterstanden gaan we berekenen hoeveel je effectief hebt verbruikt bij Mega en dit verrekenen met de al betaalde voorschotfacturen. Je zal de slotfactuur binnen de 4 tot 6 weken ontvangen.
We maken de facturen op met de meterstanden die de netbeheerder ons stuurde. Als de netbeheerder zelf geen meterstanden ontving van de bewoners of eigenaar is het mogelijk dat hij de standen geschat heeft.
Gaat het over een afrekening naar aanleiding van de jaarlijkse meteropname? In dit geval is het niet echt nodig om je standen aan te passen. Als je bij de volgende meteropname de meterstanden correct doorgeeft, verrekenen we het juiste verbruik automatisch. Wil je de meterstanden toch aanpassen? Dan kan je ons een foto van de meter sturen om de factuur aan te passen. We zullen dan een rechtzetting aanvragen bij de netbeheerder.
Bij een slotfactuur als gevolg van een verhuis, is het wel erg belangrijk dat we in het bezit zijn van de juiste meterstanden. Als dit niet het geval is stuur je ons best een ingevuld en dubbel ondertekend energieovernamedocument zodat we een aanpassing van de meterstanden kunnen aanvragen bij de netbeheerder. Alleen met dit document kan je een aanpassing van je slotfactuur aanvragen.
Je kan ons in beide gevallen een foto en/of energieovernamedocument met de correcte standen doorsturen. Daarna vragen wij een aanpassing van je standen aan bij de netbeheerder. Vanaf het moment dat we een bevestiging ontvangen van hem, maken we een nieuwe factuur op en annuleren we de foutieve factuur. Meer informatie kan je vinden in ons blogartikel.
Het eerste wat je moet doen is de meterstanden controleren. Dit kan je doen op de tweede pagina van onze factuur. Als de standen geschat zijn, vergelijk je ze best met de huidige meterstanden. Zijn de meterstanden op de factuur hoger dan die van vandaag? Dan heeft de netbeheerder ze te hoog geschat. Je kan ze dan laten aanpassen.
Een van de redenen kan zijn dat de periode van de factuur een winterperiode is. Het verbruik ligt dan hoger terwijl je een voorschot betaalde dat gebaseerd is op een gemiddeld jaarlijks verbruik. Dit resulteert dan in een hogere afrekenings- of slotfactuur.
Daarnaast is het mogelijk dat je een te lage voorschotfactuur betaalde. We passen je voorschot altijd automatisch aan nadat we een afrekening opmaakten. Je kan op de laatste pagina van de afrekening altijd het nieuwe voorgestelde voorschotbedrag raadplegen. Je kan het natuurlijk ook altijd aanpassen via myMega.
We maken een voorschot op om je verbruik voor een bepaalde maand te dekken. Die brengen we dan opnieuw in mindering op je afrekeningsfactuur als er aan één voorwaarde voldaan is: je afrekeningsperiode moet meer dan de helft van de voorschotperiode bevatten. We leggen dit even uit aan de hand van een voorbeeld.
Stel dat 10 april de einddatum is van je afrekeningsperiode. In dit geval verrekenen we het voorschot van april niet in je afrekening. De helft van de maand april is 15 dagen, terwijl de periode van de afrekening maar tot 10 april gaat. Dit voorschot zullen we dan in mindering brengen op de volgende afrekenings- of slotfactuur. Dit is ook het geval bij een driemaandelijks voorschot.
Voor de opmaak van je afrekenings- en slotfactuur berekenden we inderdaad de echte kosten en voorschotten zonder btw. Op die manier komen we te weten of je te veel of te weinig btw betaalde via je voorschotten. Die btw trekken we dan af of tellen we bij op de afrekening om het uiteindelijke te betalen of te ontvangen bedrag te weten te komen.
De vaste vergoeding is een abonnementskost voor het beheer van je energiecontract. We verrekenen die per begonnen contractjaar. Als je ons dus tijdens het contractjaar verlaat, zullen we je vragen om de volledige vaste vergoeding te betalen. Je moet weten dat we je energie al reserveren voor je contractjaar begint. Als je ons vroegtijdig verlaat, zitten we met een overschot aan energie. Dit is één van de redenen dat we de vaste vergoeding volledig aanrekenen.
Als we je contract niet met de afgesproken meterstanden kunnen afsluiten, moeten we een Move Out Zonder Afspraak (MOZA) lanceren. Hiermee beëindigen we je contract dan één maand later. Binnen die periode zal de netbeheerder een bericht sturen naar de overnemer om hem/haar te laten weten dat er op dat moment geen leverancier is voor het leverpunt.
In dat geval is het dus mogelijk dat de einddatum van je slotfactuur niet overeenkomt met de effectieve overnamedatum. We kunnen de einddatum dan ook niet meer aanpassen. Dit is ook het geval als de overnemer zich inschreef met de foute startdatum.
Dit is geen groot probleem. We verrekenen het overgrote deel van de energiekosten namelijk aan de hand van de verbruikte kilowatturen. Als je energiecontract dus wat langer doorliep dan normaal heeft dit quasi geen invloed op de totale energiekost.
Ja! We verrekenen de bedragen van jouw creditnota(s) automatisch met die van jouw factuur/facturen. Dat betekent dat we het verschil berekenen tussen wat wij jou moeten terugbetalen en het openstaand bedrag in jouw klantendossier.
Na de verrekening zijn er twee mogelijke situaties:
Ja!We verrekenen de bedragen van jouw creditnota(s) automatisch met die van jouw factuur/facturen. Dat betekent dat we het verschil berekenen tussen wat wij jou moeten terugbetalen en het openstaand bedrag in jouw klantendossier.
Na de verrekening zijn er twee mogelijke situaties:
Het is belangrijk om te weten dat de terugbetaling plaatsvindt op de datum die vermeld staat op jouw creditnota: facturen met een vervaldatum die later valt dan de vervaldatum van jouw creditnota worden dus niet verrekend met het door ons terug te betalen bedrag. Facturen die na de creditnota vervallen, moeten dus worden betaald via domiciliëring of overschrijving.
Als je via domiciliëring betaalt zijn we sowieso in het bezit van je rekeningnummer. We zullen het bedrag van je creditnota dan terugstorten op die rekening.
Betaal je via overschrijving? Dan vragen we om je rekeningnummer te bevestigen. Je kan dit makkelijk doen via myMega of door ons een e-mail te sturen via info@mega.be.
Ook als je al meerdere keren betaalde met hetzelfde rekeningnummer vragen we je om dit te doen. Het gebeurt namelijk dat klanten met verschillende rekeningen hun facturen betalen. Daarom vragen we aan onze klanten die met overschrijving betalen om hun rekeningnummer voor terugbetaling te bevestigen.
Het is mogelijk dat we niet in het bezit zijn van de juiste bankgegevens om de terugbetaling uit te voeren.
Als je via overschrijving betaalt, vragen we je om jouw rekeningnummer te bevestigen via jouw persoonlijke myMega klantenzone.
Het is namelijk mogelijk dat we het bedrag wel terugbetaalden, maar op een ander rekeningnummer. Gebruik je meerdere rekeningnummers? Kijk dan zeker de verrichtingen op al jouw rekeningen goed na.
Je kan je facturen betalen via overschrijving of via domiciliëring. De betaalmethode kan je op elk moment aanpassen via je online klantenzone myMega.
Dan kan je dit doen via myMega of door ons een domiciliëringsmandaat te bezorgen via de post op het adres Vaartstraat 167, 3000 Leuven.
Let op! Het kan enkele dagen duren vooraleer je domiciliëring actief is. We sturen je een bevestiging via e-mail zodra je domiciliëring actief is in ons systeem. Voordat je die bevestiging ontvangt, vragen we je om de facturen nog via overschrijving te betalen. Als je meer informatie wil over de status van je domiciliëring kan je onze klantendienst contacteren via e-mail (info@mega.be) of telefoon (016/67 60 60).
Dan kan je de domiciliëring direct activeren in je inschrijving. Je moet alleen je goedkeuring geven en je rekeningnummer invullen.
We zullen de aanvraag tot betaling via je domiciliëring geen tweede keer aanbieden bij je bank. Zo proberen we te vermijden dat de bank je extra administratieve kosten zal aanrekenen. We vragen je in dit geval om het bedrag over te schrijven op onze rekening. Je kan alle betalingsgegevens vinden op de factuur zelf (bv. ons rekeningnummer, mededeling, ...). De uiterste betaaldatum van de factuur is altijd 18 dagen na de factuurdatum. Die datum kan je rechtsboven terugvinden op de factuur.
Je kan dit ofwel aanpassen via myMega ofwel door een domiciliëringsmandaat in te vullen en dit te sturen naar het adres Vaartstraat 167, 3000 Leuven. Als we het rekeningnummer hebben aangepast in ons systeem, sturen we je een bevestiging via e-mail.
Dit komt waarschijnlijk doordat de betaling en herinnering elkaar gekruist hebben. Het zou kunnen dat we de betaling nog niet hadden ontvangen op het moment dat we de herinneringsbrief verstuurden. Als je de betaling uitvoerde voor de fact(u)ur(en) die we vermeldde(n) op de herinneringsbrief, mag je die brief negeren. Kijk dus altijd goed na voor welke factuur je een herinnering krijgt en of je die factuur effectief betaalde.
Je kan hiervoor een e-mail sturen naar info@mega.be. We helpen je graag verder! Let op: 't is niet mogelijk om een afbetalingsplan op te maken voor voorschotfacturen. Dit is alleen mogelijk als je contract beëindigd is. Verder is het wel mogelijk om een afbetalingsplan op te stellen voor afrekenings- en slotfacturen.
Ja, we kunnen de uiterste betaaldatum uitstellen met maximum een maand. Dit kan alleen:
Het is ook belangrijk om te weten dat het combineren van een afbetalingsplan en uitstel van betaling niet mogelijk is.
Hieronder kan je onze bankgegevens vinden:
Power Online nv (Mega)
Rue Natalis 2 - 4020 Luik
IBAN: BE96 3631 2058 6905
BIC: BBRUBEBB
Er zijn eigenlijk twee grote categorieën: de tarieven die wij bepalen & de kosten van de netbeheerder en overheid. Kosten bepaald door Mega Energieprijs: dit is de prijs die je betaalt voor je energie. Afhankelijk van welk type meter je hebt, geniet je van een enkelvoudig, tweevoudig (dag en nacht) of exclusief nachttarief. Vaste vergoeding is een abonnementskost die we o.a. aanrekenen voor onze dienstverlening, het beheer en administratie van je dossier, de reservatie van je elektriciteit en gas, etc. Bijdrage groene stroom en WKK: we verrekenen deze kost om te kunnen voldoen aan bepaalde richtlijnen voor de aankoop van groenestroom- en WKK-certificaten. Die bijdrage is alleen van toepassing op je elektriciteitscontract. Kosten bepaald door de netbeheerder en overheid Nettarieven: dit zijn kosten voor de distributie en transport van je energie via het net. De huurprijs van de energiemeter maakt ook deel uit van dit onderdeel. Taksen en heffingen: hier hebben we het over de belastingen van de overheid. Ook het prosumententarief behoort tot deze categorie. De nettarieven, taksen en heffingen zijn bij alle leveranciers hetzelfde omdat het de netbeheerders en overheden zijn die deze kosten bepalen. Mega maakt dus één globale energiefactuur op en stort de desbetreffende kosten door naar de juiste instellingen.
Zodra de netbeheerder jouw inschrijving en verandering van leverancier valideert, ontvang je jouw contract via e-mail of per post. Je vindt jouw tariefkaarten als bijlage bij je contract en je kunt deze ook steeds raadplegen in je online myMega klantenzone. Ook de hernieuwingstarieven worden minstens twee maanden voor het einde van jouw contract in je myMega klantenzone gepubliceerd. Je ontvangt de nieuwe tariefvoorwaarden voor deze hernieuwing binnen dezelfde periode ook via e-mail of per post.
Voor je energietarief kan je kiezen tussen een vaste of variabele energieprijs. We hebben het hier voor alle duidelijkheid enkel over de eenheidsprijs die je betaalt voor je energie en niet over de vaste vergoeding, nettarieven of taksen.
Een vaste energieprijs verandert niet tijdens de looptijd van je contract. Zo bouw je iets meer zekerheid in en moet je geen rekening houden met prijsschommelingen. Bij Mega kan je ervoor kiezen om je energieprijs vast te leggen voor 1, 3 of 5 jaar. Tip: je legt best je tarief vast op een moment dat de prijzen laag zijn.
Kies je voor een variabele energieprijs, dan indexeren we je prijs driemaandelijks. Dit wil zeggen dat we de energieprijs elke 3 maanden herzien. Op je jaarlijkse afrekeningsfactuur gebruiken we dan een gewogen gemiddelde van alle variabele prijzen binnen de betreffende periode. Een variabele prijs kan interessant zijn als je denkt dat de prijzen in de nabije toekomst zullen dalen.
Ja! Je kan altijd een tariefwijziging aanvragen. Dit kan je makkelijk doen door een e-mail te sturen naar info@mega.be.
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat we de korting niet meteen verrekenen op het voorschot. Om de korting effectief te krijgen, moet je eerst voldoen aan bepaalde voorwaarden. Die kortingsvoorwaarden verschillen afhankelijk van welk tarief je geniet. Daarom raden we je aan om ze eerst na te lezen. Je kan ze vinden op je tariefkaarten.
Het sociaal tarief is een tarief dat vastgelegd is door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) om energieverbruikers met een lager inkomen of financiële moeilijkheden te beschermen. Dit tarief is gelijk in het hele land, bij elke leverancier en netbeheerder. Vanaf 1 juli 2020 verandert het sociaal tarief elke drie maanden. Je kan hier een link vinden naar de tarieven voor elektriciteit en gas. Voor alle vragen over het sociaal tarief kan je contact opnemen met de FOD Economie: Contact Center van de FOD Economie Tel. (gratis): 0800 120 33 (van 9u tot 17u) Fax (gratis): 0800 120 57 E-mail: info.eco@economie.fgov.be https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/energieprijzen/sociaal-tarief/sociaal-tarief-voor
Als je wil genieten van het sociaal tarief moet je ten eerste al een klant zijn die een energiecontract heeft voor eigen verbruik of een huurder zijn van een sociaal appartement. Daarnaast heb je recht op het sociaal tarief als je (of ieder ander persoon die officieel bij jou woont) bijvoorbeeld geniet van een:
Het sociaal tarief is daarentegen niet van toepassing voor:
Op het einde van de maanden januari, april, juli en oktober, laat de FOD ons weten welke nieuwe klanten recht hebben op het sociaal tarief. Dat gaat altijd over klanten waarvan het contract in de 3 voorgaande maanden van start ging. Om deze reden is het dus mogelijk dat we je factuur niet meteen aanpassen. We geven even een voorbeeld: Het contract van meneer X startte op 1 maart 2020. De FOD laat ons dan op het einde van de maand juli 2020 weten welke klanten recht hebben op het sociaal tarief. Pas vanaf dit moment zullen we de voorschotfactuur van meneer X aanpassen. Wijzigde je factuur niet na deze periode? Dan hebben we mogelijk je attest niet ontvangen. Maar geen zorgen, je mag in dat geval een bewijs sturen dat je recht hebt op sociaal tarief naar info@mega.be. Waar kan je het attest verkrijgen? Afhankelijk van de situatie: Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid Directie generaal Personen met een handicap Administratief Centrum Kruidtuin - Finance Tower Kruidtuinlaan 50 1000 Brussel Tel.: 0800 987 99 Fax: 02 509 81 85 Online: https://forms.handicap.fgov.be/nl Het OCMW van je regio De Federale Pensioendienst Zuidertoren - Europaesplanade 1 1060 Brussel Tel.: 1765 of 02/529 30 01 Fax: 02/529 39 21 E-mail: info@rvponp.fgov.be
Voor de start van je contract sturen we je een e-mail met je contract, tariefkaarten en toegang tot je online klantenzone myMega. Daarnaast kan je ook op elk moment je contract(en) raadplegen via myMega.
Na je inschrijving ontvang je meteen een inschrijvingsbevestiging. Ons systeem zal dan nagaan of we alle nodige informatie hebben om je contract op te starten. Als we nog niet in het bezit zijn van alle info, contacteren we je telefonisch of via e-mail. 't Is pas als we alle gegevens hebben dat we een bericht sturen naar de netbeheerder om je contract op te starten. Op het moment dat de netbeheerder deze overstapt valideert, sturen we je een contractbevestiging.
De netbeheerder vraagt de meterstanden alleen op bij een leverancierswissel. Normaal gezien ontvang je enkele dagen voor je contract begint een bericht van hem om de meterstanden door te geven. Het kan ook dat je dit enkele dagen na de start van je contract ontvangt.
Eerst ga je best na of je effectief overgestapt bent. Als je een contractbevestiging hebt ontvangen van Mega, namen we je contract succesvol over. Daarna raden we je aan om na te kijken over welke periode die factuur gaat. Als het gaat over een periode wanneer je nog klant was bij je oude leverancier, zal je die factuur moeten betalen. Je oude leverancier zal dat voorschot dan verrekenen in de slotfactuur. Zo'n slotfactuur ontvang je sowieso nadat je ben overgestapt. Hiermee verrekent je oude leverancier je verbruik tot de dag dat je overstapte naar Mega. Als het niet gaat over een periode wanneer je nog klant was, kan je je oude leverancier vragen om de factuur te annuleren. Betaalde je die factuur al? Niet erg! Dan zullen ze die automatisch verrekenen in je slotfactuur.
Vanaf de verzenddatum van de contractbevestiging heb je 14 kalenderdagen de tijd om je contract te annuleren. Als je die termijn niet overschreden hebt, kan je je contract annuleren via e-mail (info@mega.be) of telefoon (016/67 60 60). Zijn de 14 dagen voorbij? Dan is het helaas niet meer mogelijk om je contract te annuleren.
Ja, we verlengen je contract automatisch! Minstens twee maanden voor de hernieuwing van jouw contract brengen we je via e-mail of per post op de hoogte van je nieuwe tariefvoorwaarden. Jouw hernieuwingstarief wordt op dat moment ook gepubliceerd in je myMega klantenzone. Het product dat we voorstellen voor de hernieuwing is altijd het voordeligste product dat equivalent is aan jouw huidig contract. We houden hierbij (in de mate van het mogelijke en afhankelijk van het aanbod op dat moment) rekening met de tariefsoort (vast of variabel), de energiesoort, het serviceniveau en de looptijd van het contract.
Stuur dan gewoon een e-mail naar info@mega.be. We helpen je graag verder!
't Is geen probleem voor ons om een offerte op te maken voor je nieuwe tarief. We kunnen makkelijk de jaarlijkse kost berekenen zodat je die kan vergelijken met je huidig tarief of tarieven van andere leveranciers. Laat ons dit weten via info@mega.be en we bezorgen je een persoonlijk offerte. Let op! 't Is niet zo dat je voorschot meteen zal veranderen als je nieuwe tarief actief wordt. We verrekenen je verbruik in de afrekeningsfactuur wel aan het nieuwe tarief, maar het voorschot veranderen we alleen automatisch na een afrekening.
Je kan dit makkelijk aanpassen in je online klantenzone myMega. Je ontvangt een bevestigingsmail als we het aangepast hebben in ons systeem.
De contracthouder van een energiecontract is een fysieke persoon of onderneming en heeft een juridische waarde. Het is daarom niet mogelijk om zomaar de naam en geboortedatum aan te passen. Kleine schrijffouten kunnen we natuurlijk wel aanpassen. Stuur dan gerust een e-mail op info@mega.be. Wil je de contracthouder toch veranderen? Dan kan je eenenergieovernamedocument invullen tussen de twee partijen. Je kan ons dit bezorgen via info@mega.be. We zullen dan een nieuw contract moeten opmaken vanaf de afgesproken meterstanden.
myMega is de online klantenzone van Mega. Je hebt er als Mega-klant toegang tot heel wat nuttige informatie. Als je bovendien een vraag hebt, kan je er misschien zelf het antwoord op vinden. Zo kan je er: je voorschot wijzigen je verbruik opvolgen je energiefacturen raadplegen je gegevens aanpassen je betalingen nakijken ...
Als je overstap bevestigd is door de netbeheerder sturen we je samen met je contractbevestiging ook je inloggegevens voor myMega. Je geeft je klantennummer als gebruikersnaam en een persoonlijk wachtwoord in. Hiermee heb je op elk moment toegang tot je online klantenzone.
Ten eerste kan je zoeken in je mailbox naar de e-mail met je inloggegevens die je van ons ontving voor de start van je contract. Heb je je wachtwoord in het verleden veranderd, maar weet je het nu niet meer? Dan kan je altijd naar myMega gaan en daar klikken op "Wachtwoord vergeten". We sturen je dan een e-mail zodat je je wachtwoord opnieuw kan instellen.
Vanaf het moment dat je netbeheerder je overstap bevestigt, sturen we je samen met je contract je inloggegevens voor myMega. Als je nog geen contract van Mega hebt ontvangen, kan je dus ook nog niet inloggen op je online klantenzone.
Opm. Als je een nieuwe of gesloten meter laat openen ontvang je pas een contract als je netbeheerder de meter effectief geopend heeft. Ook op dat moment zal je je gegevens van je online klantenzone ontvangen.
De EAN-code is een uniek nummer dat gelinkt is aan je energiemeter. Het begint altijd met 54 en bestaat uit 18 cijfers. Je kan de EAN-code terugvinden op je contract of facturen. Het is ook belangrijk om te weten dat je EAN-code gekoppeld is aan je adres. Als je dus bijvoorbeeld verhuist zal je EAN-code op je nieuwe adres verschillen van de code op je oude adres.
Let op! Het EAN-nummer is niet hetzelfde als het meternummer. Het meternummer staat op je energiemeter, terwijl dat voor de EAN vaak niet het geval is.
Het meternummer kan je vinden op je energiemeter. De exacte plaats verschilt voor een "standaard" energiemeter en een digitale meter. Standaard meter Bovenaan de meter staan de meterstanden. Daaronder, naast "N°", kan je het meternummer aflezen. Op een aardgasmeter staat het meternummer bovenaan en de standen onderaan. Digitale meter Op een digitale meter zie je heel duidelijk een barcode staan. Daaronder staat het meternummer.
De netbeheerder neemt sowieso één keer per jaar de meterstanden op. Wanneer dat exact is hangt af van de gemeente waar je woont.
Als klant van Mega kan je via myMega te weten komen wanneer de netbeheerder je standen zal opvragen. Je kan dat nakijken op de pagina "Mijn Verbruik". Verder is het mogelijk om de facturen die je in het verleden ontving te controleren. Als je bijvoorbeeld de voorbije jaren altijd een afrekening ontving in de maand juli zal de netbeheerder je standen jaarlijks in juni of juli opnemen.
Het is ook belangrijk om te weten dat de netbeheerder je meterstanden opneemt als hij werken uitvoert aan de meter, je overschakelt van een analoge naar digitale meter of de netbeheerder de meter afsluit. Je zal dan ook een afrekeningsfactuur ontvangen.
In dat geval neem je best contact op met je netbeheerder. Weet je niet wie je netbeheerder is? Kom het hier te weten!
Het merendeel van de Belgische verbruikers heeft nog een analoge meter. Vanaf 1 juli 2019 installeert de netbeheerder echter stelselmatig digitale meters.
Binnen die twee categorieën heb je enkelvoudige en tweevoudige meters. Daarnaast bestaan er ook nog exclusieve nachtmeters.
Een enkelvoudig type heeft één teller, die zowel overdag als 's nachts draait. Je betaalt hetzelfde tarief doorheen de dag.
Een tweevoudige meter heeft twee tellers: één voor het dagtarief en één voor het nachttarief. Het dagtarief ligt altijd iets hoger dan het nachttarief. In het algemeen geldt het nachttarief van maandag tot en met vrijdag tussen 22 uur en 7 uur én in het weekend. In sommige gemeentes is het nachttarief van kracht van 21 uur tot 6 uur en in het weekend.
Een exclusieve nachtmeter is aangesloten op een ander circuit en is uitsluitend 's nachts actief. Je mag alleen verwarmingstoestellen aansluiten (bv. warmwaterboiler, vloerverwarming) op zo'n meter.
Wil je:
Heel uitzonderlijk komt het voor dat een klant zich inschrijft met de verkeerde EAN-code. Dit is helaas snel gebeurd. We raden je dan aan om het meternummer na te kijken. Je kan die vinden op je energiemeter. Aan de hand van dat nummer kunnen we nagaan wat dan wel de juiste EAN-code is.
Stuur ons gerust een e-mail (info@mega.be) met die informatie of contacteer ons telefonisch (016/67 60 60) zodat we je probleem kunnen oplossen. Woon je bijvoorbeeld in een appartementsblok, maar weet je niet zeker welke meter van jou is? Dan kan je de elektriciteit of gas even uitschakelen zodat je kan nagaan of er bij je thuis echt geen energie is.
Nee, dat is niet nodig. Je netbeheerder stuurt alle nodige informatie, inclusief meterstanden, automatisch naar ons. Daarna moeten we een afrekening opmaken voor je verbruik via de "oude" meter. We versturen die binnen de 8 weken nadat we je meterstanden ontvingen van de netbeheerder.
Een budgetmeter is een elektriciteits- of gasmeter met een elektronisch systeem dat een herlaadbare kaart kan uitlezen. Hiermee heb je toegang tot elektriciteit (en gas in Wallonië) voor een bepaald bedrag dat je op voorhand hebt gestort op die kaart. Om elektriciteit (en aardgas in Wallonië) te kunnen verbruiken, moet je de kaart in de meter steken. Zodra je het volledige bedrag hebt verbruikt, valt de meter uit en moet je de kaart herladen in een oplaadpunt (bv. OCMW, kantoor distributienetbeheerder, boekhandel, etc.).
Ja! Om energie te kunnen verbruiken met een budgetmeter moet je de herlaadkaart in de budgetmeter steken. Je betaalt dan een bepaald tarief per kWh. Dit is een gemiddelde prijs die ingesteld is in je meter. Je kan energie verbruiken aan dit gemiddelde tarief, voor het bedrag dat je stortte op de kaart.
Met een budgetmeter betaal je je energieverbruik op voorhand. Het ingestelde, gemiddelde tarief komt meestal niet overeen met het tarief van je leveringscontract met je leverancier. Het is voor de netbeheerder onmogelijk om al die tarieven per klant in te stellen in de verschillende budgetmeters.
We verrekenen daarom via de afrekening het verschil tussen het tarief van je contract en het ingestelde, gemiddelde tarief in je budgetmeter.
Stuur ons hiervoor gewoon je energieovernamedocument. Daarmee kunnen we een aanvraag tot deactivering indienen bij je netbeheerder. Je netbeheerder stuurt je dan een deactiveringskaart die je in je meter kan steken. Na de deactivering maak je opnieuw gebruik van de "gewone" energiemeter.
Het is een systeem dat de netbeheerder monteert op de elektriciteitsmeter van particuliere klanten uit Brussel die in gebreke blijven met de betaling van hun facturen. Het beperkt het bruikbare vermogen tot 10 ampère. Als de verbruiker te veel apparaten met een hoge stroomsterkte op hetzelfde moment gebruikt, schakelt de vermogensbegrenzer de stroom uit.
Stuur ons hiervoor gewoon je energieovernamedocument. Daarmee kunnen we een aanvraag tot deactivering indienen bij je netbeheerder. Daarna moet je een afspraak maken met de netbeheerder om de vermogensbegrenzer te laten verwijderen.
1 Eerst moet je een nieuwe aansluiting aanvragen bij je netbeheerder. 2 Nadat je netbeheerder je aanvraag heeft gevalideerd, stuurt hij je een bevestiging met de EAN-code van je nieuwe meter.
3 Met die code doe je dan een nieuwe inschrijving bij Mega. Op de tweede pagina duid je aan bij de staat van de meter dat het een "nieuwe meter" is.
4 Vanaf het moment dat we je inschrijving bevestigd hebben kan je een afspraak maken met de netbeheerder om de meter effectief te openen.
Volg ons stappenplan om je nieuwe meter op de juiste manier te openen en toegang te hebben tot elektriciteit en gas.
Je kan dit makkelijk opzoeken op de website van de VREG of door je postcode hier in te geven.
Je moet je zonnepanelen aanmelden via je netbeheerder. Hij geeft automatisch al je gegevens door aan je energieleverancier. Het is dus niet nodig om ons te contacteren om je zonnepanelen te registreren. Je kan wel op elk moment je voorschot aanpassen omdat je door je zonnepanelen minder zal verbruiken.
Als je gebruik maakt van het terugdraaiende systeem zal je teller terugdraaien als je elektriciteit produceert via je zonnepanelen. Op die manier compenseert de opgewekte stroom je verbruik. Je hoeft in dit systeem de geproduceerde elektriciteit niet meteen te verbruiken. Met een terugdraaiende meter zal je ook prosumententarief betalen voor het gebruik van het net. Let op: in Vlaanderen is een terugdraaiende teller alleen nog mogelijk in combinatie met een oude, analoge meter. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië kan je meter wel nog terugdraaien als je een digitale meter hebt.
Als je in Vlaanderen woont en een analoge meter hebt, kan je nog gebruik maken van het principe van de terugdraaiende teller.
Een tweevoudige meter verdeelt dan je totale verbruik in dag- en nachtverbruik.
Je teller draait terug als je stroom produceert via je zonnepanelen. De zon schijnt natuurlijk altijd overdag. Daardoor zal je dagteller terugdraaien. Je nachtteller draait 's nachts niet terug omdat er dan geen zonneschijn is. Die teller registreert je verbruik en productie tijdens het weekend en op feestdagen. Als de zon tijdens die momenten schijnt, draait je teller terug.
Vlaanderen:
Als je al een digitale meter hebt zal je verbruik en productie niet meer via de terugdraaiende teller verrekend worden. Het Grondwettelijk Hof besliste namelijk dat zonnepaneleneigenaars het systeem niet meer kunnen gebruiken in combinatie met een digitale meter. Na deze uitspraak besliste Fluvius en de Vlaamse regering dat zonnepaneleneigenaars tot eind 2025 uitstel kunnen aanvragen voor de installatie van een digitale meter (en dus ook de inwerkingtreding van het nieuwe systeem).
Brussel:
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft de terugdraaiende teller gedeeltelijk van kracht. Hier zijn het de kilowatturen elektriciteit die je afneemt van het net die de nettarieven bepalen. Daarnaast is het terugdraaiende systeem nog altijd van toepassing voor de andere elementen van je factuur (bv. de energieprijs).
Wallonië:
Ten zuiden van de taalgrens blijft de terugdraaiende teller bestaan. Vanaf 1 oktober 2020 betaalt de Waalse verbruiker wel het prosumententarief.
Brussel
Men raadt vaak aan om een tweevoudige meter te installeren om je elektriciteitsfactuur te doen dalen. In het geval van een zonnepaneleninstallatie is dat advies echter niet helemaal correct. De tweevoudige meter kan een goede optie zijn wanneer je zonnepanelen je jaarlijks verbruik niet kunnen dekken (dat is vooral het geval voor wie in Brussel woont, waar de daken vaak kleiner zijn of zich in de schaduw bevinden en voor wie het compensatieprincipe niet langer van toepassing is). In dat geval, verbruik je best zoveel mogelijk overdag en geniet je ‘s nachts van het daltarief.
Wallonië
Het is bij een zonnepaneleninstallatie eerder aangeraden om een enkelvoudige, normale meter te installeren. De zonnepanelen zijn immers ontworpen om het jaarlijks verbruik volledig te dekken.
We geven een voorbeeld met enkele cijfers :
Stel je voor dat je een jaarlijkse productie hebt van 4000kWh (3000kWh in de week en 1000kWh in het weekend) en een jaarlijks verbruik van 4500 kWh.
Als de netbeheerder een digitale meter installeert, sturen ze automatisch de eindstanden van je analoge meter ("oude" meter) naar je energieleverancier. Je ontvangt dan een tussentijdse afrekening voor de hoeveelheid kWH die je verbruikte en produceerde via het terugdraaiende systeem. Je verliest dus geen stroom die je voor de installatie opwekte.
Na de installatie van de digitale meter kom je automatisch terecht in het nieuwe telsysteem. We raden dan aan om zoveel mogelijk energie te verbruiken terwijl je stroom produceert. Zo haal je het grootste rendement uit je zonnepanelen.
Ja! Het is voldoende om ons de informatie omtrent je installatie te bezorgen alsook het verbruik dat vermeld staat op de offerte van de installatie. Wij zullen vervolgens je voorschot aanpassen. Je kan deze aanvraag rechtstreeks in je myMega klantenzone indienen.
Als je nog gebruik maakt van een terugdraaiende teller, raden we je aan om over te stappen in de maand van je jaarlijkse meteropname. Dit is de maand wanneer je elk jaar een afrekening ontvangt van je leverancier. Weet je niet wanneer dat is? Je kan dit nakijken in je online klantenzone. Omdat je leverancier bij de overstap een afrekening opmaakt is het belangrijk dat je in de juiste maand overstapt. Daardoor verlies je geen opgewekte stroom of zal je geen extra verbruik moeten betalen als je consumptie groter was dan je productie.
Heb je geen teller meer die terugdraait, dan maakt het niet meer uit wanneer je verandert van leverancier. Wil je overstappen naar Mega, dan doe je dat best zo snel mogelijk. Hoe sneller je kan genieten van onze goedkopere tarieven, hoe beter!
Een prosument is een consument die betrokken is bij de productie van het product dat hij/zij verbruikt. Het is een samentrekking van de woorden "producent" en "consument".
In de energiesector zijn prosumenten mensen die elektriciteit produceren via fotovoltaïsche zonnepanelen, eigen windmolens, een hydraulische installatie of warmtekrachtcentrale.
Het prosumententarief is dus een jaarlijkse, forfaitaire vergoeding die gerelateerd is aan de kost van de distributienetbeheerder (DNB).
Vroeger genoten eigenaars van zonnepanelen in Wallonië van het compensatieprincipe. Wanneer deze mensen evenveel elektriciteit gebruikten als ze zelf op het distributienet injecteerden, moesten ze niets betalen voor hun gebruik van het distributienet. Dit systeem werd door veel netgebruikers gezien als oneerlijk. Daarom ontstond er in Wallonië een nieuwe taks voor zonnepanelen: het prosumententarief.
Net zoals bij alle taksen doet de leverancier niets anders dan ze toepassen. Aangezien elke regio een andere distributienetbeheerder heeft, zal de taks dus ook anders zijn van persoon tot persoon.
Er kunnen twee soorten berekeningen worden toegepast: (CWaPE)
-Je hebt een digitale of bidirectionele meter: De proportionele afnametarieven (€/kWh) voor de distributie en het transport worden, samen met relatieve toeslagen, toegepast op het bruto volume elektriciteit afkomstig van het distributienet. Een meter die de afname van het net en injectie op het net apart meet, moedigt prosumenten aan om meer energie te gebruiken op de momenten waarop deze geproduceerd wordt door hun productie-installatie en zo dus meer zelfvoorzienend te zijn. Deze verhoging van het eigen verbruik zorgt er enerzijds voor dat de factuur van de prosument lager is en anderzijds dat er meer hernieuwbare energie op het distributienet komt zonder dat er hier bijkomende investeringen voor gedaan moeten worden. Het voordeel is dus dubbel: voor de prosument en voor de maatschappij.
Dankzij de meter die de afname van het net en de injectie op het net apart meet, geniet de prosument van een tarief dat preciezer is afgesteld op zijn effectieve gebruik van het net.
-Je hebt een analoge meter: Een specifiek capaciteitstarief uitgedrukt in EUR/kWh (= prosumententarief) wordt toegepast op het maximale AC-vermogen van jouw productie-installatie. Bovenop dat forfaitair tarief worden de proportionele afnametarieven voor de distributie en het transport alsook de relatieve toeslagen toegepast op het bruto volume elektriciteit afkomstig van het distributienet.
Het is een virtueel certificaat dat prosumenten (personen die zowel energie produceren als consumeren) kunnen verkopen om zo een vergoeding te krijgen voor de energie die ze via hun zonnepanelen terugstuurden naar het net. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Die hangen af van de regio waar je woont.
Vlaanderen:
Als je installatie gekeurd is na 14 juni 2015 en het vermogen ervan kleiner is dan 10 kW, heb je geen recht meer op groenestroomcertificaten. Heb je toch een oudere installatie? Neem dan zeker een kijkje op de website van de Vlaamse overheid.
Wallonië:
Ten zuiden van de taalgrens zijn groenestroomcertificaten ook afgeschaft voor installaties < 10 kW die gekeurd zijn na 1 maart 2014. Meer informatie vind je op de website van de Waalse overheid.
Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
In Brussel blijven de groenestroomcertificaten van kracht voor alle soorten installaties. Liet je je installatie na 1 januari 2021 keuren? Dan zal Brugel, de Brusselse regulator voor de gas- en elektriciteitsmarkt, de certificaten nu wel baseren op het vermogen van je installatie.
Wij kopen alleen groenestroomcertificaten (GSC) aan in Wallonië. Je ontvangt het bedrag binnen de 10 werkdagen na de ontvangst van je certificaten op ons Cwape-account.
Procedure:
Om over te gaan tot de overdracht van je GSC van jouw Cwape-account naar ons Cwape account, doe je het volgende:
Je kan een terugleveringscontract afsluiten bij Mega door je bij ons in te schrijven. Zodra je contract voor energieverbruik is gevalideerd, bezorgt je netbeheerder ons de nodige informatie en activeren we je terugleveringscontract automatisch (zie volgende vraag).
Naar aanleiding van de beslissing van het grondwettelijk hof op 14/01/2021, is de injectietaks van toepassing op alle Vlaamse klanten met zonnepanelen en een digitale meters. Het gaat om de prijs waaraan Mega de energie die je op het net injecteert aankoopt.
Indien je bent ingeschreven voor een vast product, zal de aankoopprijs van je geïnjecteerde energie ongewijzigd blijven tijdens de duur van je contract. Bij variabele contracten zal de aankoopprijs van je geïnjecteerde energie ook variabel zijn (maandelijks geïndexeerd) en bepaald worden door je type meter.
Raadpleeg de injectietarieven op onze tariefkaarten. De injectietarieven zijn vrijgesteld van BTW.
De prijzen voor elektriciteit en aardgas zijn sinds augustus 2021 niet gestopt met stijgen. De prijzen hebben ongekende hoogtes bereikt en jammer genoeg lijkt die trend zich ook in 2022 voort te zetten. Ter illustratie: de prijzen staan twee keer zo hoog als bij de energiecrisis van 2018 en zijn vertienvoudigd sinds het voorjaar van 2020. Dit heeft te maken met verschillende factoren:
Het type contract zal in dat geval behouden blijven. We bieden momenteel echter geen vaste contracten aan. Daarom zullen we je contract hernieuwen met een gelijkaardig variabel tarief, ook al had je de voorbije periode een vast tarief. Op die manier willen we voorkomen dat je als klant het komende jaar aan de huidige prijzen blijft betalen. Mega houdt de markt in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessanter is om je tarieven vast te zetten.
Ja. Het zijn de prijzen op de energiemarkt die zijn gestegen. De energieleveranciers hebben er dus niet zelf voor gekozen om hun prijzen te verhogen. Alle energieleveranciers moeten hun prijzen daarom aanpassen aan de huidige marktprijzen.
We kunnen de toekomst helaas niet voorspellen. Men verwachtte bijvoorbeeld dat de energieprijzen deze lente zouden dalen. De oorlog in Oekraïne was jammer genoeg niet te voorzien en speelt een belangrijke rol in de huidige energiesituatie. De overheid nam alvast een aantal maatregelen om de energiefacturen van de Belgen te doen dalen. Je leest er alles over op onze blog. We kunnen dus alleen maar hopen dat er zowel op nationaal vlak als op Europees vlak passende maatregelen zullen worden genomen om de burgers door deze crisis heen te helpen. Mega houdt de markt in ieder geval in het oog en we zullen je op de hoogte brengen zodra het opnieuw interessant is om je voorschotbedrag weer aan te passen of om je tarieven weer vast te zetten.
Atrias staat in voor de creatie van een centraal datasysteem voor gegevensuitwisseling tussen alle actoren op de Belgische energiemarkt, maar ook voor het beheer, het onderhoud en de exploitatie daarvan.
Atrias centraliseert en coördineert alle gegevens die via de datasystemen van de distributienetbeheerder en leveranciers worden uitgewisseld. Atrias is een gezamenlijk initiatief van alle Belgische distributienetoperatoren voor elektriciteit en gas: Fluvius, Ores, Sibelga, Resa, AIEG, AIESH, Réseau d’Energie de Wavre en DNB Brussels Airport.
MIG 6 is de naam van een nieuwe generatie van marktprocessen. MIG staat voor "Market Implementation Guide". Het is de handleiding die door de energiemarkt werd opgesteld en die de informatie-uitwisseling beschrijft tussen de distributienetbeheerders en andere marktpartijen.
Doel van MIG 6 is te komen tot een minder foutgevoelige, (kosten-)efficiëntere, klantvriendelijkere werking van de energiemarkt.
Het CMS ‘central market system’ is de naam van het nieuwe centrale datasysteem waar alle distributienetbeheerders en leveranciers mee verbinden. Het systeem werd gebouwd door Atrias in nauwe samenwerking met de energieleveranciers. Het centrale marktsysteem centraliseert en coördineert alle gegevens die via de datasystemen van de distributienetbeheerder en leveranciers worden uitgewisseld. De overstap zorgt ervoor dat energiedata sneller en volgens nieuwe, moderne standaarden tussen alle partijen kunnen worden gedeeld. Dit zal de service naar klanten toe verder verbeteren en in de nabije toekomst nieuwe mogelijkheden brengen.
Klimaatverandering stelt de samenleving voor grote uitdagingen om de leefbaarheid van de planeet voor de komende generaties veilig te stellen. De Europese Unie wil de CO2-uitstoot in de komende decennia stevig terugdringen en wil het continent klimaatneutraal tegen 2050.
De energiesector heeft met het realiseren van de energietransitie een belangrijke rol in dit verhaal te spelen. De energietransitie zal verandering brengen in heel wat domeinen: we evolueren van fossiele naar maximaal hernieuwbare energiebronnen, van centrale naar decentrale energieproductie en van zuiver fysiek aangedreven energienetwerken naar digitaal aangestuurde netwerken. En dat in een landschap waarin het belang van rationeel energiegebruik alleen maar zal blijven toenemen.
In dit volledig nieuwe landschap, en om de overgang ernaartoe goed te kunnen maken, neemt het belang van data in het energiesysteem enorm toe. Het is dan ook cruciaal dat de informatie-uitwisselingen binnen de markt deze trends opvangen. De nieuwe communicatie-afspraken tussen de marktpartijen zorgt voor een energiemarkt die klaar is voor de toekomst en kan mee evolueren.
Het centrale datasysteem en het nieuwe communicatieprotocol leveren veel voordelen voor de leveranciers en distributienetbeheerders. Toekomstige wijzigingen zullen ook sneller en eenvoudiger kunnen worden doorgevoerd. Het centrale datasysteem biedt ook één toegangspunt voor alle leveranciers waardoor het uitwisselen van de verbruiksdata sneller en uniform verloopt.
Het centrale datasysteem is belangrijk voor de uitrol op grote schaal van gloednieuwe mogelijkheden in de komende maanden en jaren. Enkele voorbeelden zijn:
Alle Belgische energiemarktpartijen: alle Belgische distributienetbeheerders (Fluvius, Ores, Sibelga, Resa, AIEG, AIESH, Réseau d’Energie de Wavre en DNB Brussels Airport) en alle energieleveranciers actief op de Belgische Markt alsook de transmissienetbeheerders (Elia en Fluxys)
De overgang naar het nieuwe systeem wordt betaald door de distributienetbeheerders (met Atrias als onderaannemer). De aanpassingen in de systemen van de leveranciers en de transmissienetbeheerders (Elia, Fluxys) worden bekostigd door elke betrokken partij.
De technische documentatie vind je terug op de website van ATRIAS.
Neen. De overstap op het nieuwe datasysteem heeft geen impact op de levering van energie. Jouw energielevering blijft gegarandeerd.
Je kan nog steeds op elk moment veranderen van leverancier. De verwerking in de systemen achter de schermen kan wel iets langer duren. Het is mogelijk dat de vorige leverancier iets langer voorschotfacturen uitstuurt en je nog geen voorschotfactuur ontvangt van je nieuwe leverancier.
Wij zorgen ervoor dat je niet tweemaal wordt gefactureerd voor dezelfde verbruiksperiode. Zodra de marktsituatie is hersteld, zullen jouw oude leverancier en jouw nieuwe leverancier de situatie regulariseren. Contacteer je leverancier bij vragen rond facturatie.
Ja, technisch kan je dat. Overstappen naar een andere leverancier via een groepsaankoop is eigenlijk niet anders dan bij een 'klassieke' overstap.
Je kan tijdens deze periode zeker verhuizen. Vergeet wel het verhuisformulier, ondertekend door beide partijen, niet te gebruiken. De verwerking in de systemen achter de schermen kan wel langer duren. Het is hierdoor mogelijk dat het versturen van de eindafrekening na het opnemen van de meterstanden iets later gebeurt.
Je kan nog steeds alle energiepremies aanvragen.
Tijdens de overgangsperiode kan je nog steeds een nieuwe zonnepaneleninstallatie en/of batterij aanmelden.
Ook tijdens de transitieperiode kan je een vervanging aanvragen.
Je kan tijdens de transitieperiode nog steeds je pv-installatie deactiveren, verhuizen of wijzigen.
Dat is nog steeds mogelijk. De verwerking in de systemen achter de schermen kan langer duren waardoor de eindafrekening later wordt verstuurd. Bepaalde processen kunnen eveneens tijdelijk onbeschikbaar zijn bij leveranciers tijdens de transitieperiode.
Tijdens deze periode kan je nog steeds nieuwe contracten afsluiten met leveranciers naar keuze.
Als je contract ten einde loopt, word je daar minstens twee maanden op voorhand over verwittigd. Je kan dan de nodige stappen nemen om te verlengen of een ander contract af te sluiten. Ook tijdens de transitieperiode blijft deze procedure doorlopen.
Je kan nog steeds terugleveringscontracten afsluiten. Het is dus nog steeds mogelijk om je overschot aan injectie (productie die je niet zelf gebruikt) van zonnepanelen aan een leverancier te verkopen. De verwerking in de systemen achterliggend kan wel langer duren. Bepaalde processen kunnen eveneens tijdelijk onbeschikbaar zijn bij leveranciers tijdens de transitieperiode.
Je kan nog steeds overstappen op een sociaal tarief. De verwerking in de systemen achterliggend kan langer duren. De verwerking van je aanvraag kan dus meer tijd in beslag nemen dan gewoonlijk.
Je kan nog steeds overstappen op een ander tarief. De verwerking in de systemen achterliggend kan langer duren. De verwerking van je aanvraag kan dus meer tijd in beslag nemen dan gewoonlijk.
Je kan nog steeds overstappen op een dynamisch tarief. De verwerking in de systemen achterliggend kan langer duren. De verwerking van je aanvraag kan dus meer tijd in beslag nemen dan gewoonlijk.
De overstap naar het nieuwe datasysteem heeft geen impact op de werking op het terrein. Het blijft mogelijk om nieuwe meters aan te sluiten, te vervangen en te (her)openen tijdens de overstap naar het nieuwe systeem.
De overstap naar het nieuwe datasysteem heeft geen impact op de werking op het terrein. Het blijft mogelijk om een aansluiting aan te vragen (en uit te voeren) voor gas en/of elektriciteit.
De overstap naar het nieuwe datasysteem heeft geen impact op de werking op het terrein. Meters kunnen afgesloten worden tijdens de transitie. Het is wel mogelijk dat de eindafrekening later komt.
De meteropnames blijven gewoon doorlopen. De verwerking in de systemen achter de schermen kan wel langer duren. Hierdoor zal de jaarlijkse eindafrekening later toekomen dan je gewoon bent.
De automatische en maandelijkse metingen worden ook in deze periode uitgevoerd. De verwerking in de systemen achter de schermen kan vertraging oplopen waardoor de facturatie mogelijks later gebeurt dan gewoonlijk.
De meterstanden van de ‘green meter’ in Brussel worden nog steeds opgenomen. Er is geen impact naar de berekening van groenestroomcertificaten.
Automatisch meteropnames (AMR) worden ook in deze periode uitgevoerd. De verwerking in de systemen achter de schermen kan vertraging oplopen waardoor de facturering mogelijks later gebeurt dan gewoonlijk.
Maandelijkse meteropnames (MMR), voor zowel elektriciteit als gas worden ook in deze periode uitgevoerd. De verwerking in de systemen achter de schermen kan vertraging oplopen waardoor de facturering mogelijks later gebeurt dan gewoonlijk.
Ja. De leveranciers en de distributienetbeheerders blijven correcties en een juiste eindafrekening garanderen. De behandelingstermijnen zullen wel langer zijn dan gewoonlijk.
Het desactiveren van de budgetmeters (CAB) (prepaid) en vermogensbegrenzers(LIMPU) zal verder worden uitgevoerd. De verwerking in de achterliggende systemen kan vertraging oplopen waardoor de facturering mogelijks later gebeurt.
Ja, de klantenservice van de leveranciers blijft tijdens de overgangsperiode operationeel. De dienstverlening kan beperkt worden of activiteiten kunnen worden opgeschort als gevolg van onbeschikbaarheid van de ICT systemen. We raden je aan om eerst de antwoorden op de veel gestelde vragen op de website van je leverancier te raadplegen. Staat je vraag er niet tussen, contacteer dan de klantendienst van je leverancier.
Het kan zijn dat er tijdens de overgangsperiode in november-december meer klantvragen zijn dan normaal. Het kan langer duren dan gewoonlijk voor je antwoord krijgt.
Zoals je weet, rijzen de energieprijzen al maanden de pan uit en stijgen ze nog steeds.
In het licht van de spectaculaire stijging van de energieprijzen (zie de tabel op de website van de CREG) heeft de Belgische federale regering in februari 2022 gestemd voor een verlaging van de btw op de elektriciteitsfactuur. Het gaat om een verlaging van 21% naar 6% die aanvankelijk gedurende 4 maanden geldig zou zijn en die dan werd verlengd tot 31 maart 2023.
Midden maart heeft de overheid besloten om de verlaging naar 6% btw ook toe te passen op de gasfactuur. Aanvankelijk zou de 6% btw op gas geldig zijn voor een periode van 6 maanden die vervolgens werd verlengd ook tot 31 maart 2023.
In februari 2023 viel de beslissing om de btw op energie definitief te verlagen naar 6% voor residentiële klanten. Voor hen gaat het dus niet langer om een tijdelijke maatregel. Voor professionele klanten is dat wel het geval, voor hen eindigt de maatregel op 1 juli 2023.
Het doel van deze verlaging is om de energiefacturen te verlichten voor de consumenten die rechtstreeks en zwaar worden getroffen door deze ongekende situatie op de energiemarkt.
De btw-verlaging naar 6% wordt toegepast voor:
Aanvankelijk had de regering besloten deze btw-verlaging alleen toe te passen op elektriciteit om geen onevenwicht te creëren tussen huishoudens die gas gebruiken en huishoudens die alleen elektriciteit gebruiken.
Daarbij werd echter geen rekening gehouden met de veranderende geopolitieke situatie en de oorlog die momenteel in Oekraïne woedt. Deze gebeurtenissen hebben geleid tot een verdere stijging van de energieprijzen en vooral van de gasprijzen.
Om de Belgische burgers te helpen, heeft de overheid daarom midden maart besloten om de btw-verlaging ook toe te passen op gas.
Residentiële contracten
De 6% btw zal worden toegepast op jouw residentieel elektriciteitscontract voor een periode van 13 maanden, namelijk van 1 maart 2022 tot 31 maart 2023 (aanvankelijk was de maatregel geldig tot 30 juni 2022, maar ze werd een eerste keer verlengd tot 30 september en vervolgens tot het einde van het jaar). De 6% btw op het residentieel gascontract werd initieel toegepast voor een periode van 12 maanden, namelijk van van 1 april 2022 tot 31 maart 2023.. Uiteindelijk werd besloten om het btw-tarief van 6% voor energie definitief toe te passen.
De verlaging zal alle kostenposten van jouw factuur, die onderworpen zijn aan btw, beïnvloeden: de energiekosten van Mega, de kosten voor hernieuwbare energie, transport- en distributiekosten, kortingen,…
Vanwege operationele redenen was de btw-verlaging pas zichtbaar op voorschotfacturen die vanaf 1 april 2022 (voor elektriciteit) en vanaf 1 mei 2022 (voor gas) aan klanten werden gefactureerd of in rekening werden gebracht.
Dat betekent dat jouw voorschotfacturen vóór deze datum nog met een btw-tarief van 21% zullen werden uitgereikt. Wees gerust, dat wil niet zeggen dat je voor jouw verbruik in maart (voor elektriciteit) en/of april (voor aardgas) niet kon profiteren van de 6% btw. Wij hielden hier uiteraard rekening mee tijdens de opmaak van jouw afrekeningsfactuur.
Voorbeeld: Stel dat jouw meterstanden in januari worden opgenomen. In januari 2023 zal jouw afrekeningsfactuur rekening houden met 2 maanden verbruik aan 21% btw en 10 maanden aan 6% btw voor elektriciteit en 3 maanden verbruik aan 21% btw en 9 maanden aan 6% btw voor gas. Of je nu een contract met Mega aangaat in maart 2022, in juni 2022 of dat je klant bent geworden vóór de invoering van deze maatregel, het resultaat blijft hetzelfde: op jouw elektriciteits- en/of gasverbruik zal 6% btw worden geheven gedurende de leveringsmaanden waarop de btw-verlaging van toepassing is. Is jouw energielevering door Mega bijvoorbeeld begonnen in juni 2022? Dan zal alleen jouw verbruik van juni tot en met december (bij Mega) onder de 6%-regeling vallen.
Elektriciteit in 2022 (*)
2022 | 2023 | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Maand | Jan. | Feb. | Mrt. | Apr. | Mei | Jun. | Jul. | Aug. | Sep. | Okt. | Nov. | Dec. | Jan. |
btw (%) | 21% | 6% | 6% | ||||||||||
RLP | 11% | 9% | 9% | 8% | 7% | 7% | 7% | 7% | 7% | 8% | 9% | 10% | ? |
80% |
Berekening van de maandelijkse RLP op basis van een gemiddelde van alle Belgische netbeheerders.
Opgelet: de 6% btw zal dus niet worden toegepast op 10/12de van jouw verbruik, maar op 80% van jouw verbruik.
Gas in 2022 (*)
2022 | 2023 | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Maand | Jan. | Feb. | Mrt. | Apr. | Mei | Jun. | Jul. | Aug. | Sep. | Okt. | Nov. | Dec. | Jan. |
btw (%) | 21% | 6% | 6% | ||||||||||
RLP | 17,68% | 15,24% | 12,82% | 7,09% | 3,81% | 1,90% | 1,58% | 1,70% | 2,85% | 6,75% | 11,99% | 16,58% | ? |
54,26% |
Berekening van de maandelijkse RLP.
Opgelet: de 6% btw zal dus niet worden toegepast op 9/12de van jouw verbruik, maar op 54,26% van jouw verbruik.
Samengevat werden de facturen van de maand april opgemaakt volgens twee verschillende btw-tarieven: 6% voor elektriciteit en 21% voor gas. Sinds mei 2022 werd het btw-tarief van 6% toegepast op de twee energieën en dat blijft ook zo.
Waarom en hoe hebben we dit berekend? Aangezien we geen toegang hebben tot dagelijkse verbruiksgegevens van de consumenten, kunnen we ons enkel baseren op de jaarlijkse meteropname. Om het verbruik in de periode van maart tot eind december 2022 te kennen, moeten we dus gebruik maken van de zogenaamde verbruiksprofielen (RLP*). Dankzij de RLP kunnen we het gemiddeld verbruik voor elke maand berekenen en daarop het btw-tarief toepassen dat op dat ogenblik van kracht is.
* Deze technologie, bekend als de « Real Load Profile » (RLP),werd ontworpen door de netbeheerders en is voor alle energieleveranciers gelijk. De verbruiksprofielen die aan de hand van deze methode ontwikkeld worden, dienen als basis voor de verdeling van het verbruik van een klant over een bepaalde periode. De RLP wordt gebruikt om de verdeling te bepalen voor energietarieven, distributiekosten, transportkosten en belastingen die tussen twee jaarlijkse meteropnames kunnen veranderen.
Professionele contracten
Sinds 1 maart 2022 houden onze tariefkaarten voor elektriciteit (voor residentiële klanten) rekening met het btw-stelsel van 6%.
Voor de tariefkaarten van onze gasproducten (voor residentiële klanten) is dat het geval vanaf 1 april 2022.
De tariefkaarten voor professionele klanten worden steeds exclusief btw weergegeven.
Onze tariefkaarten kunnen te allen tijde worden geraadpleegd op onze website.
Wil je de tarieven van Mega vergelijken? Weet dan dat onze simulatietool ook rekening houdt met de 6% btw voor onze (residentiële) elektriciteits- en gasproducten. Voor professionelen houdt de tool geen rekening met btw.
Wil je de tarieven van Mega graag vergelijken voordat je je bij ons inschrijft? Weet dan dat onze simulatietool ook rekening houdt met de 6% btw voor onze (residentiële) elektriciteits- en gasproducten. Voor professionelen houdt de tool geen rekening met btw.
Hetzelfde geldt voor ons inschrijvingsformulier; de (residentiële) elektriciteits- en gasproducten die worden voorgesteld, houden rekening met 6% btw. Voor professionelen wordt er geen rekening gehouden met btw.
Al onze elektriciteits- en gastariefkaarten (voor residentiële klanten) worden beïnvloed door deze verlaging van de btw naar 6%, inclusief kortingen.
Heb je een Smart, Cosy of Groepstarief als onderdeel van jouw eerste contract met Mega? Dan zijn de toegekende kortingen (in €c/kWh) voor deze producten ook onderworpen aan een btw-regeling van 6%.
Kom je in aanmerking voor een forfaitaire korting omdat je een Group-contract hebt of vrienden hebt aangebracht via het ambassadeurschap?
In beide gevallen wordt het btw-tarief van 6% ook toegepast op de korting.
Sinds januari 2022 zijn er, naast de 6% btw op elektriciteit, een aantal maatregelen ingevoerd om de Belgische gezinnen te helpen:
Momenteel zijn er, behalve de definitieve btw-verlaging naar 6% voor residentiële energiecontracten, nog geen andere maatregelen gepland. Alles zal dus afhangen van de ontwikkelingen op de energiemarkt.
De federale verwarmingspremie van 100 euro is één van de verschillende maatregelen van de Federale Overheid om de Belgische bevolking te helpen tijdens de energiecrisis. De eenmalige premie zal worden verrekend via het elektriciteitscontract zodat alle Belgen de premie kunnen ontvangen, ongeacht de manier waarop ze verwarmen. Raadpleeg de website van de FOD economie en onze website voor meer informatie over de verwarmingspremie.
Elk gezin met een residentieel elektriciteitscontract heeft recht op deze eenmalige toekenning en dat voor hun officiële woonplaats.
Het is de leverancier die je op 31 maart van elektriciteit voorzag, die je de 100 euro zal toekennen. Raadpleeg de website van de FOD Economie voor meer informatie over de verwarmingspremie: https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/energieprijzen/federale-maatregelen/verwarmingspremie-van-100-euro.
Zodra de FOD Economie ons de lijst met de rechthebbenden van de verwarmingspremie van 100 euro bezorgt, zal Mega deze kunnen toekennen aan alle huidige en voormalige klanten op die lijst. Zij zullen de premie vóór 31 juli ontvangen.
De manier waarop je de premie ontvangt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Moet Mega (een deel van) de 100 euro overschrijven?
-Indien je tijdens deze periode een factuur ontvangt, vind je het bankrekeningnummer waarnaar wij het bedrag zullen overschrijven terug op jouw factuur. Klopt dat nummer niet? Corrigeer het dan vóór 15 september 2022 in jouw myMega klantenzone.
-Indien je tijdens deze periode geen factuur ontvangt, vragen we om in jouw myMega klantenzone na te kijken of we over jouw correcte bankgegevens beschikken. Kloppen ze niet? Bezorg ons dan vóór 15 september 2022 jouw correcte bankgegevens via jouw myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op de federale verwarmingspremie.
Zodra de FOD Economie ons de lijst met de rechthebbenden van de verwarmingspremie van 100 euro bezorgt, zal Mega deze kunnen toekennen aan alle huidige en voormalige klanten op die lijst. Zij zullen de premie vóór 31 juli ontvangen.
Ben je geen klant meer bij Mega, maar was je dat wel op 31/03/2022?
In beide gevallen geldt het volgende: als jouw slotfactuur minder dan 100 euro bedraagt, wordt het resterende bedrag rechtstreeks overgeschreven op jouw bankrekening op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
Als dat niet het geval is, vragen we om ons die vóór 15 september 2022 te bezorgen via de myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op de federale verwarmingspremie.
Heb je recht op de federale verwarmingspremie en werd die jou in fase 1 (tussen de maand juni en 31 juli 2022) niet toegekend? Dan kom je in de tweede fase van de toekenning terecht. Indien jij je in deze situatie bevindt, kun je vanaf 1 augustus 2022 tot en met 17 november 2022 een aanvraag indienen bij de FOD Economie.
Dat kan via het online formulier van de FOD Economie of per post. Dien je jouw aanvraag liever per post in? Druk dan dit formulier af en stuur het volledig ingevuld en voldoende gefrankeerd terug naar het volgende adres:
Verwarmingspremie – € 100, PB30061, 1000 Brussel.
Opgelet: Je kunt jouw aanvraag tot en met 17 november 2022 indienen. Vanaf 18 november 2022 verdwijnt het formulier en verlies je ook jouw recht op de verwarmingspremie van 100 euro.
Als uit jouw aanvraag blijkt dat je inderdaad recht hebt op de eenmalige verwarmingspremie en we daar een bevestiging voor ontvangen van de FOD Economie, dan wordt de 100 euro rechtstreeks naar jou overgeschreven op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
Als dat niet het geval is, vragen we om ons die voor 15 november 2022 te bezorgen via de myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op de federale verwarmingspremie.
Werd jouw aanvraag afgekeurd? Een mogelijke verklaring kan zijn dat jouw gezin reeds deel uitmaakte van de eerste fase van de toekenning. In dat geval controleer je best de facturen die je tot en met 31 juli 2022 hebt ontvangen. Maakte je inderdaad deel uit van fase 1 en heb je de premie nooit ontvangen? Neem dan contact met ons op.
Het gaat om een vast bedrag dat, in het geval van een terugdraaiende teller, de evenwichtskost dekt die gelinkt is aan zonnepaneleninstallatie. Het beheer van deze producent-consument elektriciteitscontracten brengt immers heel wat extra kosten met zich mee voor de energieleverancier om het evenwicht op het elektriciteitsnet en een vlot energietransport te verzekeren.
Bovendien zijn deze kosten in november 2021 gestegen als gevolg van de actualisering van ons datacommunicatiesysteem met de netbeheerders (MIG6). Daarom ziet Mega zich genoodzaakt om deze extra kosten in rekening te brengen via een forfaitair bedrag voor zonnepanelen dat zal worden toegepast op deze specifieke categorie van klanten.
Opgelet: verwar “het forfait zonnepanelen” niet met “het prosumententarief”. Dat laatste wordt ook gefactureerd door jouw leverancier, maar wordt vervolgens volledig betaald aan de netbeheerder, ongeacht jouw situatie.
Het forfaitair bedrag voor zonnepanelen werd op 1 september 2022 ingevoerd.
Er werd een maandelijks forfait berekend per kVA. Het volstaat dus om het vermogen van jouw installatie (in kVA) te vermenigvuldigen met het forfaitair maandelijks bedrag. De berekening ziet er als volgt uit:
Vermogen* (kVA) X forfaitair maandelijks bedrag voor zonnepanelen per kVA (€)
= Maandelijkse kost forfait zonnepanelen (€/maand)
Het forfait zonnepanelen is een vast bedrag.
* In Wallonië : gaat het om het minimum tussen het vermogen van jouw omvormer en het geïnstalleerde vermogen van jouw installatie, zoals meegedeeld door jouw distributienetbeheerder;
* In Vlaanderen: gaat het om het vermogen van jouw omvormer, zoals meegedeeld door jouw distributienetbeheerder.
Voorbeeld berekening :
Als je niet bereid bent om deze extra kost te betalen, ben je uiteraard vrij om van energieleverancier te veranderen.
Opgelet : als je zou overwegen om van energieleverancier te veranderen, doe je dat best op het moment van de meteropname om productieverlies te vermijden.
Elke Belgische energieleverancier moet dagelijks een evenwichtsprogramma bezorgen aan de transmissienetbeheerder (Elia). Eenvoudig gezegd gaat het om een overzicht van de verwachte injecties op en afnames van het net per kwartier. Alle energieleveranciers moeten dit evenwichtsprogramma steeds voor de volgende dag doorsturen naar Elia en dat voor hun gehele klantenportefeuille. Op deze manier kan Elia het evenwicht op het net handhaven en ervoor zorgen dat alle consumenten voorzien kunnen worden van elektriciteit.
Zodra een leverancier zich in een onevenwichtssituatie bevindt, waarbij er bijvoorbeeld meer wordt verbruikt dan verwacht of er minder geproduceerd werd dan geschat, rekent Elia onevenwichtstarieven aan.
Het forfait zonnepanelen dekt dus zowel het beheer van dit evenwichtsprogramma als de tarieven die worden toegepast in geval van een onevenwicht.
Eind 2021 werd het datacommunicatiesysteem dat energieleveranciers gebruiken om gegevens uit te wisselen met de netbeheerders geactualiseerd (MIG6). Dat gebeurde onder andere om de komst van digitale meters beter te ondersteunen. Deze update heeft er ook voor gezorgd dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen verschillende lastprofielen.
Zoals we hierboven reeds aanhaalden, moeten energieleveranciers elke dag een evenwichtsprogramma opstellen voor hun klanten. Dat is gebaseerd op de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit en de hoeveelheid verbruikte elektriciteit. Om deze volumes per kwartier te kunnen bepalen, maken we gebruik van zogenaamde "lastprofielen".
Voor de overgang naar MIG6 bestond er slechts één lastprofiel, namelijk het verbruiksprofiel. Klanten met een zonnepaneleninstallatie kregen op die manier een relatief klein volume toegewezen aangezien men zich baseerde op het verschil tussen de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit en de hoeveelheid verbruikte elektriciteit.
Voorbeeld: bij een klant die 5000 kWh verbruikt en 4000 kWh produceert, werd slechts 1000 kWh onderworpen aan evenwichtskosten
.Sinds de overgang naar MIG6 werden er echter nieuwe lastprofielen ingevoerd. Namelijk een nieuw afnameprofiel en een productieprofiel. Dat betekent dat zowel de verbruikte elektriciteit als de elektriciteit die geïnjecteerd wordt op het net onderworpen zijn aan evenwichtskosten.
Voorbeeld: een verbruik van 5000 kWh en een productie van 4000 kWh, leidt vandaag tot evenwichtskosten voor 9000 kWh (5000 + 4000) en niet langer voor slechts 1000 kWh (5000 – 4000).
Concreet betekent dit dat een klant met zonnepanelen en een terugdraaiende teller op vlak van evenwichtskosten sinds november '21 tot 20 keer duurder is (afhankelijk van het verbruik en de injectie) dan een klant zonder zonnepanelen.
Als jouw zonnepaneleninstallatie is aangesloten op het net, geniet je van een compensatie tussen jouw verbruik en je productie die je niet verbruikt. De hoeveelheid op het net geïnjecteerde elektriciteit wordt dan afgetrokken van jouw verbruik. Ook als jouw verbruik en injectie niet op hetzelfde moment plaatsvinden, kan je hier gebruik van maken. Het net wordt dan gebruikt als een soort opslagplaats waarin je energie kunt injecteren en waar je, wanneer nodig, energie uit kunt halen.
Het compensatieprincipe is vandaag in Wallonië van toepassing op alle klanten met een zonnepaneleninstallatie die gelinkt is aan een digitale of analoge meter.
In Vlaanderen genieten enkel de klanten met een analoge meter nog van dit principe, dat gekend is als de terugdraaiende teller.
Het federaal basispakket energie is de meest recente maatregel van de overheid om de Belgische bevolking te helpen tijdens de energiecrisis. Het gaat om een premie die voor november en december 2022 en januari februari en maart 2023wordt verrekend op de gasfactuur (€ 135/maand) en op de elektriciteitsfactuur (€ 61/maand).
Raadpleeg de website van de FOD economie voor meer informatie.
De manier waarop je de premie voor november en december hebt/zal ontvangen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie:
Wat als Mega (een deel van) het basispakket moet overschrijven?
In dat geval schrijven we het bedrag over op het rekeningnummer dat gelinkt is aan jouw contract. Indien Mega niet in het bezit is van jouw correcte bankgegevens vragen we om ons die vóór 15 maart 2023 te bezorgen via jouw myMega klantenzone. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op het basispakket.
De manier waarop je de premie voor januari, februari en maart ontvangt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie:
Wat als Mega (een deel van) het basispakket moet overschrijven?
In dat geval schrijven we het bedrag over op het rekeningnummer dat gelinkt is aan jouw contract. Indien Mega niet in het bezit is van jouw correcte bankgegevens vragen we om ons die vóór 15 juni 2023 te bezorgen via jouw myMega klantenzone. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op het basispakket.
Indien jouw Mega-contract in januari werd beëindigd, wordt de premie vóór 20/03/2023 uitbetaald via overschrijving.
Werd jouw Mega-contract in februari beëindigd? Dan wordt de premie vóór 18/04/2023 uitbetaald via overschrijving.
De uitbetaling gebeurt steeds na verrekening met eventuele openstaande bedragen en op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
De toekenning van het basispakket energie gebeurt in principe automatisch. Heb je recht op het basispakket energie en heb je het niet ontvangen in fase 1 (tussen de maand december 2022 en 18 januari 2023)? Dan kom je in de tweede fase van de toekenning terecht. Indien jij je in deze situatie bevindt, kun je vanaf 23 januari 2023 tot en met 30 april 2023 een aanvraag indienen bij de FOD Economie.
Dat kan via het online formulier van de FOD Economie. Vul je jouw aanvraag liever op papier in? Stuur dit formulier dan volledig ingevuld terug:
We raden je aan om een factuur bij de hand te houden die geldig was op 30 september 2022 wanneer je het formulier invult.
Als uit jouw aanvraag blijkt dat je inderdaad recht hebt op het basispakket energie en we daar een bevestiging voor ontvangen van de FOD Economie, dan zul je de premie binnen één maand na de bevestiging door de FOD Economie en na verrekening met eventuele openstaande bedragen, ofwel via jouw voorschot- of afrekeningsfactuur of via overschrijving ontvangen op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
Als dat niet het geval is, vragen we om ons die vóór 15 augustus 2023 te bezorgen via jouw myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op het basispakket.
De toekenning van het basispakket energie gebeurt in principe automatisch. Heb je recht op het basispakket energie en heb je het niet ontvangen in fase 1 (tussen de maand maart 2023 en 18 april 2023)? Dan kom je in de tweede fase van de toekenning terecht. Indien jij je in deze situatie bevindt, kun je vanaf 23 april 2023 tot en met 31 juli 2023 een aanvraag indienen bij de FOD Economie.
Dat kan via het online formulier van de FOD Economie. Vul je jouw aanvraag liever op papier in? Stuur dit formulier dan volledig ingevuld terug:
We raden je aan om een factuur bij de hand te houden die geldig was op 31 december 2022 wanneer je het formulier invult.
Als uit jouw aanvraag blijkt dat je inderdaad recht hebt op het basispakket energie en we daar een bevestiging voor ontvangen van de FOD Economie, dan zul je de premie binnen één maand na de bevestiging door de FOD Economie en na verrekening met eventuele openstaande bedragen, ofwel via jouw voorschot- of afrekeningsfactuur of via overschrijving ontvangen op voorwaarde dat Mega in het bezit is van jouw correcte bankgegevens.
Als dat niet het geval is, vragen we om ons die vóór 15 november 2023 te bezorgen via de myMega klantenzone in het onderdeel Contactgegevens > Voorkeuren van betaling. Beschikken we na die uiterste datum niet over de correcte bankgegevens? Dan vervalt het recht op het basispakket.
Een afrekening is het resultaat van het verschil tussen twee meterstanden tijdens een bepaalde periode.
Een maandelijkse afrekening is bijgevolg het resultaat van het verschil tussen jouw meterstand aan het begin van de maand en jouw meterstand aan het einde van de maand. Op die manier betaal je enkel voor je werkelijk verbruik. Je betaalt in dat geval immers niet langer voorschotfacturen, enkel nog afrekeningsfacturen en er worden ook geen verbruiksprofielen meer gebruikt om jouw jaarlijks verbruik te verdelen.
Mega-klanten die in Vlaanderen wonen kunnen sinds een aantal maanden kiezen voor een maandelijkse afrekening.
Als je een digitale communicerende meter hebt, stuurt die maandelijks jouw meterstanden door naar de netbeheerder. Aan de hand van die meterstanden kan Mega een afrekening opmaken voor jouw werkelijk maandelijks verbruik.
Wens je jouw facturatiemethode graag aan te passen? Stuur dan een e-mail naar info@mega.be
Momenteel is de maandelijkse afrekening enkel beschikbaar in Vlaanderen. Daarnaast is een belangrijke voorwaarde om de maandelijkse afrekening te ontvangen dat je een digitale communicerende meter hebt. Dat is namelijk het enige type meter dat jouw maandelijkse meterstanden automatisch kan doorsturen naar de netbeheerder.
Zoals bij elk facturatiesysteem zijn er ook aan de maandelijkse afrekening voordelen en nadelen verbonden.
Het grootste nadeel van een maandelijkse afrekening is dat deze erg seizoensgevoelig is. Tijdens sommige maanden (zoals de zomermaanden) zullen jouw facturen erg laag zijn, terwijl jouw facturen tijdens de wintermaanden hoog kunnen oplopen, aangezien je dan veel meer verbruikt.
Wanneer je daarentegen het hele jaar door hetzelfde voorschotbedrag betaalt, spreid je jouw energiekost over het hele jaar. Aangezien je maandelijks hetzelfde bedrag betaalt voor jouw energie is de impact op jouw budget minder hoog dan wanneer er bij de maandelijkse afrekening van een wintermaand plots een grote hap uit jouw budget wordt genomen.
Opgelet: Enkel wie in Vlaanderen woont en een digitale communicerende meter heeft, kan een maandelijkse afrekening aanvragen.
Wil je jouw facturatiemethode aanpassen? Stuur dan een e-mail naar info@mega.be.
Wanneer wij jouw aanvraag ontvangen, controleren we via de netbeheerder of jij wel degelijk in aanmerking komt voor een maandelijkse afrekening. Als dat het geval is, zal je maandelijkse facturen ontvangen op basis van je werkelijk verbruik.
Je zult dan ook geen voorschotfacturen meer ontvangen, maar enkel nog afrekeningsfacturen die zullen schommelen volgens jouw verbruik.
Koos je voor een maandelijkse afrekeningsfactuur en wens je opnieuw over te schakelen naar een jaarlijkse afrekeningsfactuur en dus ook voorschotfacturen? Geen probleem! Stuur hiervoor een mail naar info@mega.be.
Zoals bij elk facturatiesysteem zijn er ook aan de maandelijkse afrekening voordelen en nadelen verbonden.
Het belangrijkste voordeel van een maandelijkse afrekening is dat je betaalt voor je werkelijk verbruik tijdens een bepaalde maand. Je kunt jouw verbruik op die manier ook beter opvolgen. Heb je meer verbruikt dan verwacht? Dan kun je meteen ingrijpen door je verbruiksgewoontes aan te passen en vermijd je een hoge jaarlijkse afrekeningsfactuur. Aan het eind van het jaar kun je dus niet langer voor verrassingen komen te staan en vermijd je een hoge jaarlijkse afrekeningsfactuur.
Als je in Vlaanderen woont en je zelf energie produceert, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen, kun je die energie delen met andere verbruikers (vrienden, familie, buren, enz.). Je kunt er ook voor kiezen om jouw geproduceerde energie met jezelf te delen op een ander leveringspunt, zoals jouw tweede verblijf.
Wanneer je aan energiedelen doet, deel je als producent jouw gehele productie met verschillende begunstigden (waar je als producent ook deel van uitmaakt). De producent wordt dus niet bevoordeeld ten opzichte van andere begunstigden en het is ook niet mogelijk om enkel de "overschot" van jouw geproduceerde energie te delen. De twee partijen, de producent en de begunstigde, zullen indien ze op hetzelfde tijdstip dezelfde behoeften hebben, dus elk dezelfde hoeveelheid energie uit de productie ontvangen. Je hebt wel nog altijd een energiecontract nodig bij een leverancier voor de momenten waarop je geen energie produceert of ontvangt.
Opgelet: Energiedelen betreft enkel de energiecomponent van jouw elektriciteitsfactuur. Als ontvanger betaal je dus minder voor de energiekost aan jouw energieleverancier, maar blijf je wel nettarieven, heffingen en kosten voor groene stroom en WKK betalen. De energie die je ontvangt, komt immers nog altijd bij jou terecht via het openbare elektriciteitsnet.
Het delen van energie biedt mogelijkheden aan consumenten die anders geen toegang zouden hebben tot lokaal geproduceerde energie en stelt alle begunstigden (waaronder ook de producent) in staat hun energierekening te verlagen. De productiecapaciteit moet dan natuurlijk wel voldoende zijn om de energiebehoeften van alle begunstigden te vervullen.
Ten slotte kan de geproduceerde energie, die niet door de begunstigden wordt verbruikt, nog steeds worden doorverkocht aan de energieleverancier via de injectievergoeding en op die manier dus ook een besparing opleveren. Pas wanneer je jouw volledige productie zou verkopen of delen met een andere verbruiker, valt die injectievergoeding weg.
Momenteel bestaan er in Vlaanderen drie verschillende systemen van energiedelen. Het gaat om:
1. Energiedelen in een gemeenschappelijk gebouw: In dit scenario kunnen mede-eigenaars investeren in een zonnepaneleninstallatie op het dak van hun gebouw en de geproduceerde energie kosteloos met elkaar delen.
2. Energiedelen met jezelf: In dit geval verdeel je jouw elektriciteitsproductie met jouw verschillende leveringspunten. Zo kun je de stroom die je bijvoorbeeld produceert op jouw hoofdverblijfplaats ook gebruiken voor je tweede verblijf aan zee. Het voordeel van dit systeem is dat je jouw geproduceerde elektriciteit op al je leveringspunten kunt benutten en jouw totale energierekening kunt verlagen.
3. Persoon-aan-persoonverkoop of wegschenken: Je kunt jouw geproduceerde elektriciteit ook gewoon verkopen of wegschenken aan een andere verbruiker (een buur, vrienden, familieleden,..). De verkoper en de ontvanger bepalen in dit geval samen de voorwaarden in een onderhandse overeenkomst.
Er bestaat geen "goed" of "slecht" energiedeelsysteem. De keuze is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Vanaf januari 2023 komen er trouwens nog eens twee nieuwe systemen bij, namelijk: energiedelen binnen een energiegemeenschap van burgers en een hernieuwbare energiegemeenschap.
Om energie te kunnen delen, verkopen of wegschenken moet je rekening houden met de volgende voorwaarden:
Sinds 23 januari 2023 is het niet langer noodzakelijk dat alle partijen bij dezelfde energieleverancier zitten.
Voldoe je aan alle voorwaarden? Registreer jouw deelsysteem dan bij jouw netbeheerder (via Mijn Fluvius). Hoewel we steeds klaar staan om jou te helpen, is Mega niet betrokken bij de oprichting van deelsystemen. Om een deelsysteem op te starten, dien je de verschillende stappen van jouw netbeheerder, Fluvius, te volgen. Ten slotte moet de vertegenwoordiger de EAN-codes die deel uitmaken van het deelsysteem doorgeven aan de betrokken energieleverancier. Raadpleeg voor meer informatie over het delen van energie de website van jouw netbeheerder Fluvius en de website van de Vlaamse energieregulator VREG.
Natuurlijk! Wanneer je deelneemt aan een deelsysteem komt de gedeelde elektriciteit bij jou/iemand anders terecht via het openbare elektriciteitsnet, hetgeen ook kosten met zich meebrengt. Jij draagt bij aan deze kosten door via je energiefactuur transport- en distributiekosten, belastingen en kosten voor groene stroom en WKK te betalen.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat Mega tijdens de opmaak van jouw afrekeningsfactuur nog niet op de hoogte is van jouw deelname aan een energiedeelsysteem. De netbeheerder brengt ons namelijk pas later op de hoogte van de hoeveelheid energie die je tijdens een bepaalde periode gedeeld of ontvangen hebt.
We maken daarom steeds eerst een normale afrekening op voor jouw energieverbruik- en injectie en houden daarbij geen rekening met het energiedeelsysteem. Je betaalt met andere woorden voor de energie die je verbruikt en je ontvangt een injectievergoeding voor de elektriciteit die je op het net injecteert, alsof je geen deel zou uitmaken van een energiedeelsysteem.
Zodra we de gegevens van de netbeheerder hebben ontvangen, maken we een aparte factuur voor energiedelen op. Afhankelijk van jouw rol bij het energiedelen kan het om een betaling of terugbetaling gaan:
Op deze manier ontvangen producenten enkel een injectievergoeding voor de elektriciteit die ze effectief op het net hebben geïnjecteerd en betalen consumenten enkel voor de elektriciteit die ze via hun energieleverancier hebben verbruikt.
*Opgelet: Energiedelen betreft enkel de energiecomponent van jouw elektriciteitsfactuur. Als ontvanger betaal je dus minder voor de energiekost aan jouw energieleverancier, maar blijf je wel nettarieven, heffingen en kosten voor groene stroom en WKK betalen. De energie die je ontvangt, komt immers nog altijd bij jou terecht via het openbare elektriciteitsnet.
Momenteel lopen er in Brussel verschillende proefprojecten.
Deze zijn gebaseerd op het principe van collectieve zelfconsumptie en zullen het binnenkort mogelijk maken voor groepen producenten-consumenten om energie te delen of te verkopen binnen een energiegemeenschap.
Zodra er een beslissing wordt genomen over de deelsystemen in Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zullen wij onze FAQ uiteraard bijwerken.
Raadpleeg voor meer informatie de website van je netbeheerder Sibelga en de Brusselse energieregulator Brugel.
Momenteel is het in Wallonië nog niet mogelijk om energie te delen. Men is echter volop bezig om dit systeem binnenkort ook in Wallonië te lanceren. Zodra er een beslissing wordt genomen over de deelsystemen in Wallonië zullen wij onze FAQ uiteraard bijwerken.
Raadpleeg ondertussen de website van je netbeheerder en de Waalse energieregulator CWaPE voor meer informatie.
Het forfait energiedelen is een bedrag dat de kosten dekt die gelinkt zijn aan energiedelen. Het gaat om een jaarlijkse kost per toegangspunt dat aan energiedelen doet en dat in rekening wordt gebracht pro rata het aantal dagen dat energiedelen actief is op dat toegangspunt. Je vindt het precieze bedrag van dit forfait terug op onze tariefkaarten.
Net als Mega zet Soly zich in voor een duurzame toekomst. Dat doen ze door betaalbare zonnepanelen aan te bieden en zonne-energie voor iedereen toegankelijk te maken. Soly zet al jaren in op groene energie in het buitenland en doet dat sinds 2022 ook in België. Ondertussen kozen meer dan 20.000 gezinnen en bedrijven al voor de expertise van deze zonnepanelenleverancier.
Soly streeft ernaar om jouw zonnepanelen zo snel mogelijk te installeren. Over het algemeen vindt de installatie plaats tussen de 8 à 16 weken na de ondertekening van het voorstel. Dit is echter een richttermijn die volledig afhankelijk is van de drukte en de beschikbaarheid van het materiaal. De werkelijke levertermijn kan hier dus van afwijken.
Momenteel is Soly enkel actief in Vlaanderen. Indien dat in de toekomst zou veranderen, zullen we onze klanten hier ook over informeren.
Heb je nog vragen? Neem dan een kijkje naar Soly’s pagina met veelgestelde vragen over zonnepanelen!
Bij Soly kun je ervoor kiezen om zonnepanelen in één keer te kopen of om er maandelijks een vast bedrag voor te betalen. Beide mogelijkheden hebben heel wat voordelen.
Raadpleeg de website van Soly voor meer informatie over hun aanbod.
Heb je nog vragen? Neem dan een kijkje naar Soly’s pagina met veelgestelde vragen over zonnepanelen!
Je neemt in dat geval best contact op met de klantendienst van Soly. Dat kan telefonisch via 033 75 02 90 of via een e-mail naar support@soly.be.
Staat het antwoord op jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen van Soly? Neem dan contact op met de klantendienst van Soly. Dat kan telefonisch via 033 75 02 90 of via een e-mail naar support@soly.be.
Tegelijk met je zonnepanelen kun je ook een thuisbatterij laten installeren door Soly. Met een thuisbatterij kun je de geproduceerde elektriciteit van jouw zonnepanelen opslaan zodat je die op een later tijdstip kunt verbruiken. Op deze manier ben je minder afhankelijk van het netwerk en ben je ook tijdens stroomstoringen zeker van stroom.
Heb je nog geen thuisbatterij, maar liet je wel al zonnepanelen installeren door Soly? Dan kun je voor de installatie van een thuisbatterij ook bij Soly terecht. Soly zal in dat geval ook een nieuwe omvormer installeren zodat de elektriciteit van jouw zonnepanelen enerzijds meteen kan worden verbruikt en anderzijds (tijdelijk) kan worden opgeslagen in jouw thuisbatterij.
Raadpleeg de website van Soly voor meer informatie over thuisbatterijen en hun producten.
Heb je nog vragen? Neem dan een kijkje naar Soly’s pagina met veelgestelde vragen over zonnepanelen!
Het capaciteitstarief is een nieuwe manier om de nettarieven te berekenen. Het gaat dus niet om een bijkomende kost, maar wel om een andere berekening van een bestaand deel van jouw factuur.
Eén van de onderdelen van jouw jaarlijkse energiefactuur zijn de nettarieven. Deze tarieven dekken de kosten voor de aanleg, het onderhoud en het gebruik van het elektriciteitsnet. Je betaalt deze via jouw energieleverancier aan je netbeheerder. Momenteel wordt dat tarief nog berekend op basis van je totale jaarlijkse afname van het net in kWh.
Vanaf 1 januari 2023 past de VREG de berekening van de nettarieven aan door de introductie van het capaciteitstarief.
Dat houdt in dat men in plaats van enkel te kijken naar je totale jaarlijkse afname van het net (verbruik in kWh), men nu ook zal kijken naar de maandelijkse pieken in jouw verbruik (piekvermogen in kW). Hoe hoger jouw maandelijkse piek, hoe hoger de netkost.
Een deel van jouw nettarieven zullen dus nog steeds worden berekend op basis van je verbruik terwijl er voor het overige deel gekeken zal worden naar de hoeveelheid elektriciteit die je tegelijk verbruik (piekvermogen).
Opgelet: het capaciteitstarief is uitsluitend gelinkt aan de nettarieven. Er verandert dus niets aan de tarieven van Mega of aan de energieprijs zelf.
Het piekvermogen (in kW) is een maat voor hoe sterk jij het elektriciteitsnet op een bepaald moment belast met jouw toestellen. Wanneer je verschillende grote energieverslindende toestellen (zoals een warmtepomp en de laadpaal van een elektrische wagen) tegelijk gebruikt, veroorzaak je namelijk pieken in je verbruik. Als je een digitale meter hebt, kun je jouw piekvermogen na registratie nakijken via de online tool van Fluvius.
Met het oog op de energietransitie zal het distributienet voor elektriciteit in de toekomst veel meer belast worden. Door het capaciteitstarief in te voeren, probeert de overheid ons te stimuleren om ons verbruik zoveel mogelijk te spreiden en zo een overbelasting van het net te vermijden. Door je verbruik te spreiden, zullen jouw maandelijkse pieken immers lager zijn en zal het capaciteitstarief dat wordt toegepast op jouw energiefactuur minder hoog zijn.
Ondanks dat het te betalen capaciteitstarief minder hoog zal zijn wanneer je jouw verbruik goed spreidt, moet iedereen wel een minimale vaste bijdrage betalen. Die bijdrage komt overeen met een piek van 2,5 kW en moet dus ook worden betaald wanneer jouw werkelijke maandpiek lager ligt. Met deze vaste bijdrage wil de VREG ervoor zorgen dat iedereen evenredig bijdraagt aan de netkosten.
Voor mensen met een digitale meter zal het gemiddelde van de laatste 12 maandpieken bepalen capaciteitstarief je zult moeten betalen. Maandelijks registreert de digitale meter per kwartier het hoogst verbruikte vermogen. Dat kwartiervermogen dient als basis voor de maandpieken. In dit filmpje leer je meer over de precieze berekening van die maandpieken. Je kunt jouw piekvermogen ook controleren door je te registreren op mijn.fluvius.be. Aangezien het capaciteitstarief slechts een deel van de netkosten bevat, wordt het overige deel nog steeds berekend zoals voordien, namelijk op basis van jouw jaarlijks verbruik.
Jouw maandpiek komt overeen met het hoogste kwartiervermogen in de maand (in kW). De gemiddelde maandpiek wordt vervolgens berekend aan de hand van het gemiddelde van de pieken van de voorafgaande 12 maanden. Die gemiddelde maandpiek is ten slotte bepalend voor de berekening van jouw capaciteitstarief.
Het piekvermogen dat gebruikt wordt voor de afrekening is hier gelijk aan de laatste maandpiek.
*Het bedrag dat gebruikt wordt voor de berekening is afhankelijk van het netgebied waar je woont.Aangezien analoge meters geen pieken kunnen registreren, betalen mensen met een analoge meter een minimumbijdrage van 2,5 kW. Aangezien het capaciteitstarief slechts een deel van de netkosten bevat, wordt het overige deel nog steeds berekend zoals voordien; op basis van jouw jaarlijks verbruik.
6 op de 10 Vlaamse gezinnen zouden met deze nieuwe nettarieven minder of hoogstens 10% meer moeten betalen. Via de simulator van de VREG kun je de impact van het capaciteitstarief op jouw factuur berekenen.
Opgelet: het capaciteitstarief is uitsluitend gelinkt aan de nettarieven. Er verandert dus niets aan de tarieven van Mega of aan de energieprijs zelf.
Om de impact van het capaciteitstarief op jouw energiefactuur te beperken, hoef je jouw gewoontes ook niet volledig te veranderen. Probeer vooral het gebruik van grote energieverslinders zoals je elektrische boiler, het opladen van je elektrische wagen, je warmtepomp, etc. te spreiden. Door gebruik te maken van slimme toestellen kan je jouw verbruik trouwens nog beter onder controle houden!
Raadpleeg de website van de VREG voor meer informatie over de nieuwe nettarieven.
Om van het dynamisch tarief voor elektriciteit te kunnen genieten, moet je over een digitale meter beschikken. De digitale meter maakt het mogelijk om elk kwartier je verbruiksgegevens uit te lezen en automatisch door te sturen (meer weten).
Momenteel is het dynamisch tarief alleen beschikbaar in Vlaanderen. We zullen onze klanten op de hoogte brengen zodra deze dienst ook in Wallonië en Brussel beschikbaar wordt gemaakt.
Heb je nog geen digitale meter, maar wil je er wel graag één laten plaatsen?
Let wel, na elke wijziging aan je meter volgt een meteropname en wordt er een afrekeningsfactuur opgesteld.
Het dynamisch tarief is vooral interessant voor consumenten die over energieverslindende apparaten beschikken, zoals een elektrische wagen of een bepaald type warmtepomp. Het tarief maakt het mogelijk om het gebruik van deze apparaten slim in te plannen en te profiteren van de voordeligste prijzen naargelang het tijdstip van de dag.
Dankzij het dynamisch tarief kun je besparen op je energiefactuur door je verbruik in te plannen tijdens de goedkopere uren. Dit houdt echter wel in dat je je energieverbruik nauwgezet dient op te volgen en jouw verbruiksgewoonten aanpast naargelang de uurtarieven. Het dynamisch tarief is ook interessant als jouw verbruiksprofiel afwijkt van het gemiddelde, bijvoorbeeld als je ‘s nachts meer verbruikt in plaats van overdag (terwijl een gemiddeld gezin overdag een hoger verbruik heeft dan ‘s nachts). De goedkoopste verbruiksperiodes van het dynamisch tarief situeren zich immers vaak tussen middernacht en 6u ‘s ochtends én tussen 13u en 17u. Via myMega is het mogelijk om de interessantste tijdstippen voor de volgende dag te raadplegen. Zo kan je het gebruik van je toestellen inplannen voor de volgende dag.
Het is ook mogelijk om met je digitale meter via bepaalde applicaties je verbruik automatisch af te stemmen op de actuele energieprijzen (meer informatie). Zo kan je makkelijk en efficiënt het elektriciteitsverbruik van je toestellen afstemmen op de periodes met de interessantste prijzen (bv. opladen van een elektrisch voertuig, warmtepomp, wasmachine).
Vraag en aanbod kunnen sterk schommelen naargelang de beschikbaarheid van groene energie op het net. Als je gebruik maakt van het dynamisch tarief en je jouw verbruiksgedrag niet aanpast aan de marktprijzen, loop je het risico om te veel te verbruiken op piekmomenten (wanneer de prijzen het hoogst zijn . Volgens de CREG kan de kost van de energiecomponent stijgen met 15% voor een gezin dat op een klassieke manier (‘s morgens en ‘s avonds op weekdagen) elektriciteit verbruikt. Meer informatie over de volatiliteit van de marktprijzen.
De prijs van het dynamisch tarief is afhankelijk van het principe van vraag en aanbod en varieert per uur naargelang de prijzen op de Belgische energiebeurs. Die marktprijzen kunnen regelmatig fluctueren vanwege de beschikbaarheid van groene stroom op het net én zoals gezegd, het principe van vraag en aanbod. Het tarief dat je betaalt voor jouw elektriciteit verandert dus elk uur van de dag. Wanneer de vraag naar stroom het grootst is, zal de prijs ook hoger liggen.
Dat is eenvoudig: je kan in je myMega-klantenzone telkens de tarieven per uur voor de volgende dag raadplegen. Elke middag publiceren we de tarieven voor de volgende dag. Op die manier kan je je verbruik voor de volgende dag afstemmen op de voordeligste uren en zo besparen op je energiefactuur.
Het dynamisch tarief heeft ook voordelen voor het milieu. Als je minder energie verbruikt op de momenten dat er veel vraag naar is, zal je verbruik tijdens de piekuren logischerwijs ook dalen. Hoe heeft dat invloed op het milieu? Om aan de grote vraag tijdens die piekmomenten te kunnen voldoen, moet de energiemarkt zich beroepen op minder groene alternatieven. Door verstandig gebruik te maken van het net, verklein je je ecologische voetafdruk.
Momenteel is het zo dat als je kiest voor het dynamisch tarief, je automatisch maandelijks een afrekeningsfactuur krijgt. Zo’n maandelijkse afrekeningsfactuur toont het verschil tussen je meterstanden aan het begin van de maand en die aan het einde van de maand. Op basis hiervan betaal je telkens de kost van je werkelijke verbruik. Je betaalt dus geen voorschotten aan het begin van de maand, enkel afrekeningen aan het einde van de maand.
Je netbeheerder stuurt je verbruiksgegevens door naar Mega, die voor jou vervolgens een maandelijkse factuur opmaakt voor je werkelijke verbruik.
Er is echter ook een nadeel verbonden aan maandelijkse afrekeningen. Zij zijn namelijk erg seizoensgevoelig: tijdens de warme zomermaanden zal je factuur aanzienlijk lager zijn dan tijdens de donkere wintermaanden waarin je onvermijdelijk meer zal verbruiken.
Als je een digitale meter hebt, worden je meterstanden elk kwartier opgenomen (meetregime 3). Op deze kwartiergelezen gegevens wordt het uurtarief toegepast dat wordt berekend volgens de formule die je terugvindt op je
tariefkaart in je myMega-klantenzone. In myMega kan je overigens ook de uurtarieven voor de volgende dag terugvinden. Je maandelijkse afrekening houdt dus rekening met al deze parameters. Weet wel dat de prijsdynamiek enkel
van toepassing is op het energietarief. De gewoonlijke transport- en distributiekosten en belastingen blijven van toepassing op jouw factuur.
Valt jouw energiecontract onder het capaciteitstarief (Vlaanderen)?
Dan worden de distributiekosten niet enkel berekend op basis van je jaarlijkse totale afname, maar ook van de maandelijkse pieken in je verbruik. Hoe hoger jouw maandelijkse piek, hoe hoger de distributiekost zal zijn.
Deze kosten zijn niet inbegrepen in de dynamische tarieven die gepubliceerd worden in myMega en worden dus nog toegevoegd aan jouw facturen. Je kunt deze ook steeds raadplegen op jouw tariefkaart.
Stuur een mailtje naar info@mega.be of bel ons op 016 67 60 60. Wij staan klaar om je verder te helpen!
Er zijn twee formules van toepassing. Raadpleeg hiervoor onze tariefkaarten:
Neem dan zeker een kijkje naar ons glossarium. In deze verklarende woordenlijst vind je alle belangrijke termen die te maken hebben met de energiemarkt en jouw elektriciteits- en/of gascontract. Wat is een voorschot? Welke rol speelt de netbeheerder? Waar vind je jouw meternummer? Klik op de onderstaande knop en kom het allemaal te weten!
Heb je een vraag?
Onze Mega-medewerkers staan voor je klaar. Geen lange wachttijden met muziek dat te wensen overlaat.
Geen extern callcenter, maar een lokale persoon aan de lijn. Een duidelijke en transparante facturatie.
Mega gebruikt cookies om de werking van al hun websites te garanderen en uw surfervaring te optimaliseren. Een cookie is een klein computerbestand dat we op uw computer, smartphone of tablet plaatsen wanneer u op het internet surft. Een cookie is geen identificatiemiddel. We gebruiken het voor statistische en reclamedoeleinden.
Ze zijn essentieel voor de goede werking van onze website en een optimale navigatie. Daarom kan u ze niet uitschakelen. Ze maken het mogelijk om te navigeren tussen de secties van onze website, u te registreren, verbinding te maken met uw klantenzone, etc. Deze cookies verzamelen geen informatie over u die voor marketingdoeleinden kan worden gebruikt.
Ze verzamelen informatie over uw gedrag, d.w.z. de pagina's die u het vaakst bezoekt, uw activiteit op onze site, de frequentie en gemiddelde duur van uw bezoeken, enz. Deze informatie wordt anoniem en voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics) verzameld om het navigatiecomfort op onze website te verbeteren en de inhoud ervan aan te passen aan uw behoeften.
Ze verzamelen informatie over uw surfgedrag om u advertenties of inhoud te laten zien die voor u interessant is.
Wanneer je als nieuwe klant een nieuw Smart Fixed contract aangaat, wordt de volgende korting toegepast:
De korting wordt toegekend op de vaste vergoeding en dat voor jouw eerste contractjaar. De korting wordt pas toegekend na één ononderbroken jaar verbruik aan het Smart Fixed tarief van Mega en wordt toegepast op de afrekeningsfactuur, op voorwaarde dat je jouw facturen tijdens de volledige duur van jouw contract steeds op tijd hebt betaald. Deze eenmalige korting is niet cumuleerbaar met andere promoties of kortingen.